fbpx

Doboj: Etažni vlasnici optužili vlasti da ignorišu zakon i da ne žele da im vrate u posjed pripadajuće zemljište

4 min. za čitanje

Iz Udruženja za projektni aktivizam smatraju da će tokom realizacije kampanje pod nazivom „Uzurpatori našeg parkinga“ dokazati da je zajedno sa privatizacijom stanova i zgrada trebalo biti privatizovano i na vlasnike stanova i zgrada uknjiženo zemljište ispod zgrada, trotoari i ostalo zemljište za redovnu upotrebu, uključujući i parkinge za stanare.

Osim deklarativno pokazane namjere da riješe problem etažnih vlasnika zgrada u Doboju, Odjeljenje Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) u ovom gradu ignoriše zakonske propise i ne postupa po zahtjevima za utvrđivanje i upis prava na zemljištu pod zgradom i za redovnu upotrebu zgrade, a u šta su uključena i parking mjesta.

“Prvi zahtjevi za uspostavljanje pravnog jedinstva zemljišta i zgrada podneseni su dobojskoj područnoj jedinici Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove krajem decembra prošle godine, a zatim su podnošeni svakog mjeseca. Samo manji broj podnosilaca zahtjeva pozvan je na usmenu raspravu. Protekli su svi zakonski rokovi za rješavanje ovih zahtjeva, što je nastavak samovolje, bezakonja, uzurpacije, povrede ljudskih prava” – kaže Momir Dejanović iz Udruženja za projektni aktivizam, koje je pokrenulo širu akciju da zaustavi daljne uzurpiranje gradskog građevinskog zemljišta na kome se nalaze privatizovani stanovi i zgrade za kolektivno stanovanje i zemljište za redovnu upotrebu sa parkingom.

Dejanović precizira da gradska vlast u Doboju diskriminiše etažne vlasnike u stambenim zgradama na način da od dva parkinga koji pripadaju stambenoj zgradi jedan naplaćuje, a drugi ne naplaćuje, da u jednom bloku neke parkinge koji pripadaju stambenim zgradama naplaćuje, a neke ne naplaćuje i da u nekim blokovima naplaćuje sve ili većinu parkinga koji pripadaju stambenim zgradama, a u nekim ne naplaćuje.

Udruženje je sačinilo i mapu užeg gradskog područja Doboja, na kojoj su označeni parkinzi koji pripadaju najvećim dijelom privatizovanim stambenim zgradama, a manjim dijelom stambenim zgradama koje su građene za tržište. Mapa sadržava i označene parkinge čije korištenje se plaća ili ne naplaćuje.

“Našom mapom dokumentujemo da su korisnici parkinga koji pripadaju stambenim zgradama diskriminisani u zavisnosti u kojim zgradama stanuju, s obzirom da se korištenje nekih parkinga koji pripadaju privatizovanim stambenim zgradama naplaćuje, a nekih ne naplaćuje i da se parkinzi koji pripadaju stambenim zgradama rađenim za tržište ne naplaćuju” – kaže Dejanović.

Aktivnostima u okviru projekta “Podrška građanima u borbi protiv korupcije” predviđeno je, ukoliko vlasti ignorišu zahtjeve etažnih vlasnika, podnošenje žalbi i tužbi kojim će biti ostvareno povrijeđeno pravo etažnih vlasnika na imovinu i nediskriminaciju. Pozivali su i ostale etažne vlasnike da uz pravnu i stručnu podršku Udruženja podnesu zahtjeve kako bi onemogućili uzurpatore zemljišta za redovnu upotrebu zgrade da naplaćuju parkiranje i da dio ovog zemljišta koriste za gradnju.

Portalu Antikorupcija.info su u dobojskom Odjeljenju RUGIP potvrdili prijem više zahtjeva za utvrđivanje i upis prava na zemljištu od strane etažnih vlasnika, pojasnivši da će postupati po njima, prema utvrđenom rasporedu predmeta, naglasivši da su zatrpani i brojnim zahtjevima za besplatnu legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, koja je u ovom entitetu u toku i u punom zamahu.

Iz Udruženja za projektni aktivizam smatraju da će tokom realizacije kampanje pod nazivom „Uzurpatori našeg parkinga“ dokazati da je zajedno sa privatizacijom stanova i zgrada trebalo biti privatizovano i na vlasnike stanova i zgrada uknjiženo zemljište ispod zgrada, trotoari i ostalo zemljište za redovnu upotrebu, uključujući i parkinge za stanare.

Smatraju da je u koruptivnim radnjama Grad Doboj uzurpirano gradsko građevinsko zemljište koje je namijenjeno za redovnu upotrebu zgrada za kolektivno stanovanje, nezakonito ga uknjižio kao svoje vlasništvo, među kojem je i zemljište na kojem se nalaze parkinzi koji su građeni za potrebe zgrada za kolektivno stanovanje.

Podijeli ovaj članak
3 komentara
Subscribe
Notify of
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Bas nas interesuje parking u Doboju

Zaboli me za parking u Doboju. Rinaka

to samo naplacujte parking kao i u lukavcu ne bi li kriminalci imali plate