fbpx

Brojni komentari na izjavu Edina Delića da svi demobilisani borci trebaju imati ista prava

4 min. za čitanje

Prilikom posjete večernjoj liturgiji u Krtovi na Badnjak, gradonačelnik Delić je izjavio da želi poslati poruku mira iz Krtove, sela koje je podijeljeno na dva dijela, da želi da se svi osjećaju komotno u Lukavcu, kao što to želi da se osjećaju građani i povratnici u Zvorniku, Banja Luci ili bilo kojem dijelu BiH.

Ipak, ono što su mnogi osudili na Twitteru i Facebooku je dio izjave u kojem je Delić istakao da se nada da će svi borci (ne zločinci) koji su bili pozivani u rat imati ista prava na svim teritorijama Bosne i Hercegovine.

Zašto u ratu u kojem niko nije pobijedio, zašto borac koji je demobilisan, recimo srbin iz Lukavca koji je bio na terotiriji Doboja ili Bijeljine i vratio se u Lukavac ili musliman iz Bijeljine, koji je bio u ratu sa nama i vratio se u Bijeljinu, zašto nemaju tamo ista prava kakva imaju njihovi saborci ovamo? Zločince ne štitim, poštujem žrtve, ali one koji su se borili po pozivu i stekli prava… I sada, neko ko je bio musliman i cijelo vrijeme živio u Lukavcu, ima pravo da preko reda ovjeri knjižicu i da dođe doktoru preko reda, ima boračku organizaciju, a ovi ljudi ne smiju spomenuti da su bili u ratu. Kao što je neko u Konjević Polju bio naš borac. U čemu je problem da toj kategoriji priznamo jednaka prava? Ja stvarno ne vidim.

Delić je također u nastavku izjavio, a što nije objavljeno u video isječku koji se dijeli na Facebook-u:

Danas imate boračke organizacije koje političari i politički sistem “nabrijava” i kada treba najekstremniju poruku poslat, prve su boračke organzacije. Zašto treba sada da borci vode neke nove ratove? U Krtovi imamo primjer dobre saradnje i želimo da ovo bude neko “sjeme” novog pristupa i paradigme. Nije država samo zastava i himna. Država je firma koja treba da služi interesima svojim građanima. Ovo su prilike koje trebamo iskoristiti. Ne da imamo neke tenzije ko je bio tamo, ko ovamo. Trebamo pokazati da imamo snage da iznesemo to što nas dijeli. Razlika će biti. Neko želi ovo uređenje države, neko one vrste. Neko je više konzervativac, ali hajde da priznamo drugom ono što za sebe očekujemo.

Prvi dio izjave mnogu su komentarisali, ali objavit ćemo samo saopštenje koje je potpisao predsjednik udruženja “Maloljetni borci Armije RBiH Grad Tuzla” Kadir Hajdarević, koji je također zatražio javno izvinjenje:

-…Pozivam da se JAVNO izvinete svim patriotama RBiH, pripadnicima Armije i MUP-a RBiH, pripadnicima HVO RBiH- dijelu koji je se borio zajedno sa ARBiH za očuvanje jedine nam domovine RBiH, svim porodicama poginulih, nestalih i umrlih boraca ARBiH, MUP-a i HVO RBiH( dio koji je bio zajedno sa ARBiH) logorašima, RVI ARBiH MUP-a i HVO RBIH ( dio koji je bio zajedno sa Armijom) i svim ostalim građanima RBiH koji su preživljavali 4 godine planskog ubijanja, granatiranja, klanja i drugih golgota od strane agresora, kojeg Vi ovom sramnom izjavom poistovjećujete sa svim gore nabrojanim patriotama.

Putem svoje Facebook stranice regovao je i vijećnik Mirza Mujagić iz SDA, koji je između ostaloga napisao:

Ne u moje ime. Njihov poziv je bio na učešće u agresiji. Naš poziv je bio na odbranu. Poštujem, cijenim i uvažavam svaku pozitivnu stvar i svaki implementirani projekat od koristi za građane, na svakom pedlju grada Lukavca, koji ste kao Gradonačelnik uradili. Međutim, ostao sam zatečen ovom izjavom. Svi Dodici svijeta, nazivajte nas muslimanima, ali postoje granice koje se više ne prelaze.

Podijeli ovaj članak
5 komentara
Subscribe
Notify of
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Bas sam mislio da ne moze gluplji ispasti. Kad ono….

Gospodine Edine KUSTURICA
Podrumski pacove…
Objasni ovo Srebrenickoj majci iz moje zgrade koja 3 sina izgubi i muza…
Objasni ovo majkama Modracke cete i hiljadama drugih majki koje izgubise najmilije…
Objasni djeci Srebrenice koje njihove majke donesose u narucju a svoje oceve nikad ne upoznase…i drugim majkama sirom B i H…
Objasni majkama koje gladne cekase svoje muzeve sa djetetom u stomaku da se vrate sa ratista…
Objasni… streberu jedan. Ti koji se zarad komada pecenja u Krtovi pravis pametan.
Sram te bilo.

Ja nevidjeh veceg majmuna i poltrona od ovoga. Od krmetine po sijelima u Krtovi i njuska mu pocela liciti na krmecu

Ovaj Porfirijev portparol Dembelic, on je u ratu bio clan muzicke cete, pa nije ni cudo sto i dalje kurtzu svira.

Edin Rambo. Ljiljani na ramenu i redenik oko pasa.