fbpx

GIKIL: Modernizacijom pogona na fabrici Koksara do sigurnije proizvodnje i zdravijeg okruženja

2 min. za čitanje

Na pogonu fabrike Koksara instalirana je nova centrifuga za izdvajanje soli amonsulfata čime je postignut sigurniji rad postrojenja. Prema riječima menadžerice za okoliš Emre Halilović ovime je završena prva faza još jednog vrijednog projekta koji će pored tehnološko-sigurnosnih vrlo brzo polučiti i značajne rezultate s ciljem zaštite okoliša.

„Puštanje u rad nove centrifuge urađeno je od strane renomirane firme iz Njemačke, koji su potom  izvršili i obuku našeg osoblja. Ovime je okončan značajan dio poslova na ovom pogonu, ujedno je završena i sanacija skladišta amonsulfata, a već je započeta i rekonstrukcija saturatora i prateće opreme, tako da ćemo narednih mjeseci moći reći da smo zaokružili jedan od većih projekata u GIKIL-u na kojima smo vrijedno radili u proteklom periodu“, istakla je Halilović.

Pored modernizacije pogona amonsulfata u planu je i optimizacija kompletnog postrojenja biološkog prečišćavanja otpadnih voda iz fabrike Koksara, što predstavlja i jednu od obaveza iz vodne dozvole koja je GIKIL-u izdata u februaru.

„U toku je evaluacija ponuda i izbor izvođača radova i za ovaj veoma vrijedan projekat čijim završetkom će svi izlazni parametri potpuno zadovoljiti zakonski propisane norme i granične vrijednosti biohemijskog sastava otpadnih voda“, pojasnila je te dodala da se u skorijem periodu očekuje i zvanična posjeta Komisije za ocjenu zahtjeva za izdavanje okolinske dozvole, formirane od Federalnog ministarstva okoliša i turizma, koja će također biti u prilici da se tokom obilaska uvjeri u sve poduzete aktivnosti i radove na terenu, te pozitivne pomake koje je GIKIL napravio u posljednjih godinu dana.

Podsjećamo, od ukupno 47 projekata za siguran i okolinski prihvatljiv rad GIKIL-a koje je Uprava kompanije pokrenula u augustu prošle godine, završena su čak 43, a u toku su radovi i na preostala četiri projekta.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
13 komentara
Subscribe
Notify of
13 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Svaki dan ja gledam ova sranja u GIKILu.
Centrifuga koja je trebala biti pustena jaos u Martu 2019 ona se pusta sada i Uprava ima hrabrosti da objavi kako je nesto uradila.
Obaveze po privremenoj vodnoj dozvoli nisu ispostovane ni po jednoj tacki.
Izgurivac koksa, malo fali da iskoci sa kolosijeka.
Oni projektom smatraju ako su zamijenili i gumice na cesmama, vodokotlicima…
Oni sami nastavljaju ciganska posla, kao sto su to radili dok je Mittal bio tu, samo kako bi se obmanjivala javnost i prikazivalo da se nesto radi.
A pare za plate pozajmljuju samo da se odrzi socijalni mir.
Ili reorganizacija firme bez Indijskih i nasih cigana ili zatvaranje.

Sodar, šta radiš u Gikilu ako ti ne valja… Ti do podne izgleda mrziš sebe a od podne sve redom, i eto neka ti znaš šta je ispoštovano a šta ne…

Ev ga jedan Mittaljubac…ci*an koji je izdo vlastitu drz. radi para i kojem je Mittal dao sve sto ima samo ako postane ci*an poput nj.

Vidi Lukavac.
Ocigledno je da ti smeta sto ce ti gazda biti iskljucen iz GIKILa?
Ocigledno si prisan sa Sindikatom GIKILa?
Ocigledno nisi dobio ratu koju dijeli I.T., Mittalov poslanik.
Svi znaju sve.
Sami ti izgleda da ne znas.
A vjerovatno znas primiti platu i nisi se pitao odakle pare dolaze.
Vjerovatno znas i da GIKIL posluje negativno zadnjih mjeseci.
A plata redovna. Odakle li bas novci dolaze????
Od Mittala mozda??? Hahahahahahaha.
Ili da nije tuka ili biba obezbijedila???
Gledajte vec jednom realnost i sta je istina.

Sodar i tosamja, očigledno je da ste vi jaranike i da da živite za dan kada Mittal neće biti tu… To se ipak neće dogoditi a vi ćete nastaviti pričati bezveze kao i do sada… Vidi se da ste puni mržnje i da mislite samo na svoje interese. Takođe, zbog takvih kao što ste vas dvojica, koji pričate sve što znate i što “ne treba da pričate” Mittal će uvijek biti iznad vas… Njegov udio njemu niko ne može “oteti” A to ko je dao novac za plate zna se, a kakvi su to interesi i ko stoji iza toga… Mislim da ste vi malo “ograničeni” da bi razumjeli i shvatili…. To je ipak biznis koji je na malo visočijem nivo, ne vašem lokalnom i primitivnom. Sodar, miran budi…

Hahahaha.
Mitalov potrcko. Garant si se prodao za neku stimulaciju.
Vidi, 99% nas iz koksare zivi za to da Mittal ode iz koksare. On je na racun radnika, odrzavanja proizvodnje pokusao da spasi svoju guzicu i to uz podrsku nasih cigana, S.I., Z.F., E.D i E.M. kao i uz podrsku, jos malo, pa bivsih sindikalaca M.I., H.H. i M.H. Svi ovi su dupe dali za neku malu naknadu od Mittala.
Mittal nikada nece biti iznad nas i zapamti,
Mitalovi dani su odbrojeni.
I tacno je da Mitalu niko ne moze da uzme njegovih 29%, onoliko koliko je uplatio, ali, kada se to bude prebijalo sa onim sto nije unio po ugovoru, pa kamate, pa stete, onda ce on biti duzan koksari.
I zato “Lukavac” ne dipr vise i izvadi vec jednom glavu iz Mitalove guzice. Sm.diš brate.

Zar postoje ovoliko isprani mozgovi?!?! Taj kriminalac koga branis dosad je usro svugdje gdje je zapoceo a ti si jadniče ili jadnice izdao sve i državu i svoj narod radi biznisa na “visočijem nivou”! Žalim te, živim za dan kad ćeš ti i tvoji istomišljenici završiti u ćuzi. Doći ću i u posjetu maksuz da vas obiđem! Nadam se da će ti tada past na pamet ganci kojeg braniš!

@Lukavac … Da mrzim kriminalce/izdajnike i da se ja pitam visili bi po kranovima u gradu kao što je to bio slučaj u Iranu!

Svaka na mjestu, ja sam misljenja da dok nesto dobro ne pukne, Mittal ce naci nacina da podmiti sve sudije, tuzioce, inspektore, politicare itd koji imaju ikakvog posla s GIKILom. Da ne govorimo o rukovodecem kadru u GIKILu… Njima je mital ko TITO, svaka z. bi spavala s.njim a svako m. mu dao guze…. Za sta su se borili svi nasi ocevi? Da nas je*u domaci i strani ci*ani! Aferim.

Vidi ih proizvode bijelo i niko ništa?!

Zavrsena su 43 i ponovo zrak smrdi i ima prasine.Necu reci da je sve od Gikila im tu i od Sode.Treba jos raditi na precistacima kako vode tako i zraka na te dvije fabrike koje su najkriticnije sto se Lukavca i blize okoline tice.

Sta je ovo? Napadao radioaktivni snijeg.

Sami objelodaniste da je “bilo” 47 razloga da pokrenete kampanju “pranja”GIKIL-a. Do prije nekoliko dana ste gurali pricu kako je sve tabijatli,ukljucujuci vlasnike i rukovodstvo.Ako priznajete ovih 47 crnih “tacaka”,koliko li ih je uistinu?! Pretpostavljam 470.
Realno rezonujuci ,vecina vas koji branite pozicije,niste nista drugo nego obicni smrtnici koji cuvate bericetne jasle.Samo je to sejtanska rabota jer je rizik da se oboli podjednak za sve.Bez obzira na navedeno,zaista Vam zelim dobro zdravlje i da jos dugo uzivate u svome poslu i zaradi.Ali, ne zaboravite: JEDINI KOJI DIZE KAJMAK I MASLO JE MITTAL I NJEGOVA DINASTIJA !
Ostalo su kolateralne stete. Nego ,ugledajte se na nacelnika koji mudro suti.Zna on dobro sta je istina…