Amir Sejdinović: Teško je spriječiti da poplave budu manje!

9 1.460

Imamo velike štete na uličnoj rasvjeti i niskonaponskoj mreži, jer je dosta drveća bilo porušeno. U 15-tak stambenih objekata je ušla voda i komisije su na terenu. O visini štete u objektima ne možemo govoriti dok se oni ne vrate sa terena. Imali smo također i pokretanja klizišta, koja smo već bili ranije sanirali. Tako da o visini štete ne bi mogao govoriti unaprijed dok komisije sve ne sumiraju i obrade.

Naselje Devetak je poplavljeno i uglavnom je poplavljena gradska jezgra, jer se radilo o jakoj kiši. Kiša je padala neka 2-3 sata, saobraćaj je bio obustavljen u četiri ulice. Mi smo tokom noći dali prioritet na otvaranju šahtova u tim ulicama, kao i uklanjanja drveća.

Može li se spriječiti, da poplave budu manje?

To je veoma teško. To je specifično za grad Lukavac, s obzirom da mi imamo veliko slivno područje, od Bistaračkog jezera, kao i veliki potoci koji veoma vrzo dođu u grad, a s druge strane, iz pravca Tuzle nam je Jala, s desene strane od jezera rijeka Turija, Brijesnica, Bukovica, kao i sama Spreča koja dolazi kroz jezero Modrac. Tako da te brze bujice poplave, ja mislim da je to veoma teško kontrolisati.

Na pitanje da li je Civilna zaštita uspjela sanirati štete nastale u maju i kakva je situacija u preduzećima, Sejdinović odgovara:

Te mjere donosi država. Rudnik Šikulje je pretrpio velike štete i brojne druge firme. Bore se, svakodnevno rade na raščišćavanju. Imam informaciju da je firma Em-oniks krenula sa radom, a da ove druge su još u pripremi, da ramontuju mašine, da raščišćavaju, pokušavaju da nabave nove. Nije stanje normalizovano u smislu vraćanja u puni kapacitet privrednih subjekata koji su oštećeni u poplavama u maju.

Mi kao općina smo koristili sredstva iz interventnih sredstava koje smo imali na raspolaganju na svojim računima, kao i onih koje smo dobili od Kantona i Federacije, uglavnom radili smo na nužnoj sanaciji klizišta, kao raščišćavanju i produbljivanju korita rijeka. To nas je u sinoćnjoj kiši i ovoj od prije 4-5 dana dosta spasilo na tim lokalitetima. Kazao bih da su građani sad kooperativniji i razumniji, daju sada da se uđe sa mašinama u njihove privatne posjede, da se izvrši produbljivanje i pročišćavanje potoka. Prije maja to nije bilo moguće.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
9 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
tito

a nije ti tesko primat platu i obavljat po nekoliko duznosti istovremeno i naravno redovno uzimati dnevnici za svaki posao koji ne obavljas savjesno a draga ti kamera i tv to volis

Fanta

Ortodoxni ***, koji je skolu zavrsio sa sluzbenim vozilom.

alfi

Ko vam je kriv sto i VI niste kupili diplomu,bilo bi vam pravo,a amiru dobro stoji odijelo bolje nego ono kad je bio kod babe u poljoprivredi!

muslimovich

o čemu pričaš, za 1h cijeli grad pod vodom, kakvi slivovi i potoci bolan …

abu tabu

kake masine kaki potoci , ovo je sve sto narod vise ne ide u dzamije i crkve da se moli bogu…, veliko je nevjerstvo zavladalo i sejtan ce sve odnijet…

Yerry

Ova poplava treba da ide na dušu Načelniku i njegovim pomoćnicima.
Za sve su krivi oni zatrpavanjem kanala i izgradnjom trotoara na pravcu Turski Lukavac – Bistarac.
I ovaj nesposobnjaković kaže da je teško spriječiti da poplave budu manje.
Oni samo gledaju da operu koju marku preko debljine asfalta što se da vidjeti na rupama ispred Konzuma.
Sve dokle se god ne ukloni trotoar i ponovo izgrade sabirni kanali Lukavac će uvijek biti poplavljen i to i od manjih kiša jer svjedoci smo da voda koja dolazi sa brda samo pređe preko trotoara i normalno da će biti poplave jer je nama šta zadržati.
Trotoar je dobra stvar ali na ovoj dionici je trebao da bude sa druge strane i tada bi imao dvostruku zaštitu od brdskih voda.
BITNO JE SJEDITI U STOLICI I DOPUSTITI DA NEKO DRUGI RAZMIŠLJA U NJIHOVO IME.

realan cojk

Valjda ce nas ove kise napokon opametit da ozbiljnije shvatimo ovaj problem ,svaka mjesna zajednica treba da rijesava svoj problem .Dok god ljudi nedaju kopat kroz svoje a njih najvise plavi nema od tog nista pa mozda ovako nam i treba kakvi smo ljudi.

ajdin

Amir sejdinovic radi odlicno svoj posao i nije kupio dipl
omu

ajdin

Kakoa vas nije sramota pisat ovo o Amiru , ja ga dobro poznajem i znam koliko se trudi, ne moze on protiv božije sile i države koja nema finansija za rješavanje ovih problema.

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x