Dolaze bolji dani za GIKIL: Vodna dozvola, zapošljavanje radnika i poboljšanje uslova rada

4 min. za čitanje

Nakon brojnih problema u Global Ispat Koksnoj Industriji u Lukavcu (GIKIL) stvari su se počele pomjerati u pozitivnom smjeru. Kompanija je dobila vodnu dozvolu, vrše se ulaganja u postrojenja, novi radnici su dobili posao, a moguće je i povećanje plaća.

Nakon odlaska grupe inozemnih partnera koji su osumnjičeni za višemilionski kriminal, u GIKIL je došla nova uprava koja je zasukala rukave i počela rješavanje brojnih problema koji su predstavljali breme za daljnji opstanak kompanije.

Dosadašnji rad rezultirao je dobijanjem vodne dozvole od Agencije za vodno područje rijeke Save, što lukavačkoj kompaniji omogućava zahvatanje potrebnih količina vode iz rijeke Spreče, potrebnih za odvijanje proizvodnog procesa.

Za radnike je ovo jedan od koraka u smjeru dodatnih poboljšanja uslova rada, a koji bi u konačnici doveli i do dobijanja okolinske dozvole.

“Teške godine su iza nas i bilo je brojnih problema, ali nova uprava doprinijela je u radu ove kompanije. Sada se nagovještava da su bolji dani pred GIKIL-om, što je vidljivo i na terenu. Nadamo se da će svi uvidjeti koliko je ova kompanija neophodna za privredu te da će se uključiti u rješavanje svih njenih problema”, kazao je za Klix.ba predsjednik Sindikata radnika GIKIL-a Nurdin Đuzić.

Za ovu kompaniju sada bi od izuzetnog značaja bilo izdavanje okolinske dozvole koja bi joj omogućila nesmetan rad i poslovanje, a da bi se dokument dobio potrebno je ispuniti nekoliko ekoloških parametara.

“Kad je riječ o radnicima, tu su napravljeni veliki pomaci. Poslodavac sve obaveze prema nama ispunjava, do danas niko nije dobio raskid ugovora, a oni radnici koji su ispunili uslove imaju mogućnost odlaska u penziju. S druge strane, u proteklom periodu je bilo i zapošljavanja novih radnika, što je također pohvalno jer smo kompanija koja ima smjenu generacija, a mlada radna snaga potrebna je hemijskom sektoru”, nastavlja Đuzić.

Sindikat GIKIL-a i uprava kompanije zasad imaju dobru saradnju, a trenutno idu u smjeru povećanja plaća.

“Pregovori o povećanju ličnog dohotka radnika su već otvoreni i tu smo napravili određene pomake. Vidimo da od uprave postoje volja i prostor za povećanje plaća i nadam se da će na kraju doći do toga, što bi izazvalo dodatno zadovoljstvo među radnicima”, dodao je Đuzić.

GIKIL je u proteklom periodu radio i na poboljšanju ekološkog ambijenta, a među realiziranim projektima je čišćenje zemljišta od teških metala koji su dugi niz godina predstavljali potencijalnu opasnost po zdravlje građana.

Riječ je o prvom projektu ovakve vrste koji je proveden u BiH, a kroz njega je izvršena remedijacija industrijske zone fabrike koksa – pogon Fenola Lukavac.

Podsjetimo, GIKIL se u proteklim godinama našao u nezavidnom položaju zbog neposjedovanja okolinske dozvole, što je dovelo u pitanje rad fabrike, ali i više od hiljadu radnih mjesta.

Situaciju je dodatno usložnilo i otkrivanje višemilionskog kriminala za koji su osumnjičeni predstavnici stranog kapitala i njihovi domaći saradnici. Svi oni su ranije uhapšeni, a zatim i pušteni na slobodu. Suđenje do danas nije počelo

Podijeli ovaj članak
11 komentara