Centar za kulturu: Saopštenje povodom problema Dom kulture – KBS “ORKKA”

4 min. za čitanje

Na email redakcija@sodalive.ba dobili smo saopštenje Javne ustanove Centar za kulturu Lukavac koje objavljujemo u nastavku bez izmjena:

Shodno dešavanjima vezanim za problematiku dodjeljivanja termina u sportskoj dvorani , medijskim istupima pojedinih sportskih kolektiva i reakcija građana smatramo da je neophodno dati određena pojašnjenja.

Sportske dvorana u Lukavcu je izgrađena 2005. Godine, 100%-tni vlasnik ovog objekta je općina Lukavac  a Odlukom općinskog vijeća je pravo korištenja bez prava raspolaganja preneseno na Javnu ustanovu Centar za kulturu Lukavac. Na osnovu ove Odluke uprava JU Centar za kulturu Lukavac obavlja sve poslove vezane za sportsku dvoranu u saradnji i uz saglasnost osnivača. Svake godine , na početku takmičarske sezone , susrećemo se sa identičnim problemom ,a to je pravična raspodjela termina za treniranje. Naša nastojanja da ispoštujemo zahtjeve i potrebe svih zainteresovanih nikada  nisu mogla uroditi plodom. Svake godine je bilo nezadovoljnih.

Uprava ustanove cijeni i uvažava sve korisnike sportske dvorane i nema namjeru da favorizuje nijednog od njih. Pored KBS „ORKKA“ postoje još dva karate kluba i jedan džudo klub od kojih samo jedan ima termine u maloj Sali doma kulture u dane vikenda, a ne može se reći da članovi ovih klubova ne postižu zapažene rezultate. S druge strane ne treba zanemariti činjenicu da postoje i sportski klubovi koji uopšte nisu zastupljeni u raspodjeli termina Sportske dvorane niti istu koriste. Vrijedi istaći da godinama unazad, KBS „ORKKA“ koristi i ima na raspolaganju sportsku dvoranu te da sličnih i ozbiljnijih problema nije bilo.

Kada je u pitanju definisanje termina za takmičarsku sezonu 2017/2018 godina od strane osnivača dobili smo telefonske zahtjeve da se za određene sportke klubove poveća broj termina. Nakon toga je sačinjen raspored koji je dostavljen u nadležnu službu na usaglašavanje, odnosno davanje saglasnosti. Na sačinjeni raspored nije bilo primjedbi, telefonskim putem je potvrđeno da se raspored može objaviti.

Naglašavamo, ova komunikacija je obavljana telefonskim putem i usmeno što se u principu ispostavilo pogrešnim.

Nakon objavljivanja rasporeda nastupile su reakcije određenih klubova i njihovih predstavnika na društvenim mrežama i putem internet portala,  što je javnosti već poznato. U rješavanje problema uključuje se osnivač – općina Lukavac, odnosno  nadležna služba. Na sastanke koji su održani u dva navrata pozvani su određeni klubovi , ne svi korisnici sportske dvorane, i usaglašavanjem se došlo do rasporeda treninga koji je sačinjen u prisustvu svih pozvanih.

Ovjeren zapisnik sa pomenutog sastanka je zaprimljen u ponedjeljak 16.10.2017. godine te je JU Centar za kulturu 17.10.2017. godine donijela izmijenjenu odluku o rasporedu termina za takmičarsku sezonu, a prema usaglašenom dogovoru sa pomenutog sastanka. Budući da je neophodno pribaviti pismenu saglasnost osnivača na sačinjeni raspored obratili smo se nadležnoj službi za davanje saglasnosti.  Služba se proglasila nenadležnom, tako da je zahtjev za davanje saglasnosti upućen općinskom načelniku, od kojeg se očekuje odgovor.

U cilju rješavanja ove dugogodišnje problematike dogovoreno je da se pristupi izradi Pravilnika sa kriterijima za korištenje termina za treninge, odigravanje utakmica, rekreaciju i druge potrebe na koji će konačnu saglasnost dati općinski načelnik.

JU Centar za kulturu se izvinjava sportistima kojima je bio ugrožen trenažni proces zbog proceduralnih nesuglasica na relaciji javna ustanova – općina Lukavac.

Podijeli ovaj članak
4 komentara
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Sve Panj do panja na celnim mjestima…pa ako ste se Vi nesto telefonski odgovarali i to poceli primjenjivati onda ste mogli nakon dogovora sa klubovima i po zapisniku otvoriti salu i pustiti sportiste da rede svoj posao jer ste imali saglasnost klubova bez obzira na Opstinu, bar dok ne dodje odgovor…Sala u tom terminu nije bila zauzeta vec ZAKLjUCANA i SLOBODNA

Jel zato načelnik hoda po Ozrenu i čupa panjeve, jer i njemu smeta izgleda previše panjeva na jednom mjestu?

Kakve veze ima Nacelnik i Ozrenski panjevi sa ovim Likavackim…Sve kritikujemo i za sve nam je kriv neko drugI. ..imamo momka kojeg treba pustiti da trenira i pomoci mu a mi se ponositi njime bez obzira “ciji je” I kojoj stranci pripada ali neeeee samo je vazno jel “nas” ili “njihov”, crven ili zelen
Zato tonemo sve dublje i dublje
Pu pu pu fuuuuj

Iver ne padadaleko od klade kako se SRAMNO ponaša Begić iz Poreske nije ni čudo da je Dino takav,poslušan pa onda sposoban