fbpx

Duboko udahnite: I danas udišemo nezdrav zrak

1 min. za čitanje

U 12 sati indeks kvalitete zraka (AQI) bio je na brojci 258, dok je u 14 sati indeks iznosio 159, duboko unutar zone koja označava opasno stanje koje utječe na život i zdravlje svih ljudi. Prihvatljiv indeks je 25.

Ta se zona kreće u rasponu AQI od 300 do 500 i oznaka je za situacije ekstremnog zagađenja koje obilježavaju visoke koncentracije čestica prašine, sumpor dioksida i ugljik monoksida.

Moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. trebali bi izbjegavati i svi ostali.

U ovim trenucima zbog kišnih padavina kvalitet zraka je u granicama prihvatljivog za ljudsko zdravlje.

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Aj nemoj biti dosadan vise daj napisevise nesto sto ne znamo, sta se ponavljas stalno ko papagaj.

Dobro su ovi Turci iz Sode ovo skontali…svu odgovorsnost za stanje zraka u Lukavcu prebaci na GIKIL (o njima Gikilovcima naravno nemam sta dobro rec sve su sami kazali). Ali ljudi moji , u Sodi se spaljuje znatno vise uglja nego i u jednoj lukavackoj fabrici i to uglja sa enormnim količinama sumpora u svom sastavu, ynaju to i oni ynaju to svi i opet se oni ko nesto prave naivni nismo mi ti koji zagadjuju , nesto ko u fazonu ; “Neko iz mase”! Sto se tice samog Lukavca grada to su najveci zlikovci ovi iz SODE – Sise Cam spaljuju mjesavinu uglja u kojoj ima veliki procenat uvoznog uglja punog sumpora koji prilikom sagorijevanja ne mogu da rijese po pitanju smanjenja SOx !!! Prave se budale, i isto kao i Indijac u odnosu na ono koliko zaradjuju unatoc njihovim “velikim investicijama” nista prakticno nisu doveli do kraja po pitanju ekoloskih projekata! 36 miliona KM ciste dobiti su imali u prosloj godini a i dalje je atuelno i Bijelo more, i Crna taloznica i kamioni koji prevoze Sodu iz Fabrike izlomise sve puteve na opstini, i dalje svako malo pokrecu ona dva mala kotla na kojima nemaju nista ugradjeno od postrojenja za tretiranje dimnih plinova itd. itd. itd. Uveli su SAP to je najvece tehnoosko dostignuce