Da li će iko uključiti sirene uzbune za Lukavac?

6 802

Takvo stanje je u mnogim zemljama svijeta prepoznato kao izuzetno opasno po zdravlje cjelokupne populacije nastanjene u zagađenom području, sa preporukama da najugroženije kategorije stanovništva – trudnice, srčani bolesnici, svi sa respiratornim problemima, djeca i stari, ostanu u zatvorenom prostoru, dok svi ostali trebaju izbjegavati bilo kakve napore tokom boravka vani.

pm2_5_graphic_lgAli ne i kod nas. Prilikom donošenja odgovarajućeg pravilnika, Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH je propustilo da donese bilo kakve mjere u slučaju povećanog zagađenja lebdećim česticama.

Većina kantona je ovaj Pravilnik samo slijepo prepisalo i sada imamo situaciju da epizode alarmantnog, za mnoge kategorije stanovništva čak i po život opasnog zagađenja, koje su vrlo česte u zimskim mjesecima, prolaze potpuno nezamijećeno.

Istog dana nešto niže u odnosu na Lukavac, ali i dalje vrlo visoke vrijednosti zagađenja lebdećim česticama PM2,5 su istoga dana zabilježene i na mjernoj stanici u naselju Cerik (176 μg/m3, EPA AQI 226 – vrlo nezdravo) . Čak su i u Kalesiji, u kojoj nema industrijskih pogona, zabilježene visoke vrijednosti koncentracije PM2,5 (66 μg/m3, EPA AQI 156 – nezdravo).

98f11b5b-fbfa-479e-a36d-99a7c73d443d-620x414

Izgleda da će tužbe kod nadležnih domaćih i međunarodnih pravnih institucija biti jedini način da natjeramo vlast da radi svoj posao.

Objavljeno je na stranici prijateljskog udruženja Eko Akcija.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
ja

Nemoze se nasa vlast izvuci nikakvih para za svoje dzepove iz ovoga, pa zato nista i ne rade po tom pitanju…

neko iz mase

ne sto bi ukljucivali navikli smo mi na gore kamo srece da nas jos vise potrujete akobogda

Milenko Blagojevic

Nema sirena,nema uzbune…nema istine. Anam Oni suzama ne vjeruju,pogotovo ne dječijim.

Bosanac

Iako se niko ne uključuje, pa čak ni sirene, uključuju se ozvučenja na džamiama, crkvama…sve je manje građana na ovome prolaznome svijetu.
Zar to nije nikakva “sirena” za ozbiljne probleme, da je nas živih robova na ovoj kugli zemaljskoj sve manje i manje.
Treba li još nekakva “sirena!?”

Milenko Blagojević

Dragi moj @Bosanac, muk,mrtva tišina su nekada jači i od najjače buke.Kada insan zanijemi,plač se samo ublizu čuje.A “mrtvaja”, zlokobna tišina, nadjača i nebesku grmljavinu.Baš k'o sada u ovaj sipljivi vakat.Kad bi svak svoj pos'o radio,kada se političari ne bi bavili religijom,a kada se vjerska lica ne bi bavila politikom, “sirene” bi bile znak da živimo u građanskom društvu tj.u uređenoj državi.
Ovako nam ostaje da lamentiramo nad uneređenim društvom i “državi” bez građana,jerbo im muk kraj ušiju prolazi. Anam Onima nije nimukajet.

elbos

najgori zagađivaci su male radnje sa malom visinom dimnjaka,pogledajte malo kada uvece setate po gradu odakle je sav taj dim a ovo je i poziv da da im se da rok da se preorijentisu na druge resurse ekoloski prihvatljive

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x