fbpx

Dr. Bisera Turković posjetila farmaceutsku kompaniju ZADA u Lukavcu (FOTO)

3 min. za čitanje

Farmaceutsku kompaniju ZADA Pharmaceuticals je posjetila Zamjenica presjedavajućeg Vijeća ministara BiH i Ministrica vanjskih poslova dr. Bisera Turković.

Cilj posjete je bio sagledati kako u novonastaloj situaciji sa koronavirusom SARS-CoV-2 radi i funkcioniše domaća Bosansko-hercegovačka farmaceutska kompanija i dali imaju problema u dostavi sirovina, kao sto je to nedavno bio slucaj sa drugom farmaceutskom kucom i Ministarstvo vanjskih poslova je u procesu rjesavanja tog problema .

Ministrica je tokom svoje posjete, sa predstavnicima ZADA Pharmaceuticals, razgovarala o kapacitetima proizvodnje, lijekovima koje ova kompanija može ponuditi u liječenju oboljelih od koronavirusa, a naravno željela je čuti i koji su to problemi sa kojima se suočava ova kompanija i kako se vlasti mogu uključiti u rješavanje problema, kako bi ova kompanija imala još bolje rezultate koji bi značili napredak za cijelu državu.

Predstavnici kompanije su istakli da proizvodnja radi u punom kapacitetu, a posebno su u novonastaloj situaciji orjentirani na snadbijevanje domaćeg tržišta i povećanu proizvodnju lijekova koji se preporučuju u terapiji oboljelih od koronavirusa: kakvi su Paracetamol, Vitamin C, Azitromicin, proizvodi za opšte jačanje imunitata i drugi.

Kompanija sa ponosom ističe da pomno prati sva dešavanja u vezi sa terapijom i svim novim istraživanjima u vezi sa liječenjem oboljelih od koronavirusa. Po  rijecima predstavnika Zade   kompanija je već razvila proizvod Hidroksihlorohin film tablete 200 mg koje se preporučuju u terapiji liječenja koronavirusa, pod zaštićenim nazivom MALCOVIR®.

Lijek Hidroksihlorohin film tablete 200 mg je 28.3. 2020. odobrila za upotrebu i Američka agencija za hranu i lijkove (FDA). U ZADA-i ističu da će ovaj lijek imati za tržište BiH u narednih 10-ak dana.

Kao svoje probleme, ističu svoj dugogodišnji problem, za koji vjeruju da ga dijele sa drugim domaćim proizvođačima u BiH, a to je nedovoljna podrška na domaćem tržištu. Smatraju da država nije napravila potrebne mjere kojima će zaštititi domaću proizvodnju.

Konkretno u njihovom slučaju ističu da mora postojati veća koordinacija između domaćih proizvođača lijekova i Kantonalnih ministarstava zdravstva, fondova zdravstvenih osiguranja ali i institucija na najvišem državnom nivou. Poražavajuća je činjenica da u BiH imamo udio domaćih proizvođača lijekova manji od 16%, dok to u susjednim zemljama (Slovenija, Hrvatska, Srbija) iznosi više od 80 %.

Ističu kako su se u novonastaloj situaciji obraćali Premijeru i Vladi Tuzlanskog kantona, te Ministarstvu zdravstva Tuzlanskog kantona, sa pismom da se stavljaju na raspolaganje kantonu za sve potrebe u vezi sa novonastalom situacijom sa koronavirusom.

Na kraju su prestavnici ZADA istakli da se nadaju da će se nakon ovih nemilih događaja, odgovornost i svijest nadležnih i svih građana promjeniti, te da ćemo svi zajedno raditi na jačanju svih domaćih proizvođača, za dobro sviju nas.

Podijeli ovaj članak
6 komentara
Subscribe
Notify of
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Prvo neka Davud vrati dugove radnicima, za neisplacene plate, i dobavljacima, pa onda nek filozofira.
Tesko ce koga njihov lijek izlijeciti.

Zada je duzna milione KM PDV-a drzavi, osim sto duguje radnicima i dobavljacima, neuplaceno penzijsko i ostalo, a i dalje radi !?! Gdje to ima? Kako to moze? Kako ga nije sramota eksponirati se ovako? Nego, vidio, muljator, sansu da opet nesto smulja.