fbpx

GIKIL: Načelnik Delić pozvao na “smirivanje strasti”

3 min. za čitanje
Foto: YouTube screenshot 

Jučer je u kompaniji GIKIL održan sastanak kojem su prisustvovali načelnik Edin Delić, predstavnici sindikata kompanije GIKIL, predstavnica Granskog sindikata hemije i nemetala FBiH, te predstavnici Uprave.

Tema sastanka bila je aktuelna problematika u ovoj fabrici, koja je iz dana u dan sve ozbiljnija, te mogućnosti iznalaženja rješenja, odnosno poduzimanju konkretnih koraka.

Foto: YouTube screenshot

Nakon sastanka, načelnik Edin Delić sazvao je Vanrednu sjednicu OV Lukavac koja je danas održana.

– Danas smo razgovarali o mogućnosti da se pravno sankcionira mogućnost prestanka rada GIKIL-a. Naglo zaustavljanje rada ove fabrike može biti ekološki vrlo sporno, nužnost je sprovesti uslove da bi se stvari vodle u tom smjeru. Sa druge strane bilo bi racionalno sagledati mogućnosti da se ovo što je započeto u cjelini usporedi i kaže šta i kako. Sa političke strane ću reći slobodno, zašto ne pružiti šansu novoj vlasti da pokuša primorati menadžment da ekologiju sredi? Mi  nismo za to da GIKIL radi kao što je radio. Apelujem građane da je vrijeme da shvatimo kako je ovo jako ozbiljno. Čak iako se složimo svi da idemo zatvoriti fabriku, to se ne može uraditi jednim aktom. Zbog toga ovo se ne može “lomiti preko koljena”, ovo se mora raditi jako ozbiljno i apelujem da se mora formirati nova Kantonalna i Federalna vlada i da one moraju preuzeti odgovornost. Apelujem na građane da shvate da ovih par sedmica i mjeseci nisu suština samog problema i da ovo nasilno ili prebrzo trčanje u smjeru zatvaranja pod svaku cijenu je indikativno i nije dobro. Ovom prilikom prozivam na odgovornost one koji su doveli do ovog stanja. Ovo nije samo od sebe se napravilo, u prvom redu Nadzorni odbor GIKIL-a u kojem sjede dva predstavnika kapitala za kojeg ne znamo ko su, privatizacija koja ima niz problema u sebi, sudski sporovi koji se godinama ne završavaju. Apelijem da smirimo strasti i one koji su za i one koji su protiv rada GIKIL-a. Kazao je između ostaloga načelnik Općine Lukavac, Edin Delić.

Foto: YouTube screenshot
Podijeli ovaj članak
10 komentara
Subscribe
Notify of
10 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Spavajte mirno radnici, zatvaranja neće biti! Na kraju predstave vi ćete raditi ono što radite, tamo gdje to sada radite. Igrokaz, koji vama zagorčava život, ima sasvim druge ciljeve. Od kada je Delić (i ekipa iz Tuzle i okoline) došao svaka igra uvijek ima klasičnu dramsku kompoziciju: UVOD (početak radnje u kome upoznajemo likove drame i okolnosti događaja) ZAPLET ili EPISODIJA je dio radnje koji se naziva i tačka bez povratka. VRHUNAC tj KULMINACIJA radnje je vrhunac napetosti radnje prije nego što dođe do razrješenja. PREOKRET ILI PERIPETIJA je ono kada se u radnji dogodi nešto neočekivano. RASPLET je završni dio drame. U raspletu se svi događaji iz drame riješe i to je kraj drame. Cilj priredbe je da imate iluziju da je Bata Živojinović Walter, taj koji vas je izbavio. Ne morate vjerovati meni, ali probacite sve političke događaje u Lukavcu kroz ovu šemu i vidjećete da ste, htjeli to ili ne, učesnici „Velikog brata“.

Tako je Zijo, Delić oskara za glumu treba dobit, a njegova draga publika će mu se o5 naguzit. Jedino tu su svi oni solidarni.

Od poziva nejma nafake, nego od djela i licne odgovornosti. Ne gasi se razbuktali pozar okasnjelim pozivom na uzbunu…

Edin sa svojom parolom DA LUKAVAC PRODISE, ostvaruje svoje obećanje. Ti si jedan od kotača koji žele da zatvore našu fabriku.

DA LUKAVAC PRODISE DELICU —- nedaju tvoji hodzic i imamovic da prodisu gdje ti je sad jake i suplja

A šta bi prDelić drugo i mogao osim da nastavi da …Od kad se ti nisi Lafinašu nikom izvinjavao ono Javno ono kako znaš ono, ko Junuzoviću neki dan, hoćel šta takvo slično i za GIKIL sad uskoro da objaviš?!

Gdje je Pramod Mital, zasto se nije pojavio? Upravo ON vodi nadzorni odbor i svake sedmice daje instrukcije Upravi Gikila koja sve slijepo iz bez pogovora izvrsava. Trazite Mittala da dodje, i Vlada TK…oni su vlasnici i osnivaci. Da se obavezu na ulaganja i da se napravi anex ili izmjena osnivackog ugovora. 2011 je istekla prethodna okolinska dozvola, i napravljen je spisak projekata za izdavanje nove dozvole . Izdavanjem nove okolisne dozvole 24.1.2012 koja je vazila do 24.1.2017 Uprave Gikila i Nadzorni organ su se obavezali da ispune odredjene obaveze kroz projekte. Problem je sto sve te uprave, a neki su clanovi i danas poslusno rade za Mitala..Sta uraditi.
Odmah pozvati Vladu TK i Mitala.
Smijeniti sadasnju upravu i menadzera za okolis koji je spavao i nije radio svoj posao
Obavezati se na ispunjenje u okolis onih 46 miliona iz osnivackog ugovora i potpisati na sprovedbu za dvije godine.
Inspekcije i vladu TK zaduziti da prate na mjesecnom nivou realizaciju jer ni oni nisu radili na pracenju realizacije iz zahtjeva za okolisnu dozvolu u sklopu dozvole od 24.01.2012.
Idati okolisnu i vodnu dozvolu ne na 5 nego na dvije godine
Povecati naknade na prekoracenje MDK za svaki mg
ovo treba odmah sprovesti i to je jedino rjesenje.

Za dalje, redefinisati osnivacki ugovor, kao i upravljacka prava koji su osnovni problemi u svemu ovome.

Ugasiti poravnati i praviti grad. A neka Sarajevo negdje drugdje nabija pare za federalni budzet i zeljeznice FBiH.
Nemaju pravo nas zrtvovati zarad minimalne koristi od indijske ciganije koja nas ne postuje

Radnici spasavaju Gikil, oni trebaju izabrati clanove uprave Gikila.

Radnici koksare pred opcinu na proteste kod onih koji su pozvali 2016 da kada delic dodje na vlast onda ce –LUKAVAC DE PRODISATI SA SDP ovcima ademom , hodzicem , jaketom , brkicem i ostalom tz bratijom i imamovicem sindikalcem e sada kada su sve mogucu opcinske , federalne , drzavne i evropske eko -inspekcije navukli na koksaru sa svojom pricom- LUKAVAC CE PRODISATI – sad bi ti sdp ovci svaljivali opet na druge ovaj problem koji su oni napravili svojom IZBORNOM LAFINOM