fbpx

Edin Delić podnio ostavku na sve funkcije u SD BiH!

5 min. za čitanje

Predsjedništvo Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine (SD BiH), jučer je donijelo odluku da zastupnici ove stranke uđu u skupštinsku većinu u Tuzlanskom kantonu, koju predvodi Stranka demokratske akcije (SDA). Zbog ove odluke predsjednik Kantonalnog odbora SD BiH u TK Edin Delić, podnio je ostavku na sve stranačke funkcije.

Edin Delić, koji je gradonačelnik Lukavca, danas je s predstavnicima Općinskog odbora SD-a Lukavac, među kojima je bio i kantonalni zastupnik ove stranke Emir Begić, u Sarajevu održao press konferenciju s predsjednicima Naše stranke (NS) i Naroda i pravde (NiP) Edinom Fortom i Elmedinom Konakovićem.

Mi smo odlaskom u Sarajevo htjeli da pokažemo šta je naš stav i pozicija, odnosno da podržimo grupaciju stranaka koje rade na jedan bolji, kvalitetniji i moralniji način. Zbog toga ćemo prilikom glasanja u Skupštini TK za Dom naroda Federacije BiH biti na strani te grupacije stranaka, a to neće biti naš čovjek, jer se ne radi o trgovini – rekao je danas Delić za Faktor.

Stav Socijaldemokrata

Socijaldemokrate BiH, uputili su danas saopćenje, kojim demantiraju medijske natpise i spekulacije da su pristupile takozvanoj “Trojci” koju čine NiP, Socijaldemokratska partija (SDP), NS i druge stranke.

Očito da se radi o samoinicijativnom potezu dijela rukovodstva Gradske organizacije SDBiH Lukavac, predvođenim gradonačelnikom Edinom Delićem. Također, obavještavamo javnost da će organi SDBiH u skladu sa Statutom stranke zauzeti stavove po ovom pitanju, o čemu ćemo blagovremeno obavijestiti javnost – navode se u saopćenju SD BiH.

Predsjednik SD-a Enver Bijedić kaže da će Husein Tokić ostati zastupnik ove stranke u Skupštini TK i dodaje da je upravo on kandidat za delegata u Domu naroda FBiH iz TK.

Moj cilj je bio da Husein Tokić bude u Domu naroda, a ne neko iz NiP-a ili neke druge stranke. Dakle, nešto sasvim logično i očekivano za predsjednika stranke – zaključio je Bijedić.

Delić, pak, ističe da jučerašnju odluku Predsjedništva svoje stranke ne smatra obavezujućom i navodi razloge.

U SD-u još od pandemije koronavirusa nije formiran Glavni odbor koji, između ostalog, donosi odluke o koaliranju. Osim tog propusta ima ih još niz, ali stranka nikada nije vraćena u statutarne okvire. Nakon jako lošeg rezultata na izborima, primarna aktivnost je bila uspostava koalicija i podjele privilegija, umjesto stabilizacije. Smatramo da su odluke Predsjedništva nelegalne i da stav stranke po tom pitanju ne postoji – kaže Delić za Faktor.

On kaže da je bio za to da se ravnopravno razgovara sa oba pola u TK, odnosno sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) i SDA.

Također, naknadno je u TK došlo do trgovine mandatima i mi smo smatrali da ne trebamo biti dodatna zakrpa toj koaliciji te smo insistirali da se razgovara s drugim blokom. Ovdje se pokušalo u završnoj fazi da se još jednim mandatom u Domu naroda Federacije BiH zecementiraju odnosi i smatramo da je i to pogrešno – rekao je Delić.

Izbor u Dom naroda

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA TK Fahrudin Skopljak navodi da je pozadina odlaska Delića u Sarajevo zapravo namjera “Trojke” i njima bliskih stranaka da osiguraju jednog delegata u Domu naroda FBiH.

SDA ima tri sigurna delegata iz reda bošnjačkog naroda, a SDP jednog. Treba izabrati još jednog, a NiP, NS, SDP i PDA imaju četiri ruke i treba im još jedna da bi imali i drugog delegata u Domu naroda, a to će biti ruka Emira Begića. U tome je ključ ove priče – navodi Skopljak.

On se osvrnuo na optužbe na račun zastupnika Pokreta demokratske akcije (PDA) Senada Alića i Jakuba Suljkanovića, koje se proglašava “preletačima”.

Oni su kupljeni i preletači, a ovaj drugi je Robin Hood. Mimo odluke Predsjedništva stranke otići u Sarajevo i nešto dogovarati je moralno i prihvatljivo, oni kao nisu “preletači”, nego dobri momci. To su ti dvostruki kriteriji prema SDA, a imamo kompletne stranke poput NiP-a i PDA koje su nastale od bivših članova SDA – zaključio je Skopljak.

Podijeli ovaj članak
12 komentara
Subscribe
Notify of
12 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Ostali od stranke dugmići😂

Hehe pa dugo je I bio, otkad nije stranku promijenio, vrijeme je I bilo

Simpatican mladic..razhebao je u Lukavcu SDA, SDP, DF, a sad I vlastitu sranku SD…zar nije za psihijatrije?! I sta je lik sad, slobodni preletac ili je I dalje slobodni zidar?!

Delicu, jesil i Jaketa razduzio, ili ti je on I dalje glasnogovornik

Pozadina je sasvim drugačija. Edin Delić će najvjerovatnije u NS zbog svog druga Zvjezdana Karadžina, koji je pozvao svog stranačkog kolegu Edina Fortu i pripremio današnji sastanak. Koja je pozadina?!?! Tužilaštvo ga uhvatilo za gušu u pitanju su isključiva stranačka zapošljavanja, uzimanje novca za zapošljavanje, namješteni tenderi, pritisak na uposlenike općine da se radi kako on traži ako se ne posluša onda šef službe gubi mjesto, teška krađa itd spisak je prilično dug! Ali polako, ovaj put ima toliko izjava svjedoka, materijalnih dokaza, razgovora, poruka da se apsolutno ništa ne može sakriti. Samo… Edin Delić nije još uvijek imao uvid u kompletan spis, samo ono što mu je njegov “drug tužilac” uspio ukratko prenijeti telefonom…..

Ovaj lik je za psihijtrijskog posmatranja, definitivno..

Delic je Robinov ud

doživio debakl na izborima i sad, čuvajući poziciju gradonačelnika, pokušava novi transfer u NiP ili NS. koji kurvaluk i niskost – fuj!
nekima treba zabraniti uopšte javni nastup bilo gdje, a kamoli politiku

Kratko i jasno, preletac Delic, cojk bez grama dostojanstva koji ce vas zeznut kad to najmanje ocekujete. Jadni su svi oni koji vjeruju ovom sabanu.

JAKE je osto jos kao TOALET PAPIR a BUNDOGLAV je nedo bog nikome

Retard

Ovim definitivno SDA se cementira van vlasti na nivou F BiH. I to bas od strane Delića, koji ih je nafilovao 3x u Lukavcu. Ovim mu se otvara novi mandat za Gradonacelnika 2024 i novih 4 : 0. Aferim