BRANA JE SIGURNIJA: Okončana treća faza sanacije

1 min. za čitanje

Brana na hidroakumulaciji Modrac je sigurna i svi koji borave nizvodno od nje i u slučaju izrazito obilnih padavina mogu biti mirni.

Treća faza sanacije objekta je okončana, a trenutno je u toku izrada projekta izvedenog stanja.Prema navodima iz Javnog preduzeća za vodoprivrednu djelatnost „Spreča“ cilj je da se obezbijedi uvid u stanje i sve faze do sada izvedenih sanacionih radova. Menadžment je već angažovan na pripremama za četvrtu fazu, za koju su obezbijeđena donatorska sredstva od Evropske banke. Radovi bi mogli početi već sredinom 2016.godine, a projektom je predviđeno da traju 350 radnih dana.

Ovo je jedan od najznačajnijih projekata koji je proveden posljednjih decenija, a tiče se lične i imovinske sigurnosti građana u dolini rijeke Spreče. Do sada izvedeni i planirani radovi će obezbijediti miran san građanima i u najekstremnijim uslovima, kakvi se bili u maju 2014.godine.

Brana “Modrac” je izgrađena 1964. godine na rijeci Spreči, čime je istovremeno formirana i istoimena akumulacija, sa prevashodnom namjenom obezbjeđenja potrebnih količina vode za proizvodne procese industrijskih kapaciteta na području općina Lukavac i Tuzla.

Podijeli ovaj članak
3 komentara
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Sa dozom sumnje, i ‘nako ucoravo, da recem : masalah.
Samo ne pise da li su i (Mittal-i) u branu,tj.
vodu, koja im je tako nasusno potrebna, nesto ulozili.

Pa to znači da do sada brana nije bila sigurna,e vidiš nisu džaba Lukavački vlastodršci i tajkuni pobjegli u tuzlu tj.u hotelu Tuzla zakupili sobe na 2-3 dana u maju 2014 god.a ti sirotinjo crkni u vodi ako pukne brana…..

Uprkos sanaciji brane,
iza Anam Onijeh bice potop.