fbpx

Divlje deponije na opštini Lukavac: “Neću bacati, nek’ stoji kraj puta da vidim kad prođem”

5 min. za čitanje

Piše: Majda Hodžić

Poplava nema. Ali je zato moguća suša. Parkovi su oživili bojama, miriše cvijeće ali „miriše“ i smeće. Iz tog razloga Opština Lukavac aplicirala je za projekat uklanjanja divljih deponija smeća. Iz ekoloških naknada obezbjeđeno je 40 000 KM kako bi se 107 postojećih divljih deponija od kojih se čak 36 nalazi na slivnom području jezera Modrac uklonilo. Čišćenje traje već mjesec dana i u tom periodu uklonjeno je 25 % smeća sa registrovanih lokacija.

Divlje deponije prvo imaju loš vizualni efekat i mogu na više načina ugroziti zdravlje ljudi koji preturaju po takvim odlagalištima ali i okolnog stanovništva, kao i zagađenje zraka, voda i zemljišta. Na području Opštine Lukavac, deponije se nalaze u blizini izvora pitke vode kao i stambenih objekata. Redovno se zapale, što može biti posebno štetno kada su vrućine i dovesti do požara. Dim koji potiče od otpada sadrži otrovne materije. Zdravstveni i sigurnosni rizik tiče se mogućeg širenja bolesti i infekcija zbog prisustva mogućih prenosnika zaraze (muhe,glodari, psi, ptice..) koji također kopaju i raznose smeće posvuda. Mogući zdravstveni rizik za ljude je znatan, posebno kod stanovništva koje živi u blizini ovakvih deponija. To znači kontaminacija okolnog stanovništva vodom, vazduhom i hranom.

Šta ljudima znači čistoća i koliko su svijesni da sami sebi zagađuju okolinu uništavajući prirodu? Izgleda da nisu svjesni zato što su na nekim mjestima uočene nove gomile otpada koji osim što stvara lošu sliku negativno utiče na raspoloženje. Gledamo fotografije svjetskih turističkih metropola i upijamo stare izlizane ulice, romantične parkove, jezera i rijeke koji blistaju i zovu da ih posjetimo. Divno bi bilo otići negdje na odmor. Ovdje je sve tako sivo, zagađeno fabrikama, čađ se skuplja u pukotinama prozora, trava pocrnila i još smeće. Ali hajde, bacit ću i ja ovaj papirić na cestu. Neće me niko vidjeti. A i ako me ko vidi neće ništa reći. To i onako svi rade. Kanta za smeće je daleko. Nema je nigdje. Nema se. Stalno neka kuknjava. Pa odakle onda toliko smeća? Stare stvari izbacuju se bilo gdje. Nisu valjda kuće prazne? Sigurno da nisu. Kupit će se novo. Stari frižideri, šporeti, kauči, prozorska okna, boce, kese, crknute životinje leže pored puta. I niko ništa. Dobro je dok nije pod mojim prozorom. Ali ne volim prolaziti nekim ulicama. Smrde. I nisam jedina. Pa i ovi što dolaze iz inostranstva. Svakim danom ih je sve više. Znaju kako treba reciklirati i odvajati otpad. Ali ovdje.. „Pa ovo je Bosna. Baci bilo gdje.“

Procjenjeno je da se na ovih 107 divljih deponija nalazi 5,5 hiljada metara kubnih smeća. Plan je da sve bude očišćeno do septembra ali ovim tempom to je samo san. Razlog tome je ponovno gomilanje smeća na istim mjestima. Tako da ono što komunalci uklone, narod ponovo nanese. Na mjestima gdje piše „zabranjeno odlaganje smeća“, ima ga najviše.

Kakva je to svijest ljudi? Možda misle neko će to pronaći i moći iskoristiti. Ima istine u tome. U ponedjeljak na pijaci možete pronaći lonce, tave, cipele koje ste bacili prije desetak dana jer su zauzimale mjesto na balkonu ili na tavanu. Neke su malo uglancane, koštaju pet maraka. Neke su jednako prašnjave i prljave, to „može za marku“. I tako valjda u krug. I to je reciklaža po pravilima nekih ljudi. Ali kuda nas to vodi? U napredak, teško. Razvijanje turizma i isticanje prirodnih ljepota opštine, još teže.

Ipak ima načina da se tome stane na kraj. Postoje kazne za fizička lica koja odlažu otpad na mjestima koja nisu predviđena za to. Kreću se od 200 KM do 700 KM. Teže pada udarac po džepu nego sva brojna upozorenja o šteti za zdravlje. Zdravlje propada postepeno a nedostatak svote novca osjeti se momentalno. Potaknut će ljude da razmisle dva put prije nego što nešto bace bilo gdje. Komunalni inspektori i redari mogu značajno pomoći održivosti ovog projekta. Jer čemu uklanjanje smeća i ulaganje 40 000 KM ako će se kroz mjesec dana na istim mjestima ponovo nakupiti gomile otpada koje  ukazuju na nebrigu i nezainteresiranost građana za njihovu najbližu okolinu, zdravlje i dobrobit zajednice.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
3 komentara
Subscribe
Notify of
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

S obzirom na ” standard preživljvanja” nikako ne mogu da skontam,ali kontam,
otkud toliko đubrenki.

Kontam da su “majdani”,ipak, ostavljeni kao humanitarna pomoć penzionerima.
Zli jezici vele da oni ne smiju šale prići kontejnerima jer su u blizini zapaženi šintori.
Nije to k'o “truli zapad”. Tam’ sve recilkliraju, pa jope prodaju.
A i penzioneri se navadili, pa kupuju.
Haman im se more, šta li !?

SVAKA CAST, POKRENUTA AKCIJA CISCENJA, KOJA PO REDU? KOLIKO I KO CE OCISTITI VIDJET CEMO. A DOKLE CE TO OCISCENO TRAJATI? KRACE NEGO STO CE TRAJATI TIH 40,000 KOLIKO JE IZDVOJENO IZ EKOLOSKOG FONDA. NEMA EFEKTA DOK SE NE POCNE LUPATI PO DZEPOVIMA ONIH CISTUNACA KOJI BACAJU SVUGDJE SAMO “NEK NIJE U MOJOJ AVLIJI”. A O ONIMA KOJI SU DOSLI “ODOZGO” MISLIM NA ONE KOJI SU OTISLI ODAVDE I SADA SA VISINE GLEDAJU NA SVE OKO SEBE. KADA DODJU NEDA IM SE BACITI SMECE U ZA TO PREDVIDEJENE KONTEJNERE NEGO RAZBACUJU SVUDA OKOLO, PA ZABOGA NISU ONI SMETLJARI, ONI SU GOSPODA KOJA JE DOSLA NA ODMOR, MISLIT CE KADA SE VRATE U SVOJU NOVU DRZAVU GDJE VLADA RED, GDJE NI OPUSAK NE SMIJU BACITI NA ULICU JER SLIJEDI NOVCANA KAZNA. TAKO JE TO U PRAVOJ I PRAVNOJ DRZAVI. U NASOJ MOZE SVASTA KAO I PRODAJA KANTI ZA SMECE PO 40 KM KOJE SU PRIJE PAR GODINA DOSLE KAO DONACIJA. A NISU VALA NI TREBALE, PA SIROKO JE SPRECKO POLJE, OBALE MODRACKOG JEZERA ISTO TAKO POGODNE, SVAKI ZBUN DOBRA LOKACIJA, BITNO JE SAMO “NEK NIJA U MOJOJ AVLIJI”

…pa kese sa smečem bacaju kroz balkon (snimio sam to ) i smeče bacaju onako,umalo mi neki dan na glavu ne pade,mrsko im siči dole i baciti a kamoli da….