fbpx

Detalji prvog potvrđenog slučaja korona virusa na opštini Lukavac

2 min. za čitanje

Danas su potvrđena prva dva slučaja zaraze koronavirusom na Tuzlanskom kantonu, a SARS-CoV-2 prisutan je kod jedne osobe iz Lukavca i jedne iz Tuzle.

Iz tog razloga pozvali smo prim.dr. Elmedinu Memić, spec. epidemiolog i šeficu Higijensko epidemiološka služba Doma zdravlja Lukavac:

U pitanju je divna djevojka koja se pridržavala pravila samoizolacije i koja se vratila iz inostranstva sa privremenog rada na kruzeru. Odma’ je pristupila programu samoizolacije, a prilikom dolaska je bila testirana i nalaz je bio negativan. Ipak, bez obzira na to, njoj je propisana samoizolacija u trajanju od 14 dana, izjavila je za SodaLIVE.ba dr Elmedina Memić.

U međuvremenu se kod djevojke pojavila klinička slika u obliku kašlja, povišene tjelesne temparature… nakon čega smo odlučili da je ponovo testiramo i nalaz je pozitivan, dodala je dr Memić.

Već sutra će biti urađen test na Covid 19 osoba sa kojima je imala kontakt prilikom povratka sa privremenog rada i taj nalaz će odrediti daljnji slijed događaja.

Doktorica se na kraju razgovora zahvalila djevojci na prikazanoj discipilini tokom samoizolacije:

Želim ovim putem da se zahvalim djevojci na disciplini zbog svih građana na našoj općini. Ponašanje ove djevojke može biti primjer svim ostalim osobama koje su u samoizolaciji, izjavila je na kraju razgovora za SodaLIVE.ba, prim. dr. Elmedina Memić, spec. epidemiolog u Domu zdravlja Lukavac.

Podijeli ovaj članak
5 komentara
Subscribe
Notify of
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Da ja vas, “humanitarce”, doktore i medicinare pitam, šta vi mislite sa ljudima koji obole od bolesti mimo korone?
Šta sa radnicima koji ne mogu dobiti pregled i bolovanje?
Jedno od osnovnih ljudskih prava je pravo na zdravlje i zdravstvenu zaštitu i vi odbijanjem pregleda to ljudsko pravo kršite.
Kršite i Hipokra(i)tovu zakletvu.
Izdajete samo recepte.
Krijete svoju ljenost i nerad iza COVID-19, od kojeg je na Lukavačkoj opštini oboljela slovom i brojem JEDNA, 1 osiba?
Pijete kafe i izležavste se dok narod stoji pred vratima, čeka recept i moli da se smilujete za pregled – KOJI NA KRAJU NE DOBIJU, a o neljubaznosti, neprofesionalnosti pa čak i čistom bezobrazluku da i ne govorim.
Jeste li to se dogovorili sa svim ostalim bolestima da malo “ohanu” i ne napadaju ljude dok je korone?
Šta sa onima koji se razbole a nisu im prepisane terapije lijekovima?
Bojite li se tužbi u slučaju težih komplikacija bolesti koju je moguće lako sanirati ako se pacijent primi na vrijeme na pregled?
Bojite li se da će nekome puknuti ionako nategnuti živci jer odbojate da ih pregledate, njine roditelje, djecu, …?
Bit će vama uskoro veoma teško. Neizbježna je sve gora i gora situacija sa koronom.
I vi i članovi vaših porodica ćete “zaksčiti” – tu mormalan čovjek nema ni gram sumnje, a nit će i umrlih.
Hoćete li onda očekivati podršku i aplauze od onih koje ovih dana tako arogantno i bezdušno glatko od*ebete za pregled i osnovnu zdravstvenu zaštitu?
Mislite li da ćete ovako zaslužiti daosjećanje i poštovanje ili će se oni koji su ovih dana od vas “otkačeni” radovati kad vas “đavo uhvati za kragnu”?
Ja bih razmislio o svemu ovome, prvenstveno radi sebe, a i pacijenata.
IZDVAJAM OSOBLJE SLUŽBE HITNE POMOĆI koje besprijekorno pruža svoje usluge svima u potrebi.

Ginseng,svaka ti je na mjestu.

Ne brini se, Korona je lijek za ostale bolesti.
Niko vise ne umire od raka, gripe, side, infark, mozdani udar, prirodna smrt….

Sandra,kada prodje sve,mnogi ce te nekada i negdje tapsati po ramenu i ruku ti pruziti.Mnogi zbog ponosa na tebe,a neki zbog sopstvene sramote ne bil’ nekako u ogledalo mogli pogledati sebe.
Znam da ces prihvatiti mnoge ruke i oprostiti ono sto mnogi ne bi. I znam da ce te opet vidjeti mnoga mora.Ispratiti i bure i maestrali.I da ces odlaziti i ponovo se vracati gdje je sve i pocelo sa osjecanjem radosti i gorcine,sto je dusi najteze.
Drugacije i ne mozes ,jer si rukom i pogledala milovala morske talase i zagledana u zalazece morsko sunce stizala u luke svjetskog mora. Kaze jedna mornarska legenda da “kada se spojis sa morem ,onda si u cvrstoj vezi sa svijetom i covjecanstvom.Sandra,ti si gradjanin Svijeta. Dobar vjetar i mirno ti more,kapetane…

Divna