fbpx

Dr. Enes Osmanović napisao knjigu “Prva pomoć, osnovni i napredni nivo”

2 min. za čitanje

Lukavčaninm prim.doc.dr sc.Enes Osmanović, specijalista interne medicine i subspecijalista kardiologije objavio je knjigu “Prva pomoć, osnovni i napredni nivo” namijenjenu svim pojedincima i pojedinkama kako bi u ostali staloženi u teškim trenucima i pružili pomoć povrijeđenom.

Pružanje Prve pomoći je ”početni”, iznimno važan korak u spašavanju vlastitog, ali i tuđeg života. Treba naglasiti da Prva pomoć nije zamjena za hitnu medicinsku pomoć, već neposredno i neodložno djelovanje ”očevidca-laika”, slučajnog prolaznika u spašavanju života, smanjenju invaliditeta i povećavanju šansi za preživljavanje i kvalitetniji život. Osposobljenost stanovništva za pružanje Prve pomoći može utjecati na smanjenje šteta od povreda nastalih na radnom mjestu ili tokom saobraćajnih nesreća, a sve sa ciljem smanjenja broja po zdravlje negativnih ishoda, od čega su teška invalidnost i smrtni slučajevi krajnje nepoželjni. Ovo pisano autorsko djelo, namijenjeno je za edukaciju opće populacije i posebno stručnih lica, onih koji prvu pomoć predaju u školama, radnicima i drugima koji žele na pouzdan način steći znanje i vještine potrebne za pružanje Prve pomoći., izjavio je za naš portal Osmanović.

Knjiga ima 4 velika poglavlja (Prvo poglavlje: Uvod, Osnovni principi Prve pomoći, Osnovni vitalni znaci i funkcije; Drugo poglavlje: 1. Prva pomoć kod poremećaja dišnih organa: a.začepljenje (opstrukcija) dišnih organa, b. strano tijelo u dišnim putevima, c. hroničnih opstruktivne bolesti pluća (Astma…); 2. Prva pomoć kod utopljenika, 3. Prva pomoć kod poremećaja kardiovaskularnog sistema, 4. Prva pomoć kod poremećaja stanja svijesti; Treće poglavlje: 1. Prva pomoć kod krvarenja, 2. Prva pomoć kod ozljeda i rana; Četvrto poglavlje: Desmurgija: Zavoji, tehnika postavljanja zavoja).

Knjiga sadrži 356 strana sa indexom pojmova, praćena sa 190 ilustracija i vezan za 98 referenci od kojih su najaktualnije iz 2022.godine.

Cijena knjige: 79.00 KM sa PDV-om. U cijenu je uračunata dostava.

Uplate je moguće izvršiti na račune NLB: 1321200309276059 i Intesa Sanpaolo Banka: 1543602002206618

Ukoliko ste zainteresirani za kupovinu knjige za lične potrebe i potrebe vaših uposlenika, potrebno je kontaktirati ovlaštenog Izdavača i distributera na broj 065/550-400 (B-Eli-M do.o.o. Lukavac).

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

organizujte promociju ove knjige,
možda sa demonstracijom određenih radnji
… barem zbog svakodnevnih saobraćajki

Kako doći na lak način do novc,samo 79 KM !!!???