fbpx

Čestitka Gradonačelnika Edina Delića povodom 25. novembra – Dana državnosti BiH

2 min. za čitanje

Čestitka Gradonačelnika povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine

U ime gradske uprave Lukavac i u svoje lično ime, Gradonačelnik dr.sc. Edin Delić svim građanima grada Lukavac i cijele Bosne i Hercegovine upućuje najiskrenije čestitke povodom 25. novembra – Dana državnosti jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.

Danas će povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine biti upriličeno polaganje cvijeća na Spomen kosturnicu, Spomen obilježje žrtvama genocida u Srebrenici i Centralno spomen obilježje, zatim će uz intonaciju himne Bosne i Hercegovine biti podignuta zastava Bosne i Hercegovine, te će biti održana svečana akademija sa prigodnim programom i obraćanjima.

novembar obilježava se kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Naime, upravo tog historijski vrlo značajnog 25. novembra 1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine) u Mrkonjić Gradu. Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji. Donesena je odluka naroda BiH da njihova zemlja “koja nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego je i srpska i hrvatska i muslimanska bude zajednica u kojoj će biti osigurana ravnopravnost svih Srba, Hrvata i Muslimana”. Značaj tog historijskog datuma nemjerljiv je za državu Bosnu i Hercegovinu, njene građane i njihovu zajedničku budućnost. Bosna i Hercegovina je očuvala svoju multietničnost i baštinu zasnovanu na suživotu svih naroda koji u njoj žive. Ono što je najvažnija činjenica i zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a je upravo činjenica da je Bosna i Hercegovina odlukom na ovom zasjedanju definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.
Sa željom da ustrajemo u očuvanju i jačanju naše domovine, kao zemlje blagostanja, sigurnosti i općeg dobra, SRETAN 25. NOVEMBAR – DAN DRŽAVNOSTI NAŠE JEDINE DOMOVINE BOSNE I HERCEGOVINE!

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments