fbpx

Danas u 11 sati: Povišene koncentracije sumpor dioksida u zraku!

3 min. za čitanje

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, Lukavčani u toku dana udišu prekomjerno zagađen zrak a nadležni ne poduzimaju korake koji će napokon dati nadu da će stanje biti bolje.

Danas u 11 sati, prema rezultatima mjerenja stanice za mjerenje kvalitete zraka postavljene u dvorištu Gradskog obdaništa, Lukavčani su udisali enormno velike količine sumpor dioksida.

U 11:00 sati izmjerena je koncentracija SO₂ zraku od čak 615,4µg/m³, u 12 i 13 sati količina sumpor dioksida je smanjena na 283,5µg/m³, odnosno 228,6µg/m³ što je “prihvatljivo” prema postojećim graničnim vrijednostima.

Zanimljivo da je u 11 sati izmjerena i enormno velika količina CO (ugljen monoksida) u zraku. Količina CO u zraku iznosila je 1,356mg/m³ što je za 6-7 puta više od prosjeka izmjerenog u našem gradu.

Za stručno mišljenje pozvali smo Dr.sc Abdela Đozića, profesora na Tehnološkom fakultetu u Tuzli, na katedri za Zaštitu okoline: ” Ovakvo stanje kao danas u Lukavcu je krajnje alarmantno i vidljivo je da niti jedan nivo vlasti ne reaguje. Postavlja se pitanje zbog čega šute općinske, kantonalne i federalne vlasti. Zašto niti jedna inspekcija ne radi posao za koji je plaćena. Trovanje građana mora prestati i za ovakva stanja neko mora preuzeti odgovornost. U mjesecu maju imati ovako visoku koncentraciju SO₂ je zaista zabrinjavajuće.”

Šta je sumpor dioksid?

Slobodni nemetalni oksidi sumpora i dušika vežu se u atmosferi s vodenom parom u spojeve sumporne i dušične kiseline, a koje potom padaju u obliku padavina (kisele kiše) na zemlju, te tako agresivno djeluje na živu i mrtvu prirodu.

Osim biljaka, kisele kiše ozbiljno zagađuju i vode kojima se drastično smanjuje Ph vrijednost, a posljedica je toga narušavanje čitavog ekosistema jer veliko smanjenje Ph vrijednosti dovodi do izumiranja mikroorganizama te je jasno da se javlja i problem pitke vode.

Štetno djeluje na organizam čovjeka, naročito na disajni trakt. Izaziva kašalj, bronhitis, slabost, a u većim koncentracijama ima toksično djelovanje.

Šta je ugljen monoksid?

Ugljični monoksid je (CO) plin bez boje i mirisa, ne iritira kožu. To su važne karakteristike obzirom da ga se ne može vidjeti, osjetiti njuhom, niti prepoznati na bilo koji drugi način osim posebnim detektorima s alarmnim suistemom. Ugljični monoksid nastaje nekompletnim izgaranjem, posebno krutih, tekućih i plinskih goriva. Ugljični monoksid stvara se sagorijevanjem tvari koje sadrže ugljik, a bez dovoljnog pristupa kisika, odnosno zraka. Uređaji na prirodni plin, tekući petrolej, ulje, kerozin, drva i drveni ugljen tako postaju proizvođači smrtonosnog ugljičnog monoksida.

Crvene krvne stanice (eritrociti), sadrže hemoglobin, hemijski spoj kojem je funkcija vezanje kisika u plućima i otpuštanje kisika u tkivima. Hemoglobin brže veže CO nego kisik. Ako je mnogo CO-a u zraku kojeg udišete, hemoglobin će brže postati zasićen ugljičnim monoksidom i neće moći vezati kisik. Efekt je sličan gušenju (također se radi o nedostatku kisika).

Podijeli ovaj članak
7 komentara
Subscribe
Notify of
7 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Jutros je koksara obojila nebo u zuto sve do Miricine. Crknimo Lukavcani, samo nek 800 radnika ima redovna primanja

A Načelnik ni da se oglasi, najvažnije je da zbrise na godišnji odmor iako ga čitavu prošlu heftu nije bilo , bio cojk u Teslicu glumio profesora za okoliš na Hajduckim Vodama i sad opet šuti, koja hinja prodana

Od svih otrovnih gasova i čestica u zraku, najperfidnije truje dumina.
Podmukla , bezočna i sračunata “politika” koja u brk laže puk prodajući
mu muda pod bubrege.

Načelnik ima preča posla. Ne samo da će ujediniti ljevicu, nego će je ujediniti i sa desnicom, toliko je sposoban. Već otvoreno koordinira sa Strujom.
Zagađenje je potrošena fora, ko se više sjeća ključnih teza iz kampanje, hajte molim vas.

Lafinas je ispunio prvo obecanje Radnicki je izbacio iz lige a ovo da Lukavcani da prodisu i ostaloto to u sljedecem mandatu

A lijepo se ponadasmo da malo sreže zelembaćima gaće, a on još gori od njih. Lafina, fejzbuk, fotografisanje i beketćenje na biciklu, kao i vatreni članci po već izrežiranim kolumnama sa titovskim parolama: “ne može više ovako” “moramo prodisat il čudo bit” i još more budalaština. Neće on lopate i motike (misli se ono ko fol) hoće on kao i predhodnici mu da mu šta kane iz neba nako džaba! Omladina mu i dalje rapidno bježi iz “ponos grada, jednog pojednog”, a on tuhinja na minderima.

Pa ako ste portal na kome se mogu da iznose vlastiti komentari čitalaca što vršite cenzure govna jedna titoistička. Što ne objavite od riječi do riječi jebo vam mater Načelnik što ga štitite. Pa i vama će bit sudbina gorka ko i nama svima koji ovdje živimo. Neće vama bit dobro, a narodu loše. A ako su majmuni prihvatili se javne funkcije pa nek trpe i kad im narod jebe mater. To je usud takvog esnafa. Da je pravedan i iskren volili bi ga svi, a ne samo oni koji očekuju šićar od njega. Pa zatvorite portal kad ne objavljujete sve što se komentariše, jer ili jeste otvoreni ili niste. Nemojte nikoga ni braniti a ni žaliti, a ni kriviti. Pustite narodu nek kaže šta misli i budite sretni što imate toliko pristupa i što ste čitani. Nećete demokratiju razviti cenzurom.( samo za sodalivaše)!