Delić: “Amandmani dvostruko obimniji od budžeta”; Jusufović: “Načelnik prekršio zakon”

9 min. za čitanje

Na danas održanoj 5. sjednici OV Lukavac vijećnici su trebali raspravljati i usvojiti budžet Općine Lukavac za 2017. godinu, sa okvirnim planom budžeta za 2018. i 2019. godinu.

Predlagač novog budžeta, načelnik Edin Delić, prije početka sjednice je Kolegiju OV Lukavac uputio obavijest da povlači izglasavanje budžeta za 2017. godinu i kao razlog je naveo obiman broj amandmana od kojih je određeni broj bio usmjeren na nezakonito trošenje novca.

Na kraju sjednice vidno razočaran je bio predsjednik kluba SDA u OV Lukavac, Ermin Jusufović:

Ovo je nova situacija u političkom životu na općini Lukavac, da je načelnik povukao budžet prije usaglašavanja i glasanja. Smatram da je prekršen član 19. Zakona o budžetima FBiH jer nemamo niže zakon. Sa druge strane naši amandmani su bili usmjereni na 4-5 stvari i cilj je bio da se zadrži stečeni nivo prava svih korisnika usluga i novčanih sredstava koji zavise od budžeta Općine Lukavac. Insistirali smo da se vrate sredstva za sport, da se vrate sredstva za boračke populacije, insistirali smo na povećanju sredstava za MZ koje su “debelo zakinute” ovim prijedlogom i tražili smo da se subvencionira izgradnja toplovoda. Više u video prilogu kolega sa Akcija TV-a:

Delić je na društvenoj mreži Facebook napisao razloge zbog kojih je povukao iz procedure izglasavanje novog budžeta. Razloge možete pročitati u nastavku:

Ukupno 67 amandmana objedinjenih na 50 stranica teksta, potpisanim od strane predsjednika kluba vijećnika SDA gospodina Ermina Jusufovića i ovjerenih pečatom SDA gotovo su dvostruko obimniji tekst od samog Budžeta, te se postavlja pitanje radi li se o amandmanima ili novom Budžetu?
Amandmani koji su u direktnoj suprotnosti sa odredbama Zakona o državnoj službi, Zakona o ministarskim i vladinim imenovanjima ili koji u sebi nose direktne oblike političke korupcije su veoma značajan doprinos boljem razumijevanju načina rada i funkcioniranja SDA u Lukavcu, njihovih ciljeva i beskompromisnosti u stavovima.

Jedan dio amandmana su potpuno populistički, poput podrške za liječenje boračke populacije na račun pomoći sindikalnim organizacijama ili tehničke zaštite zgrade Općine, smanjenja izdataka za plaće u općini i slično, ali glavnina amandmana jasno ocrtava ključne ciljeve: umanjujući stavke potrebne za funkcionisanje Općine povećati novčane iznose za vijeća u mjesnim zajednicama, Sportski savez, Komunalno preduzeće RAD, plaćanje faktura iz ranijeg perioda i slično.

Sportski savez u fokusu interesa SDA

Tako se npr. predviđa povećanje finansiranja Sportskog saveza za 32.400 KM, a sve na teret izdataka općine za bankarske usluge, usluga stručnog obrazovanja, izdataka za pismonosne pošiljke, tekućeg održavanja Docu-Nova softverskog paketa kojim se vrši upravljanje dokumentima u Općini i izdataka za izuzimanje arhivske građe. Treba imati u vidu da je Sportski savez nevladina organizacija u kojoj je zaposlen i nezakonito prima visoku plaću predsjednik kluba vijećnika SDA i potpisnik predloženih 67 amandmana gospodin Ermin Jusufović. Dakle Općina bi se morala odreći informacionog sistema, slanja pošiljki i drugih navedenih zakonskih obaveza za plaću iz budžeta vijećnika SDA koji svoj posao obavlja na mjestu za koje nije provedena konkursna procedura i u nevladinoj organizaciji kojoj osnivač nije Općina.

Više novca predsjednicima i vijećima mjesnih zajednica

U populističkom maniru SDA pokazuje i brigu prema stavci „Transferi za mjesne zajednice“, a iz koje se uplaćuju naknade kojim raspolažu vijeća u MZ. Čudno je kako ove brige nije bilo ranije dok su imali svog načelnika, a još je čudnije da se povećanje od 96.075 KM predlaže na teret pozicija kakve su usluge objavljivanja tendera i oglasa, naknade za rad komisija, održavanje WEB stranice Općine, naknade humanitarnim nevladinim organizacijama i slično. Ima tu i stavki koje predlažu da se umanjuju a o kojim itekako ima smisla govoriti, kao što su troškovi reprezentacije, telefonije, putni troškovi i slično. Međutim treba imati u vidu da su ovi troškovi već značajno smanjeni i da nije moguće da općina nema i ovakve stavke u svom budžetu.

U priči o mjesnim zajednicama treba imati u vidu da SDA ovim ne traži povećanje obima radova i investicija u MZ, već povećanje tranši kojim će raspolagati predsjednici i vijeća MZ. Javnost zna da je SDA nezakonitom statutarnom odlukom prigrabila mnogo više uticaja u vijećima MZ-a no što pripada u skladu sa Izbornim zakonom.

Poznato je da građani nikako ne učestvuju u izboru vijeća i predsjednika MZ, te je ovo direktan pokušaj slivanja budžetskih sredstava u oblast koju dominantno kontrolira SDA.
Saglasan sam sa potrebom da se podrži rad i razvoj mjesnih zajednica, pa čak i sa stavom da je potrebno povećati ove tranše, ali način na koji su formirana vijeća, iznos i stavke koje se dovode u pitanje samo su vid manipulacije i pokušaj blokade Općine. Osvrnimo se samo na ukidanje sredstava za održavanje WEB stranice. Po modelu SDA brzo bi postali jedina općina koja nema svoju WEB stranicu. Nije jasno da li su predvidjeli formiranje web stranica u mjesnim zajednicama.

SDA želi umjesto investicije u pitku vodu da plaćamo njhove stare račune

SDA osim toga zahtijeva da se Budžetom planira plaćanje po stavci „Izdaci za pokriće obaveza iz ranijih godina po osnovu tekućih izdataka (deficit iz prethodnih godina) u iznosu 589.490 KM. Komunalnom preduzeću JP Rad SDA predlaže subvenciju u iznosu od 318.336 KM.
Veliki dio sredstava koja žele umanjiti iz SDA odnose se na kreditna zaduženja za izmirenje obaveza, smanjenje iznosa za plaće općinske administracije, obustavu aktivnosti na vraćanju vode sa izvora Toplice u sistem vodosnadbijevanja i slično. Očita je namjera da se građanima Lukavca onemogući poboljšanje ili konačno rješenje pitanja vodosnadbijevanja, a da se umjesto pitke vode u našim slavinama finansiraju stari dugovi.
Ne bježeći od obaveze da platimo i račune koje je ranije SDA napravila, potpuno je neprihvatljiv stav ove Stranke da se tokom tekućeg mandata poplaćaju njihovi raniji računi, da se ne zadužujemo nikako i da zaustavimo procese rješavanja vodosnadbijevanja i drugih vitalnih pitanja. Ili da to narodski kažemo – cilj je veoma jasan: neka sadašnji načelnik, ako preživi zamke koju mu postavlja SDA, poplaća sve stare račune i ne napravi ništa tokom svog mandata, pa onda slijedi ponovo vraćanje vlasti SDA, bilo putem opoziva, bilo na narednim izborima.

I „Mali svijet“ na udaru SDA

U jednom od amandmana SDA predlaže da se skine 10.000 KM sa pozicije podrške Udruženju građana „Mali svijet“ koje dugo godina veoma uspješno pomaže djeci sa autizmom u Lukavcu. Pitam se da li je ova mjera rezultat činjenice da sam ja kao načelnik pohvalio i podržao „Mali svijet“, iako je budžetom predviđena njima pomoć kakvu su imali i u vrijeme SDA vlasti. Još uvijek se sjećamo kako su Mladi SDA u decembru uručili paketiće djeci u Malom svijetu, a o čemu sam se veoma pohvalno izrazio, pa je nejasno kako je uslijedio ovakav amandman. Možda bi Mladi SDA mogli odvesti svoje rukovodstvo da se upoznaju sa ovom organizacijom i da shvate da je ovakav prijedlog „i grehota, i sramota“.

Borcima na sindikate ili obrnuto?

U populističkoj maniri SDA predlaže da se za liječenje boračke populacije planira više 15.100 KM, i to na račun tehničke zašite zgrade, pomoći sindikalnim organizacijama i putnih troškova. Veoma je zanimljivo da se borcima prebacuju novci predviđeni za pomoć sindikatima.

Podijeli ovaj članak
22 komentara
22 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Ne zna sda-ovac normalno pricati, pa to ti je.

Drugim rijecima, SDA paraziti su trazili vise para. A to sto su prethodnih godina podijelili 7 miliona KM, i pokrali pare od TK za deponiju nisu uzeli u racunicu.

Htio sam komentarisat istup Ermina Jusufovića ali sam odustao iz dva razloga. Prvi zato što sam se razočarao u njega kao ososbu i kao mog poznanika, a drugi što je njegov stav ipak ispod nivoa za komentarisanje. NAŽALOST………

Vidi magistra Jusufovića što se uhljebio , radi u Udruženju građana i mlati platu, za šta jarane menadžeru?! da sjediš i graš odbojke, i kad pobijediš na Olimpijadi onda dođeš sa medaljama na predizborni skup SDA da nam Vaziš kako ti je Tarik bacio prvu loptu odbojkašku i otad … je sve samo legenda , a možda i agenda ko će ga znat – treba pitat Zvizdića ***. Koja ekipa neradnika i uhljupa evo godinama, na čelu sa istaknutim članom Sportskog Saveza doajenom lezi- hljebe-da-te-jedem M.H., čojk u sportskom savezu, a doživotno suspendovan u sportu- sve para što mu legne na ručun od Opštine il prebaci Radničkom ili prokocka na kartama itd. itd. ,al može ovdje sve haman. U svakom slučaju čestitke načelniku , inače si mi već bio počeo ići na živce što ništa ne poduzimaš da se ovo sranje od organizacije raskanta.

Pridruzujem se podrsci , samo ih sjeci i to u korjenu nacelnice, mislili su provuci stavke koje su godinma radili i niko im nije mogao nista, Idemo do kraja NACELNICE :))))

Nije mi jasno ,kako mozete nekog oslovit sa GOSPODIN_-E.J.-,kad je do jucer isao u HALU–20 metara od mutvaka,da vrsi nuzdu,i jos ponesi za sobom ibrik pa zali po guzovima.I to je GOSPODIN.

A SADA NAS OCEKUJE PLJUSAK NEOSNOVANIH KONTRI OD SDA-ovaca.

Nije sve u parama ; nešto je i u amandmanima.

Nadam se da će se i Tužilaštvo TK uskoro očitovati u predmetu zloupotreba položaja i ovlaštenja od strane bivšeg načelnika u vezi omogućavanja materijalne koristi stranački povezanom licu – E. Jusufoviću kao i kršenju zakona od strane onih koji su tu korist uživali.

Vidi lafinasa povuko budžet oj jada i čemera, prepo se struje, munje i ostalih svjetlosnih efekata. Fuj.

Kojeg struje,onog sto ne zna sastaviti prosto prosirenu recenicu,onaj sto stalno ponavlja nesto sto je vec receno.Ni papagaj mu nije ravan.Jadan je on,a i ti sa njim.

Ma nek se na budzetu pa makar i 8 stoja……

Pa načelniče zar opet o Mjesnim zajednicama, pa Dosta je bilo više i te priče. Javno pozivam gospodina načelnika ispred pokreta Dosta je bilo da preuzme vođenje MZ Poljice Gornje, pa da na licu mjesta vidi kakvi su problemi na osnovnom lokalnom nivou i da se uvjeri da je traženo povećanje novca ka MZ samo kap u moru potreba istih. Ovako ispada da su svi ljudi u Vijećima MZ lopovi. Dosta je bilo i te priče!

Nick Samir se lazno predstavlja. On ne predstavlja listu nezavisnih kandidata DOSTA JE BILO. Vrlo vjerovatno je jedan od onih iz Tarikovog debelog crijeva.

Dragi gospodine SB, izgleda da je svima (osim Vama) više nego jasno ko nije izlazio iz pomenutog debelog crijeva. Zaista je prilično teško proći kraj Vas bez gas maske. Poseban problem će imati Poljičani u narednim danima kada porastu temperature, pa se mirisi ostali na Vama počnu širiti mjestom. Srećom, gospodin načelnik ima razrađen Plan aktivnosti za djelovanje u ovakvim okolnostima. Da Poljice prodiše!!!

Ljudi Taj isti EJ ne bi prošao u vijeće damu mi u Berkovici nismo dopisali 120 glasova,poslije 22 sata,kad smo sve izbrojali,odete na stranicu izbori.ba,pogledate rezultati 2016,Lukavac-Berkovica i vidite procenat njegovih glasova,100%,a odete na Devetak i vidite oko 80%.Nije loš Čovjek,Nije LJILJAN to da znate,Naš načelnik je bio borac ARBIH,EJ nije jer je bio dijete.Dobar je sportista,a da li je sam kriv što za sve mora pitati TA ili BI ili je čime ucjenjen,kao npr nekad radnici Holca,to on zna.Nije kriminalac kao neki iz OV većine,nije Seljak kao ***,ali prima više plata(nezasluzeno?) jer bio u Obdaništu,pa sportskom savezu pa sad u Vijeću(dopisivanjem u Berkovici i još nekim mjestima),Probajte ga privoliti da promjeni stranu(osim ako nije neka ucjena) jer mi se čini FIN MLADIĆ,ILI MI SE SAMO ČINI….

Liljan je otisao je u armiju kao maloljetnika i nedirajte vise Emira bice belaja

sve lopovi i jedni i drugi i treci svii prvo ncelnik kao nezavisni kandidat a sad preso u sdp da sam znao da ce prec nebi glaso nikad za njega fujjj i ako je malo uveo reda u opstini i domu zdravlja to je jedna kap u moru a jusufovic dobar posten a poso ko poso ni prvi ni zadnji koji je dobio preko stele prije njega bi trebalo rijesit zaposljavanje u socijalnom momcica koji je jedva ekonomsku zavrsio zaposljavanje gospode ciji je muz u opstini citav zivot zna svako o kome se govori i koliko jos takvih a jusufovic je cist i posten samo ukaljace ga ovi iz sda da bogdom nije uso u politiku a delic me razocaro bio sam njegov glasac i vjerni pratilac al prevario nas je cim je preso u sdp

Nastavljamo s dopisanim glasovima Vijećnika kenuli smo od Berkovice,J,već rečeno,ista Berkovica,ŠB oko 50 dopisanih,Gnojnica AS oko 30,Dobošnica Z iz Jedne velike stranke oko 30,Bokavići jedan Doktor oko 30,Orahovica jedan M oko 30,Poljice-E tu ovaj put nije bilo Masovnog dopisivanja,možda ponegdje da je Jedna Velika stranka pa uputama,tajno,skriveno od drugih članova odbora upisala pokoji glasić svojim kandidatima koji moraju proći,takođe nije bilo ni u Turiji(bar ne masovnog dopisivanja),nije u Kruševici.LJUDI Gdje god SDP ima utjecaj dopisivanje je manje,gdje god SDP ima utjecaj vrše se akcija čišćenja,transparetno troši novac na Općini.Npr Gnojnica i neka sela jedna osoba uvodi 5 starijih i za njih glasa,tipično za za sredine gdje vlada jedna velika stranka,Znamo odredbu gdje se kaže da pomagač smiješ biti jednom ali praksa Periferije je po 5 puta.Ko li se na općini boji transparetnog rada,koji nismo imali 12 godina i pri tome Dobili Kamate veće od glavnog duga,Ja s ebojim Transparetnosti,ne bojim se Pravne države,ali Ko kupuje Nogometne utakmice,sređuje rezultate,izmisli prekide,treba da se boji…

E moj načelniče pakuj stvari i polako Tuzla nazad šest mjeseci ti nista ne radiš prosipaš lafinu , nestranački načelnik izdao si narod koji je glasao za tebe ko nezavisnog kandidata a ti ode u crvene kmere tu si sebi zapečatio političku karijeru drži se što znas radit budi profesor jer vidimo da politika nije za tebe.

Objavite javno tih 60 tak stranica amandmana pa da uzivamo citajuci kako cemo biti spaseni. Ako su ovo amandmani kao sto ih nabraja necelnik onda ste se SDA ovci bas pobrinuli da spasite ovaj napaceni narod Opcine Lukavac, aferim. Sutra da se pocne graditi i raditi u Lukavcu pojeli bi se od ljubomore samo zato sto nacelnik nije SDA, a jel to politika iza koje stojite vijecnici SDA, al se iskreno zapitajte. Ne zelite reviziju budzeta, pa o cemu pricamo, gdje ne tu pravda i postenje. Nije meni ovaj Delic drag sto ce on cuda napraviti u Lukavcu, ruke su mu vezane za mnogo toga, ali sto mi je drago sto je pametniji od ovih uhljebovica i sto im zna napraviti kontru. Ako nema kontre nema ni nade za Lukavac.

Joj nacelnice haj sve al imal iko normalan u tom vijeću ko da je ‘48 eto te na toj slici ko ona scena iz Sidranovog scenarija i kusturicinog kultnog filma Sjećaš li se Doly Bell , u onom domu kulture. Sta će vam više ta zakrpa iza ledja na kojoj piše koja je sjednica Vijeća. Pa dajte ljudi urazumite me 🙂