GIKIL: 5 do 12

3 min. za čitanje

70ea7d9e-c8d9-456f-9b85-572b83502835Sindikalna organizacija GIKIL-a upriličila je konferenciju za medije na kojoj su javnost željeli obavijestiti o alarmantnoj situaciji u ovom kolektivu, prozivajući odgovorne i tražeči od institucija da zaustavi dalje uništavanje ovog proizvodnog giganta.

Upozorili su na niz kršenja zakona i propisa, te zakulisnih radnji koje već 13 godina provode investitori GSHL i njihovi pomagači u menadžmentu GIKIL-a i Vladi TK. Svi oni su ovaj kolektiv  sa 1000 radnika doveli do ruba propasti, a to se nije desilo preko noći.

„Novog investitora i privatizaciju smo dočekali sa odobravanjem i radovali se prvim tonama koksa. Dok smo mi bili u zamahu proizvodnje 7.5.2004. godine potpisan je aneks koji smo tražili punih osam godina da bi uopšte i saznali o čemu se radi. Uprkos Zakonu o slobodi pristupa informacijama u ovoj čudnoj državi i to je moguće.Ministar je dolazio i tražio knjigu uloga i nije je mogao dobiti iako mu je to garantovano kao predstavniku Države koja je vlasnik 70% firme.Taj aneks ugovora je nama napravio naajveće zlo“, rekao je predsjednik SO GIKIL Mirsad Imamović . Pojasnio je da je tim aneksom GSHL-u omogućeno da mijenja vlasnički udio, te uslove poslovanja i upravljanja u svoju korist.

Predstavnici sindikata na ovom skupu su iznijeli niz podataka o sistematskom isisavanju kapitala iz ove firme i države, o sklapanju štetnih milionskih ugovora, zloupotrebi položaja i kršenju zakona.Neshvatljivo je, prema njihovim riječima, da niko od onih koji su trebali da zaštite državni dio kapitala to nije spriječio i da su resorni ministri i premijeri to znali i nisu reagovali.Jedan od njih je za to ćutanje, nakon isteka ministarskog mandata u Vladi TK, dobio radno mjesto konsultanta u GIKIL-u  sa basnoslovnom platom od nekoliko hiljada maraka.  Takvih primjera ima još pa ih nije iznenadila informacija da se tokom vikenda u krugu fabrike pali dokumentacija koja bi mogla dokazati i saučesništvo nekih uposlenika koji su državljani BiH sa strancima koji uništavaju domaću privredu.

Sindikalisti su pozvali  nadležne organe da hitno poduzmu odgovarajuće mjere te zaštite imovinu i ljude i da kazne odgovorne za nelegalne i nezakonite radnje koje su činili tokom trinaest godina ove loše privatizacijske priče, kakve često završavaju stečajima i protestima radnika na ulicama.

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
24 komentara