Ekološki incident u Turiji

3 min. za čitanje
Po ko zna koji put RMU Banovići truje našu rijeku. Na ovaj incident putem svog Facebook računa oglasio se Edin Delić, profesor sa tuzlanskog Rudarskog fakulteta. Njegov komentar prenosimo bez izmjena:
13006629_10209625421542524_8034383881913182461_nUpravo sam saznao da se dešava još jedan ekološki incident na rijeci Turiji. Prema saznanjima koja dolaze sa terena bijeli muljni talog se kreće iz reona površinske eksploatacije RMU Banovići koritom ove rječice kroz naselje Turiju ka jezeru Modrac.
I pored više upozorenja koja su ranije dobili nadležni, izlaska i intervencije inspekcije i izjava koje sam lično dobio iz RMU Banovići da oni redovno prazne svoje taložnike, evidentno je da su ekološki incidenit u Turiji postali svakodnevnica.
Na poziv prijatelja iz Turije uključit ću se u nastojanja da se ovaj problem riješi, a izlaz vidim u tri moguća pravca: (1) Krivična odgovornost lica koja su dovela do incidenta; (2) Materjalna (finansijska) odgovornost RMU Banovići za štetu koju izazivaju zagađenjem i (3) Zajednički rad i saradnja RMU Banovići sa građanima u zaštiti rijeke Turije.
Do sada se u trećoj oblasti, koja je i najpoželjnija, nije daleko odmaklo. Ukoliko postoji iskrena spremnost odgovornih da zaštite rijeku Turiju vjerujem da je moguće dogovoriti sa građanima mehanizme zaštite i monitoringa. To bi bio najbolji put.
Ali na žalost nisam optimista i vjerujem da će prve dvije opcije biti izvjesniji koraci koje je nužno poduzeti… U ovakvim situacijama jasno je postojanje krivične odgovornosti, te ćemo nastaviti vršiti pritisak prema inspekcijama i organima gonjenja da počnu vršiti svoju ustavnu funkciju i zaštite prirodu i građane.
Kao rudarski inženjer mogu odgovorno ustvrditi da mjere za spriječavanje ovakvih incidenata nije teško provesti. Uvijek je moguće da nešto krene krivo, ali zagađenje Turije iz površinske eksploatacije RMU Banovići je toliko učestalo i intenzivno da je nužno nešto efikasno poduzeti.
Već su obaviještene nadležna Inspekcija i policijska stanica, čujem da će uslijediti izlazak na teren i nadam se da će uslijediti i sankcije.

Dakle pozivam nadležne da se uhvate u koštac sa ovim problemom, a odgovorne u RMU Banovići da uspostave sistem prevencije i monitoringa sličnih incidenata. Podržavam građane u borbi koju vode, a očekujem da Forum za zaštitu okliša poduzme konkretne korake. Kao član Foruma nastojat ću dati svoj skromni doprinos efikasnim mjerama zaštite Turije.

U ovom trenutku na pamet prvo padaju odgovornost i kažnjavanje, ali dugoročno apelujem na RMU Banovići da prihvati obavezu aktivne komunikacije i saradnje sa građanima. Rudnik treba raditi i boriti se sa teškim izazovma, ali je nedopustiv trenutni ignorantski odnos prema stanju u kome je rijeka Turija.

 

 

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
8 komentara
8 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Profesore,samo ih pritisnite,rudnik ima para ko blata,neka plate štetu nanesenu prirodi.Poz.

SAMO IH TUZITE UNISTISE SVE BANOVICI

Odrednica “INCIDENT” je pogresno primijenjen izraz u ovom napisu.
Pravilno je “AKCIDENT”.

“Incident” (lat.), upadica, nezgodan slučaj, nemio događaj, manji sukob, izgred…

“Akcident – nenemjerni, iznenadni i neočekivani događaj koji uzrokuje štetu za ljude, imovinu ili okoliš. To je nesreća koja je vezana uz tehničko-tehno­loški proces ili promet te svojim posljedicama prelazi okvire tehničko-tehnološkog postrojenja u kojem je nesreća nastala.”
To je tako u odnosu na pravopis.

Oba izraza se odnose na pojave koje se desavaju ,uglavnom, iznenadno i ogranicenog su intenziteta.

Posto je ovdje rijec o svakodnevnom desavanju,bolje receno PERMANENTNOM stanju stvari, onda je najistinitije primijeniti izraz -KATASTROFA.I to ne ,samo, EKOLOSKA!
Nego -POLITICKA-jer je ona uzrok KATASTROFALNOG stanja u kojem se drustvo nalazi.

Akcidenti, pa i incidenti, su samo posljedice uzroka,zar ne !?

Milenko ovaj dogadjaj nije nenamjeran, ni slucajan, a za one koji su ubacili cijev i ispustili vodu nije ni iznenadan. Ne uklapa se ni u tvoju definiciju akcidenta. Generalno stvari bas ne stoje kako si procitao u rijecniku, mada je i takva kvalifikacija moguca, jer ovi izrazi nisu noirmirani.
Da li je katastrofa i o time se da diskutovati. Cini se da si htjeo mudrovati ispravljajuci profu. Neka ga zovu kako hoce samo neka pocnu kaznjavati odgovorna lica. Mozda umjesto poruka iz kojih se cita kako si ti pametan treba pisati poruke koje ce pojacati ionako mrsave reakcije na incidente, akcidente, katastrofe, korupciju, pljacku….
I profesori uglavnom pametuju…. Dajte konkretne poteze…

Nezapo(i)sleni inženjer-u, mudrovati nisam „HTJEO“, kako pišeš. Pogotovo cilj komentara nije bio da sadržajan profesorov napis svedem na “pametovanje” kako se , po tebi,”uglavnom” čini stav kompetentnih stručnjaka.
Ukoliko si pažljivo pročitao komentar, razumjećeš da sam pokušao da ukažem na jezičku terminologiju koja se ,često, ne poštuje u medijima.
Cilj mi ,isto tako, nije bio da ističem etimologiju riječi, nego da , još jednom, ukažem na konstantno katasrofalno stanje životne sredine na području ovoga dijela Bosne i Hercegovine o kojemu često, ali ne i dovoljno, pišemo na ovim stranicama.
U suštini nije presudno ko je “cijev turio” u Turiju, nego TKO je omogućio i legalizirao “incidente, akcidente,ekocide “… i ostalu „terminološku gamad” koja nam svima glave dolazi. Vjerujem da ćemo se složiti da je političko, tj. kataklizmičko stanje društva uzrok svake posljedice.
Uzrok ogromne nezaposlenosti, kojom sei ti oglasavaš kao žrtvom, nije” profesorsko pametovanje”, nego stanje poltičke kolektivne indolentnosti koje je omogućilo da se ovdašnji politikanti inauguriraju u “svece koji pamet dijele” i jašu sve ove godine. Ogromna većina od „njiha“ nema niti jednu diplomu, pogotovo ne univerzitetsku – inženjersku. A, o“ profesuri“ da i ne govorimo. Većina njihovih diploma je tipa „Toma-diploma“ kupljena na nekom „The private University of buvljak“.
Glavni cilj moga pisanja nije mjerenje i obznanjivanje kvantuma ničije inteligencije, nego njegovanje kulture slobodnog mišljenja i zdravog dijaloga.
To što sam odgovorio na tvoj legitimni stav, je afirmativna i aktivna podrška slobodi mišljenja koje ne mora, apriori, biti apsolutnom istinom koju ,svakako, nikada nećemo dostići.
Nadam se da će sada biti jasnije da sam manje „HTJEO“ a mnogo više HTIO nego što ti se pričinilo.

Tuži bogu boga!

Ja cu biti kokretan.Treba Turjani da pokrenu smjenu kompletne Inspekciske sluzbe Opcine/opstine Lukavac i Smjenu nacelnika opstine i svih poslanika u institucijama Lukavcaz.
Trziti smijenu Javnog Tuzioca za Kanton Tuzlu.
Pokrenuti na istoj incijativi sva mjesta koja su nalonjena na Turiju i Jezero Meodrac ako se to ne ucini onda je propalo sve .I nije dozvoljena zalba na nista.
Pozdrav gradzanima ako ih ima

Federalna uprava za inspekcijeke poslove. Ostali nemaju ingerencije. Sve ostalo što bi pisao bilo bi mahalanje.