fbpx

Fabrike rade, problemi se gomilaju: Kakva sudbina čeka GIKIL? Radnici spremni na radikalnije poteze

5 min. za čitanje

Vlada Federacije BiH odbila je izdati okolinsku dozvolu Global Ispat Koksnoj Industriji Lukavac (GIKIL) zbog čega je ovoj kompaniji nametnut još jedan problem.S druge strane, zbog ranije nagomilanih problema radnici poručuju da su spremni poduzeti i radikalnije poteze ukoliko se rješenje za spas kompanije ne pronađe, piše Klix.

Federalna vlada prije nekoliko dana prihvatila je informaciju Ministarstva okoliša i turizma FBiH o nemogućnosti izdavanja okolinske dozvole GIKIL-u za pogone za proizvodnju koksa, hemijskih proizvoda i energije. Kao razlog su naveli neispunjavanje standarda zaštite okoliša, neizvršenja mjera za smanjenje zagađenja okoliša i daljeg kontinuiranog zagađenja okoliša Lukavca, Tuzlanskog kantona i šire.

“Na osnovu okolinske dozvole od 24. januara 2012. godine, GIKIL je, iako je imao obavezu da u unapređenje tehnologije s ciljem reduciranja štetnog utjecaja na okoliš investira 111.354.000 KM, investirao samo 4.067.911 KM čime je ovo privredno društvo pokazalo krajnju neozbiljnost kada je riječ o zaštiti okoliša i nepoštivanje prava ljudi na zdrav okoliš, život i imovinu, kao osnovnih ustavom zagarantovanih ljudskih prava”, navedeno je u obrazloženju.

Neočekivana odluka

Iz GIKIL-a za Klix.ba kažu da je odluka resornog federalnog ministarstva, odnosno Vlade FBiH došla neočekivano, imajući u vidu da su u proteklom periodu, kako navode, zaista sve snage bile usmjerene na ispunjavanje neophodnih zahtjeva, odnosno onoga što je bilo u njihovoj moći.

“Poznato vam je da je GIKIL ranije samostalno predložio, a onda i realizovao 47 projekata koji su dali kratkoročne i dugoročne efekte za zaštitu okoliša. O tome smo dosta informisali i izvještavali, pokazivali rezultate na mjestu događaja. Novi zahtjev za okolinsku dozvolu izrađen je uz pomoć najstručnijih ustanova u okolini, nakon čega smo uspjeli pribaviti i vodnu dozvolu. Aktivno smo sarađivali i sa članovima Komisije za ocjenu zahtjeva za izdavanje okolinske dozvole koju je imenovalo ministarstvo, uključujući i posljednje primjedbe koje su nam dostavili u oktobru 2019. godine, a na koje smo također pravovremeno odgovorili u vidu dopunjenog zahtjeva, tačnije polovinom novembra”, kaže za Klix.ba šefica korporativnih komunikacija u GIKIL-u Samira Hasagić.

Problemi u GIKIL-u postoje već nekoliko godina, a posebno su se počeli gomilati nakon prošlogodišnjeg hapšenja članova bivše uprave ove kompanije. Na čelu se nalazio bivši predsjednik Nadzornog odbora Pramod Mittal koji je od Tužilaštva TK označen kao osoba koja je formirala kriminalnu grupu za nelegalno izvlačenje novca iz kompanije.

“Istina je da su se u međuvremenu dogodile mnoge druge stvari, na koje nismo mogli utjecati i koje nisu išle na ruku poslovanju kompanije i brzini realizacije zacrtanih planova. Sve to jeste usporilo, ali ne i zaustavilo započete radove i ono što zasigurno možemo tvrditi u ovom momentu jeste da su sve naše snage i svi napori trenutnog menadžmenta usmjereni ka obezbjeđivanju stabilnosti proizvodnje, zadržavanju postojećih kupaca i dobavljača i sklapanju novih dugoročnih ugovora jer samo uz stabilnost poslovanja kompanija može obezbijediti i nastavak investiranja u tehnološku modernizaciju pogona i zaštitu okoliša što je naša obaveza i naš postavljeni cilj”, navodi Hasagić.

U ovom trenutku GIKIL funkcioniše bez dijela uprave, ali i Nadzornog odbora, a radnici poručuju da su izuzetno zabrinuti zbog trenutnog stanja u ovoj kompaniji.

Radnici od nadležnih traže da spase GIKIL

Od ranije je poznato da se isplaćivanje plaća odvija otežano, a prema radnicima postoji dugovanje vezano za isplatu jednog toplog obroka. Nadležnima poručuju da GIKIL moraju spasiti, u suprotnom su spremni poduzeti aktivnosti u skladu sa zakonskim okvirima, a jedna od njih je i izlazak na proteste.

“Neizdavanje okolinske dozvole indirektno pogađa i radnike, a na ta pitanja odgovore moraju dati nadležni. U kompaniji radnici rade, naknada za topli obrok koji nam se duguje još uvijek nije isplaćena. Sada čekamo 1. februar da vidimo da li će se nešto desiti, a tog dana ćemo imati i sastanak Sindikalnog odbora na kojem ćemo donijeto odluku o načinu daljeg djelovanja”, kazao je za Klix.ba Mirsad Imamović, predsjednik Sindikalne organizacije GIKIL-a.

Radnici od Vlade TK i dalje zahtijevaju da pronađe novog strateškog partnera koji će oporaviti GIKIL. Međutim, stav Vlade TK od ranije je poznat, odnosno da su im ruke svezane u vezi rješavanja problema u GIKIL-u, zbog činjenice da je u kompaniji KHK Lukavac, iz koje je i proizašao GIKIL, otvoren stečajni postupak.

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
12 komentara
Subscribe
Notify of
12 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Dabogda se sutra zatvorila ta fabrika smrti koja decenijama ubija Lukavcane a i sve ostale koji zive u donjem toku Sprece. Kako vas nije sramota spominjati svoje porodice a tudje trujete kao stakore? Crknite zlocinci.

Igrokaz je odigran , odgovorni su vec van drzave a ostale samo sitne duse bosanske na koje ce se najvjerovatnije kolo da slomi. GIKIL ce radit dok placa rekete drzavi.

Jao naseg svijeta, vazda krivca traze negdje drugdje. Radnici trebaju protestovat unutar fabrike jer oni su glavni krivac zasto nisu dobili okolinsku dozvolu, a sad bi dizali drzavu na noge zbog svoje krivice. Nemaju okolinske a I dalje rade, to samo kod nas moze.

Najodgovorniji su oni koji vode kombinat od Sindikata pa na dalje su sve saucesnici.

Čuj izaći na proteste? Izlaze i građani Lukavca na proteste svaki mjesec da ukažu na enormno zagađenje pa ništa niko ih ne čuje, ništa se nije pomaknulo ni milimetar. Kad su se oglušavali ono što im je rečeno od strane inspekcije 2012god. da urade nisu ni prstom maknuli da poprave stanje. Strogo gledaju svoj interes, kao da ne vide kakvo je stanje u Lukavcu i okolici grada, pa neka svi obole samo da bi oni izvukli materijalnu korist. Lukavčani su postali taoci zagađenja, ne mogu van ni odrasli još manje djeca. Šta reći djeci izgubili su djetinstvo je se ne mogu napolju igrati. Svaki uboga dan trovanje i tako 365 dana i traže prava da nas i dalje mogu trovati.

Obzirom da je ovaj crnjak od fabrike napravljen 1953 godine na otetoj zemlji zar je neko sumnjao da nece kad tad da dodje do karmickog ” poravnanja”?!

Upaliti greder, zapaliti cigaru i lagano sve poravnati uz lagane zvuke Sinana Sakica.

Eto Delić je ispunio obećanje iz kampanje…
“Imao je petlju” da zatvori 1000 radnih mjesta —prodisaćemo da “lukavac prodiše” , vidi se da nije Lafinaš, pravi EKOLOG, svaka mu čast!
hehehehe

Jazuk, kasni im isplata jednog toplog obroka. Pomrijece nam od gladi Gikilovci. *** komunisticko socijalisticka, naucili ste na med i mlijeko , guzovace po pogonima, poderali ste sve spuzve sto ima po kombinatu izlezavajuci se po 2 i 3 smjeni ( cast onim koji se peku po bateriji i jos par pogona ).Da se ne ponavljam , znali ste da ce doc ovaj cas, ali dok ste kajmacili dobro vam bilo, sutili ste i trpali u dzepove. Eh nema vise, doso đavo po svoje, pisi kuci po odijelo druze Maša i druze Hajrudine.Svojim cutanjem i posmatranjem pljacke od strane Indijskih cigana unistili ste fabriku i buducnost svoje i nase djece koja ce morat sada nafaku trazit kod Angele. Elem nejse , makar ce Lukavac prodisati i sad ce nam bit ribe po Spreci…

Za sudbinu GIKIL-a se jos ne zna,ali za sudbinu radnika i naroda se zna,Vec dugo,predugo…

Moze od Harisa……?
Da bog da se zapalila….

Radice Gikil jos oko 6 godina