fbpx

Bokavićka voda za gašenje žeđi u Lukavcu

2 min. za čitanje

Češka ravojna agencija u BiH iskazala je još 2011.godine spremnost da uloži sredstva u vodoopskrbni sistem ove općine. Finasirali su pravljenje bušotine i ispitivanje izvorišta u Zagorju.Pronađeno je  3,5 l/s ali je pronađena voda imala velik sadržaj željeza i mangana te bi njena distribucija i prerada bila preskupa. Izvorište je zatvoreno,a u slučaju potrebe može poslužiti za namjene lokalne industrije.

Općina Lukavac posljednjih je godina izvodila  radove na pronalaženju alternativnog izvorišta u Bokavićkom polju. To je polučilo uspjeh. Voda je kvalitetna, a sa Češkom razvojnom agencijom sada se radi na iznalaženju najbolje mogućnosti za njeno iskorištenje.

Međutim, radi se o vrlo skupom i zahtjevnom projektu koji za koji je potrebno osigurati minimalno 2 miliona KM. Suma bi u konačnici mogla biti i dvostruko veća. Potrebno je izvesti velike radove koji uključuju i izgradnju sabirno-distributivnog centra i dva rezervoara u Bokavićima i Modracu.

Realizacijom projekta dobilo bi se  potpuno rješavanje vodosnabdijevanja u ova dva naseljima  što inosi oko 10 l/s. Preostale količine bi bile distribuirane u gradski vodovod. On bi već bio značajno rasterećen odvajanjem Bokavića i Modraca i  pritisak u sistemu bio bi drastično  bolji. Češka razvojna agencija bi trebala finansirati radove i nabavku opreme a općina Lukavac izgradnju objekata, rješavanje imovinsko-pravnih pitanja i komplete dokumentacije.

Ukoliko bi, pored realizacije navedenog projekta, Općina Lukavac dobila sudski spor i vratila Lukavcu od Tuzle vodu iz izvorišta Toplice  problem vodosnabdijevanja i kvaliteta vode u sistemu bili bi u velikoj mjeri unaprijeđeni.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments