fbpx

GIKIL Lukavac: Bioremedijacijom prečišćeno 690 tona zemljišta (VIDEO)

3 min. za čitanje

Završetak projekta sanacije onečišćenog zemljišta na mjestu starih proizvodnih pogona u lukavačkoj kompaniji GIKIL, ”Remedijacija industrijske zone fabrike koksa – pogon Fenola Lukavac” obilježen je danas prijemom za učesnike.

Riječ je o prvom projektu ovakve vrste koje se provodi u BiH.

Projekt bioremedijacije zemljišta finansiran je iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša FBiH i Centra za razvoj i međunarodnu saradnju iz Slovenije, na osnovu sporazuma o saradnji potpisanog između Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoline TK i kompanije GIKIL.

Nosilac  projekta „Remedijacije industrijske zone fabrike Koksa – Pogon fenola“ Lukavac bilo je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona.

U okviru projekta je u krugu fabrike GIKIL urađena bioremedijacija pomoću posebnih mikroorganizama uz pomoć kojih je prečišćeno oko 690 tona zemljišta.

 Ministar  za prostorno uređenje i zaštitu okoline Zvjezdan Karadžin je istakao da Tuzlanski kanton ima puno recidiva prošlosti.

-Mi sad pokušavamo  da saniramo ono što je bilo onečišćeno u  vijeku koji se nije puno bavio zaštitom okoliša, a to je 20. vijek- kazao je Karadžin.

Zahvalio se Centru  za međunarodno sudjelovanje i razvoj iz Ljubljane sa kojima je razgovarao vezano za nastavak aktivnosti na polju čišćenja raznih formi deponija.

U okviru  projekta  je izrađena studija koja se odnosi na mogućnosti poboljšanja kvaliteta zemljišta  koje je zagađeno desetljećima u krugu GIKIL -a.

Pomoćnik  ministra  za prostorno uređenje Goran Mišić istakao je da je projekat kandidiran   Fondu za zaštitu okoliša FBiH koji je odobrio 130.000 KM. Ministarstvo je učestvovalo sa  36.000 KM i još oko 250.000 KM je finansirala Republika Slovenija odnosno njihov Centar za razvoj .Također je i GIKIL sufinansirao projekt kroz  radove –  prijevoz i vraćanje zemljišta.

Vršilac dužnosti  direktora Centra  za međunarodno sudjelovanje i razvoj iz Ljubljane Tadej Bašković izrazio je zadovoljstvo što se u Lukavcu radi na zaštiti  okoliša te  istakao saradnju sa Ministarstvom okoliša i zadovoljstvo što učestvuju u projektu.

Bioremedijacija je specijalna metoda koja se prvi put primjenjuje u BiH.

Dževad Kasumović iz kompanije GIKIL rekao je da postoje pozitivne naznake svih učesnika projekta koji su spremni nastaviti sa sličnim projektima.

Ministar  Karadžin je kazao da želi da ovakvi projekti budu jedna dobra praksa, te da treba napraviti planovi kakao očistiti tuzlanski kanton od zagađenog tla.

Podijeli ovaj članak
9 komentara
Subscribe
Notify of
9 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Bićemo zadovoljni kad Vijest bude počinjala sa:
Bio Gikil…

Nisu samo Dzevad Kasumovic, Suad Imamovic, Almin Suljic, Jasmin Ovcina, Metuzalem-Enver Dajdzic i Osman Abadzic procistili 690 tona zemljista!
Pocistili su oni zajedno sa Kunalicem i Đozicem jos milione. I to preko TQM-a, preko Sultana, preko Azre Kapetanovic milione.
Ali nije to jos nista, sta je sa pinkom za zatvaranje Azotare, sta je sa cijenama uglja i koksa koje niko ne kontrolise itd itd.
Vlada narano suti i spava.

Znaci skoro pola miliona hapili na oranju i nasipanju tucanikom sa Vijenca dulum zemlje.
Hej moje ovcice.
Nego ko su hanume ovako zgodne u radnim mantilima ?

Novi mantili, jos poguzvani od pakovanja, niko od njih nije kile digo u zivotu.

Iiiiiiiiiii aplauz ???????

Mogo bi se tu neki plastenik podic, jazuk da zemlja propada dzaba, a tako preciscena , sionica prava …

Bitno je da se napravi izvjestaj sa terena i kada stranacki sef Karadzin posadi kadifice u svome vrtu.

Haman će očistiti i Planetu…

Slovenija dala 250 hiljada eura ..Pa logicno …
Evo godinama nam salju svoj odpad koji se kamionima doprema u nase tri fabrike te spaljuje u gikilu cementari i sodi ..i to u nocnim satima iza 22 sata..