fbpx

Forum za zaštitu okoliša sudskim putem poništio okolinsku dozvolu Sisecam sodi Lukavac

1 min. za čitanje

Forum za zaštitu okoliša krajem mjeseca novembra 2021. godine, pokrenuo je Upravni spor i uputio tužbu Kantonalnom sudu u Sarajevu, povodom zahtjeva kompanije Sisecam d.o.o. Lukavac za dobijanje nove okolinske dozvole, piše u saopštenju ovog udruženja građana koje je poslano na našu adresu.

Forum je predao 16 (šesnaest) veoma utemeljenih primjedbi, čije bi uvažavanje od strane Sisecam-a znatno poboljšalo stanje okoliša u interesu građana i njihovog zdravlja, flore i faune u gradu Lukavcu. Te primjedbe nisu prihvaćene niti od podnosioca zahtjeva za okolinsku dozvolu, niti od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma, izjavili su za naš portal iz Foruma za zaštitu okoliša.

Ističu da su zbog toga pokrenuli upravni spor tj. tužbu koju je Kantonalni sud u Sarajevu uvažio i donio odluku da se poništava izdato rješenje za okolinsku dozvolu i vraća na novi postupak. Presudom su prihvaćene sve primjedbe Foruma i o njima će se provesti javna rasprava u kojoj će učešće uzeti svi zainteresovani građani.

Na javnoj raspravi će biti riječi o odsumporavanju kotlova 6 i 7, uređenju sistema neutralizacije dimnih plinova i cijedne vode, zatvaranju taložnice i rekultivacija bijelog mora, izgradnji skladišta za deponovanje uglja…

Podijeli ovaj članak
6 komentara
Subscribe
Notify of
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Bravo. Konacno da se ucini nesto po ovom. pitanju. Tako treba i sa ostalima, da poduzmu mjere zastite okolisa i gradjana.

Da li ce iko ikada otici i barem slikati onu deponiju “kreča” iz bijelog mora koja lezi direktno na Lukavčiću?

Gasi sve.

Dijaspora

Neka svi vlasnici fabrika dovedu svoje unucice i praunucice da zive u Lukavcu dva mjeseca.Pa da vide kakav je zrak u Lukavcu. Neka vide kako ce im djeca reagovat.

Vratili ih na fabričke postavke

Cestitke ljudima iz Foruma. Upornost I strucnost se isplatila.
Zelim im omasovljavanje u Novoj godini, koja bi doprinjela jos boljim rezultatima.