fbpx

BH Blok upozorava: U narednih osam godina u TK će od zagađenog zraka umrijeti 29.000 ljudi!

3 min. za čitanje
Zagađeno

BH Blok smatra da neprovođenje mjera koje je Vlada FBiH usvojila 2017. dovelo je do toga da se stanje po pitanju zagađenja zraka u BiH nije nimalo popravilo – istaknuto je na pres-konferenciji koja je održana danas u Sarajevu. Potpredsjednica Naše stranke Nasiha Pozder rekla je da će sa federalnog nivoa vlasti tražiti izjednačavanje granice nakon koje se vrši uzbunjivanje građana zbog zagađenosti zraka.

– U većini kantona trenutno se uzbunjivanje javnosti vrši kada koncentracija čestica PM10 pređe granicu od 400 mikrograma po kubnom metru i tražit ćemo da ta granica bude 150 mikrograma po kubnom metru što je 1976. u Jugoslaviji bilo na snazi – navela je Pozder. Dodala je da to znači da ćemo vjerovatno biti u konstantnom stanju uzbune zbog zagađenja, na šta su oni, kako je rekla, kao buduća vlast spremni da se tim problemom počnu baviti.

Poslanik Naše stranke u Parlamentu FBiH Mirsad Čamdžić naglasio je da je Tuzlanski kanton, iz kojeg on dolazi, u konstantnom stanju zagađenosti za razliku od Sarajeva gdje je to slučaj samo zimi. – Po procjenama Svjetske zdravstvene organizacije u narednih osam godina u TK će zbog zagađenja zraka umrijeti 29.000 ljudi zbog čega treba postaviti pitanje “Da li ljudski život ima cijenu?” – kazao je Čamdžić.

Pojasnio je da će se zalagati za odsumporavanje blokova 5 i 6 u TE Tuzla, zagovarati izgradnju Bloka 7, ali da radikalne mjere protiv korisnika fosilnih goriva trenutno nisu moguće zbog socio-ekonomske situacije u BiH. Čamdžić je rekao da su četiri velika zagađivača na području TK u posljednjih šest mjeseci uzrokovala tri velika ekološka incidenta i to firme koje posluju bez okolinske dozvole. Potcrtao je da je neophodno pojačati inspekcijski nadzor, kao i sankcije za sve zagađivače koji ne ispunjavaju uslove za okolinsku dozvolu.

Na pres-konferenciji je naglašeno da je potrebno prvo spustiti granicu za uzbunjivanje javnosti sa sadašnje koncentracije čestica PM10 od 400 mikrograma po kubnom metru na 150, a onda realizovati već usvojene mjere poput obustave nastave, povećavanje broja vozila javnog gradskog prijevoza, te pojačan inspekcijski nadzor.

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Imamo mi Delica evo vec 3cu godinu cekamo kombajn za vodu , kombajn za zrak , kombajn za prljavu vodu , kombajn za …………..

U sarajevu zagadjeno a nema fabrika, e to je ono sto trebaju skontat degenerivi koji prozivaju za sve Gikil. Gdje je sad Ajdinovic, Djapo i inspektorica iz Puracica , Maida …sta cekaju, zatvirite domacinstva saobracaj…