Bajramska proslava u Lukavcu: Zar smo pali na tako niske grane, da više ne razlikujemo dobro od lošeg, kvalitet od smeća, običaj od novotarije?

3 min. za čitanje
Foto: Čeliković Ermin

Nakon trideset dana posta mjeseca ramazana, gdje ni tropske vrućine nisu bila prepreka postačima, noci provedene u ibadetu i nespavanje do kasnih jutarnji sati, muslimani su dočekali Ramazanski bajram.

A kao nagradu svim postačima i obilježavanje tog iščekivanog dana u našem gradu Lukavcu organizovana je Bajramska proslava, ali ne bilo kakva proslava. Grad je bio oblijepljen plakatama nekoliko dana ranije o organizovanju bajramske proslave i Vatrometa.

Plakati su odradili svoje, što je za pohvalu da naši sugrađani čitaju obavještenja istaknuta na oglasnim pločama, tako da je proslava bila izuzetno posjećena.

Ja sam kao i ostali sugrađni došla na tu Bajramsku proslavu, onako da javno proslavimo, obilježimo ovaj praznik u našem Lukavcu, ali ne znajući plan, program i goste koji nastupaju.

Ne znam da li će se ostali složiti sa mnom, ali duboko sam razočarana.

Zar je moguće da se jedan vjerski praznik, koji predstavlja krunu tridesetodnevnog posta obilježi na onako sramotan način. Gdje jedna niskorangirana folk amaterka zabavlja narod koji nezna ni šta ga je snašlo i sav se u  čudu pita gdje sam ja ovo došao i šta ću ovdje. Kao da se nalazimo na nekom mitingu ili nekoj seoskoj proslavi pa slušamo folk muziku koju potpisuju Vesna Zmijanac i ostale joj kolegice sa estrade. Ja sam se osjećala jadno i sramotno.

Gdje je nestao bajramski običaj? Ko je zaboravio našu tradicionalnu sevdalniku, kojom se busamo u prsa kada god ko pita čija je a mi kažemo da je bosanska. Gdje su umjetnička društva? Gdje su ilahije?

Zar smo moji sugrađani pali na tako niske grane, da više ne razlikujemo dobro od lošeg, kvalitet od smeća, običaj od novotarije? Zar smo toliko nisko spustili kriterij pa nam je ono sinoć bilo dobro, jer malo ko se okrenuo pa otišao. Zar više ne cijenimo ni ono što je običaj i sveto?

Hvala onim što su organizovali ali ja ih javno ovaj put molim da to više ne čine .

Nikad više na onakav način, sa onakvim programom i gostima.

Ima nas u ovom gradu koji znaju za bolje, više i kvalitetnije. Nemojte organizovati događaje, proslave  samo reda radi a pogotovo vjerske praznike koji traže poseban pristup.

Ima nas kojima nije samo do hljeba i igara.

Podijeli ovaj članak
36 komentara