fbpx

BEZ PANIKE: Sutra pokazna vježba Crvenog krsta, oglasit će se sirene za uzbunu

5 min. za čitanje

Crveni križ/krst Grada Lukavca, u sklopu kampa mladih pod nazivom “Mladi u odijelu heroja 2022” održat će pokaznu vježbu iz oblasti zaštite i spašavanja stanovništva i materijalnih dobara, koja će se sutra održati u Ulici Branilaca Bosne sa početkom u 11:00 sati a učešće u istoj će uzeti i PVJ Lukavac, PU Lukavac, Dom zdravlja Lukavac, Jedinica opšte namjene CZ Lukavac, Bike tour Lukavac i predstavnici Turskog polumjeseca sa sjedištem u Sarajevu.

Građani se obavještavaju da će biti aktivirana sirena za uzbunu i da je sve dio vježbe.

Scenario

Na području grada Lukavca, desio se požar izazvan eskplozijom plinske boce koji je nanio veću  materijalnu štetu u stambenom objektu u centru grada Lukavca (ul. Branilaca Bosne).

Mještani tog dijela grada počeli su bježati, pokušavajuci se spasiti, usljed čega je došlo do povređivanja i panike. Pozivaju pomoć. Preko 50 osoba očekuje pomoć u smislu evakuacije, zbrinjavanja i njege. Čuju se sirene.

Medu mještanima ima povrijeđenih osoba koje zahtjevaju pomoć od ekipa prve pomoći Crvenog križa. U međuvremenu nailazi skupina biciklista koji počinju stvarati paniku te prilikom vožnje dolazi do incidenta i pada nekoliko biciklista, gdje nastaju nekoliko lakših i 2 teže povrede (ogrebotine, razderotine, prelom potkoljenice i povrda butne kosti). Također, radi zatrpavanja i panike, pojedine osobe se traže kao nestale zašto se očekuje aktiviranje ekipe Službe traženja. Timovi za logističku podršku formiraju punktove za prihvat i ishranu te trijažni centar.

Timovi ekipe prve pomoći i psihosocijalne podrške izlaze na teren u punom kapacitetu. Iz stambene zgrade primjetan je veliki dim i sumnja se na požar i oštećenje struje i instalacija. Iz obližnjeg kafića primjeti se panika među grupom mladih ljudi, jedno od njih dobija epi napad. Iz zgrade se evakuiše trudnica koja kašlje, nakon manjeg vremenskog perioda izlazi grupa stanara sa manjim posjekotinama i ogrebotinama uprljane odjeće. Nakon njih jedna grupa stanara napušta zgradu bez povreda ( među njima ima i djece ). Nekoliko povrijeđenih istrčava iz zgrade sa povredama ( uganuća, fraktura, posjekotinama i uprljane odjeće ).

Tim za relistički prikaz povreda CKK Lukavac na najrealni način prikazivati će povrede kao i određena stanja, a u cilju bolje simulacije vježbe. Za potrebe glume unesrećenih osoba biti će angažovani markiranti, tj. volonteri CKK Lukavac, kao i mladi volonteri – markiranti iz ostalih organizacija Crvenog križa sa područja Federacije BiH, te volontera iz regiona. 

Na lice mjesta nesreće izlazi policija koja osigurava mjesto nesreće, te jedinica opšte namjene CZ-a  zajedno sa vatrogascima. Nakon osiguranja mjesta nesreće, dolaze timovi Crvenog križa i u koordinaciji sa Civilnom zaštitom, policijom i  vatrogascima, uspostavljaju privemeni prihvatni centar, trijažni centar, te šatore za zdravstveno zbrinjavanje unesrećenih osoba.

Civilna zaštita određuje bezbjednu zonu koju policija drži pod kontrolom. Uzimajući u obzir da je požar izmakao kontroli, te da Služba hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Lukavac, ima uvećan obim posla, traži se pomoć od Crvenog križa u kontekstu pojačavanja timova prve pomoći na terenu. Crveni križ ustupa dodatni tim prve pomoći sa medicinskim osobljem i sanitetskim vozilom kao podršku hitnoj medicinskoj pomoći. Volonteri Crvenog križa u saradnji sa ekipom civilne zaštite počinju pripreme za distribuciju ćebadi i flaširane vode.

Vatrogasne jedinice gase požar izazvan eksplozijom plinske boce, te izvlače unesrećene osobe iz stambenog obejkta. Povrijeđeni se upućuju – donose  u trijažni centar koji vodi jedna od ekipa prve pomoći na čelu sa doktorom medicine, koji je koordinator trijažnog centra. Nakon urađene trijaže i inicijalnog pregleda, osobe se upućuju shodno potrebama u šator za pružanje prve pomoći u kojem su angažirani obučeni volonteri Crvenog križa. Postavljen je šator za službu traženja, psiho-socijalnu podršku i prihvatni centar gdje se uz podršku povjerenika Civilne zaštite i volontera Crvenog križa radi na distribuciji ćebadi, vode i hrane.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

A kada zoves hitnu kazu imamo samo jedan sanitet u funkciji na opstini Lukavac.