fbpx

Bez kiše rijeci Spreči prijeti ekološka katastrofa

2 min. za čitanje
Rijeka Spreča

Ono što se prije nekoliko dana dogodilo jezeru kod Bosanskog Šamca, koje je uslijed dugog sušnog perioda i visokih temperatura presušilo, a tone ribe uginule, od čega se smrad širi na sve strane i ugrožava zdravlja obližnjim povrtanicima u selu Grebnice, moglo bi, ako uskoro ne padne kiša, desiti i na pojedinim dijelovima rijeke Spreče, nizovodno od Lukavca, ka Doboju.

Poznato je da je 1964. godine sagrađena brana za najveću hidroakumulaciju u BiH, za Modrac. Tako, kada rijeke koje se u njega ulivaju nadođu, preko brane se ispuštaju velike količine vode i sve dođu u korito rijeke Spreče, koja iz tih razloga poplavi Sprečko polje.

Sada, u vrijeme suše, brana ne da rijeci da teče koliko bi trebala, već se u korito ispuštaju svega 4,07 metra kubna vode, odnosno ispušta se takozvani “biološki minimum” vode u Spreču, zbog čega je njezin nivo došao u stanje da se ova rijeka na mnogim mjestima može prelaziti, a na nekim je gotovo presušila. Ni najstariji mještani ne pamte ovako nizak nivo ove rijeke.

On sada ovisi od brane. Ne bude li kiše, ekološka katastrofa ne bi zaobišla ovu rijeku, a o posljedicama ne smijemo ni govoriti – kažu vlasnici poljoprivrednih parcela i ribari u Sprečkom polju.

 

(avaz.ba)

Podijeli ovaj članak
7 komentara
Subscribe
Notify of
7 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Koja budala jede ribu iz odvodnog kanala Koksare?

Nazalost, mnogo te ribe zavrsi u nasim stomacima, a da i ne znamo odakle dolazi. Zlotvori iz koksare, sode i banovicka gamad uspjesno truju hiljade ljudi.

Kad bi općine koje leže na rijeci Spreči imali para sad je prava prilika da se korito rijeke očisti ,produbi i na kriznim mjestima podigne nasip radi odbrane od poplava.

Sa kišom ili bez kiše,
Spreči se uvijek loše piše…

A, švedski bager ?

NESIKIRAJTE SE lafinas JE OBECAO DA JE EKOLOGIJA NA 1 MJESTU I DA RADNICKI CE ISPASTI IZ 1 FED

Neznam koji stručnjak ovo piše i lupeta nepoznaje elemntarne stvari o brani i jezeru Modrac te rjeci Turiji i Spreči.Da je malo otvorio internet te vidio vodostaje rjeka koji su dostupni javnosti vidjeo bih da je dotok rijeke Turije oko 200 sekundnih litra a rjeke Sprece oko 500 sekundnih litara i da sa brane jezera Modrac se ispusta pet puta veca količina vode nego sto pristize u jezero Modrac te da nivo jezera konstantno opada. A ako kiše nebude duži period veca će katastrofa biti na jezeru nego nizvodno a o industriji da negovorimo. Da pojasnim da nema brane Modrac i jezera nivo vode na rijeci Spreci bi bio još nizi i to se desavalo u susnim godinam i prije.