fbpx

Fabrika cementa započela redovni remont postrojenja

3 min. za čitanje

Fabrika cementa Lukavac je 03. januara 2019. započela svoj redovni remont postrojenja koji će se odvijati do marta ove godine. Na ovaj način optimizira svoje proizvodne potencijale kako bi postrojenja bila pripremljena za dalju proizvodnju klinkera, povećanje udjela alternativnih goriva i dodatne aktivnosti za održanje zdravog okoliša.

-Ispunivši naše ciljeve u prethodnoj godini, u kojoj smo proizveli ukupno 371.520 t klinkera, prema poslovnom planu smo u fazi redovnog godišnjeg remonta. U 2018. smo tokom prozvodnog procesa utrošili 30.150 t fosilnih, te 29.890 t alternativnih goriva. Posebno smo zadovoljni činjenicom da je upotrebom alternativnih goriva ostvareno smanjenje emisije CO₂ od 48.123 t (kalkulacija smanjenja CO₂ prema Cement CO₂ protokolu), te smanjenje utroška fosilnih goriva od 19.542 t, što je najbolji primjer da se uz savremenu tehnologiju i korištenje alternativnih goriva postiže višestruka korist, prvenstveno ušteda fosilnih goriva, smanjenje emisija CO₂ i time se ujedno doprinosi očuvanju zdravog okoliša. Poznato je da smo krajem 2017. godine okončali veliki investicijski projekat u vrijednosti od preko 25 miliona KM kojim smo modernizirali našu opremu i tehnologiju s akcentom na povećanje udjela alternativnih goriva u proizvodnji i zaštite životne okoline – istakao je Stjepan Kumrić, generalni direktor Fabrike cementa Lukavac.

Fabrika cementa Lukavac s velikom pažnjom, sprovodi sve procedure kontrole kvalitete i upotrebe goriva, kao i procedure kontrole zraka, poštujući najstrožije propise u BiH i EU, te je time zasluženo nosilac svih potrebnih okolišnih dozvola.

-U sve pozitivne promjene i dešavanja u našoj Fabrici aktivno ćemo uključivati lokalnu zajednicu te intenzivirati zajedničku saradnju transparentno i partnerski, naročito u segmentu jačanja svijesti o očuvanju okoliša, korištenja alternativnih goriva i, naravno, razvoja lokalne zajednice. Za 2019. smo pripremili mnoge projekte koje želimo realizirati u saradnji sa građanima, udruženjima i nadležnim vlastima, a o kojima ćemo uskoro informirati javnost. S obzirom da Fabrika cementa Lukavac ne radi od kraja decembra 2018. a zvanična mjerenja zagađenosti zraka u mjesecu januaru u samom Lukavcu i okolini pokazuju da je aerozagađenje na visokom nivou, jasno je kako emisije gasova iz naše Fabrike nemaju negativan utjecaj na kvalitet vazduha, jer su strogo kontrolirane i u skladu sa svim propisima – naglasio je Kumrić. 

Vođeni dosadašnjim iskustvima, naročito energetskim i ekološkim rezultatima korištenja alternativnih goriva u cementnoj industriji zemalja EU-e, i primjenjujući ista, Fabrika cementa Lukavac se sigurno svrstava u pionire upotrebe alternativnih goriva u regionu i šire.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Da li znate šta se sve spaljuje u FCL, i u kojim količinama (lijekovi sa isteklim rokovima iz EU i BiH,rabljene gume, otpad animalnog porijekla iz EU, i svo ostalo smeće). Ova fabrika je izvor karcinoma isto kao i GIKIL i SISECAM SODA. Al zato imamo načelnika koji voli Lukavac, a živi u Tuzli.Zato je za predsjednika Nadzornog odbora imenovan Izet Imamović bivši direktor Cementare, kako bi i dalje uzimao lovu na račun našeg zdravlja jer je njegov jedini zadatak odnos sa lokalnom zajednicom i uzimanje profita za sebe i svoje najbliže, a isto je radio i sa bivšim načelnikom.Pa mu je tako Delić zaposlio Miladu sestričnu od žene u odjel Odbrane u znak zahvalnosti za dobru suradnju i podršku na izborima. Delićeva obaveza je da imenuje Savjet za ekologiju Lukavac koji će dobiti “crkavicu” iz Budžeta općine da priča šuplju i da ništa ne urade dok je ovaj demagog na mjestu načelnika,baš kao i Dževdo koji danas živi najbolje u Lukavcu na račun ekologije (FCL i SISECAM).