fbpx

Abdel Đozić: Mnogo se govori o zraku, ali mi u Lukavcu imamo kontaminiranu vodu i zemljište

7 min. za čitanje

Povodom novonastale situacije po pitanju otežanog vodosnabdijevanja i kvaliteta isporučene vode, za naše čitatelje smo odlučili potražiti stručno mišljenje. Jučerašnjim danom na adresu našeg portala sitglo je nekoliko upita zabrinutih građana, pitanja su uglavnom vezana za jučer objavljene rezultate analize vode iz gradskog vodovoda koja jasno pokazuje da je koncentracija Mangana višestruko veća od maksimalno dozvoljene. Za naš portal govorio je dr.sc. Abdel Đozić, profesor na Tehnološkom fakultetu u Tuzli, na katedri za Zaštitu okoline, ujedno i predsjednikom lukavačkog Udruženja za zaštitu prirode i okoline Aer Aqua Terra.

SL: Sigurno ste upoznati da se općina Lukavac trenutno bori sa velikim poteškoćama sa vodosnabdijevanjem i kvalitetom vode, koliko Vi kao stručno lice pratite ovu situaciju?

Situaciju u pogledu stanja kvalitete okoliša na području našeg Lukavca pa i šire sa aspekta negativnih uticaja svakako da pratim i moram reći da sam prilično zabrinut trenutnim stanjem.  Naime, osim što imamo evidentan problem sa kvalitetom zraka, javlja se problem pojave teškog metala mangana u vodi koju koriste naši građani. Prije nego što nešto više kažem o manganu, želim napomenuti da je 02.08.2017. koncentracija ozona u 14:00 iznosila 139,5 μg/m3, prema važećem Pravilniku, ciljna vrijednost za zaštitu zdravlja ljudi je 120 μg/m3. Koncentracija ozona je bila iznad navede ciljne vrijednosti sve do 18:00. Na ovu vrstu zagađenja i direktne prijetnje po zdravlje naših građana niko od nadležnih nije ukazao niti se preduzimaju bilo kakve mjere da se spriječe ili ublaže ovakve pojave.

SL: Trenutno u ovom ljetnom, sušnom periodu, našim građanima najveći problem ipak predstavlja voda. Na našu adresu se svakodnevno javljaju građani koji panično traže odgovore ne znajući ni kome da se obrate.

Što se tiče vodosnabdijevanja, odnosno obezbjeđenja dovoljnih količina pitke vode, neshvatljivo je da upravljanje ovako važnim resursom bude prepušteno trećim licima. Nedopustivo je da građani Lukavca i okolnih naselja nemaju pitku vodu i na ovaj problem sam na sastanku u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma prije nekoliko dana ukazao i tražio moguća rješenja. Mnogo se govori o zraku ali mi u Lukavcu imamo kontaminiranu vodu ali i zemljište. Takođe, klimatske promjene su evidentne i mi moramo kao odgovorna zajednica ne čekajući druge da za nas to urade zaštiti naše resurse vode.  To podrazumjeva zaštitu i monitoring izvorišta ali i pojedinih slivnih područja dijelom ili u cjelini. Mi na našoj općini ne upravljamo adekvatno vodnim resursima, posebno je ugrožen grad Lukavac, problem se neće riješiti indolentnim odnosom nadležnih, naprotiv očekujem u narednom periodu ako se ništa ne promjeni da će doći do pogoršanja u sistemu snabdijevanja i kvaliteti vode.

SL: Mangan u vodi?

Porijeklo mangana u ovako visokoj koncentraciji 0,213 μg/l (granična 0,05 μg/l) rezultat je pojave poznate kao temperaturna stratifikacija. Naime, mangan se nalazi u sedimentu u obliku oksida i kao takav je nerastvorljiv, sedimenti sa sadržajem mangana se nalaze u jezeru Modrac ali mogu biti i u mulju rezervoara vode ukoliko se isti ne odmuljavaju. Uslijed visokih temperatura, dolazi do smanjenja koncentracije rastvorenog kisika u jezerskoj vodi ili u rezervoaru, dalje dolazi do stagnacije u dotoku svježe vode pri čemu alge prisutne u vodi naglo bujaju, odnosno uslijed povećanog zagrijavanja dolazi do povećanja koncentracije organske tvari u vodi. Uslijed korištenja deterdženata, emisije neprečišćenih fekalnih otpadnih voda (kada govorimo o jezeru Modrac) kao neizostavan konstituent nalazi se fosfor, azot ali i drugi nutritivni elementi, uslijed veoma niskog sadržaja rastvorenog kisika nastaju anaerobni uslovi u sedimentu. U tom slučaju, mangan iz nerastvorljivog oblika prelazi u dvovalentni manganov jon (Mn2+) koji je veoma rastvorljiv i iz sedimenta prelazi u vodu. Ukoliko anaerboni uslovi iznad i u sedimentu se zadrže, sve više se izdvaja manganovih jona a može doći i do pomora ribe ne zbog mangana već zbog manjka kisika. Kao rezultat anaerobnih uslova nastaje vodikov sulfid koji vrlo toksičan plin. Pojava mangana je upravo indikator anaerobnih procesa u jezeru Modrac ili u rezervoarima vode na stanici za pripremu vode. Ovo je uzrok zbog čega tokom ljeta skoro svake godine dolazi do pojave mangana u vodi koju koriste građani. Ukoliko se utvrdi da se ovi procesi dešavaju u sedimentu jezera Modrac to je samo pokazatelj u kakvom lošem ekološkom stanju je naše jezero. Na prisustvo mangana u vodoopskrbnom sistemu ukazuje pojava crnog sedimenta u cijevima, to je česta pojava kod zamjene npr. bojlera gdje nalazimo crni ljepljivi talog. 

SL: Postoji li rješenje za ovakve situacije, na koji način se zaštiti i ponašati u ovakvim situacijama?

Najjeftinija metoda uklanjanja mangana je oksidacija putem hlora, međutim u toku obrade hlorom može doći do formiranja trihlometana kao i nekih drugih vrlo toksičnih spojeva uslijed prisutnog rastvorenog organskog ugljika. U pojednim zemljama je zabranjena upotreba hlora za dezinfekciju vode zbog toga što može reagovati sa masnoćama u hrani koja se priprema i graditi kancerogene polihlorirane ugljikovodike. Dakle, problemu se mora pristupiti krajnje ozbiljno i tražiti optimalna rješanja prvo u određivanju izvora mangana ( sediment jezera Modrac ili rezervoari za vodu na stanici za pripremu vode) a sve u cilju zaštite zdravlja naših građana. Prioritet nad prioritetima mora biti rješavanje problema pitke vode što podrazumjeva osiguranje dovoljnih količina kvalitetne pitke vode, na ovom zadatku se mora oformiti tim koji mora napisati kvalitetan projekat i aplicirati prema dostupnim fondovima.       

 

Podijeli ovaj članak
23 komentara
Subscribe
Notify of
23 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Sjecate li se ovog “strucnjaka”, kada se lozio na Yaser Arrafet-a sa turbanom, lik babinim zaslugama dodje do fakulteta i do medijskog zvanja “strucnjaka”. Babin sin, i jos jedan slucaj nepotizma.

Evo dogura masalah i do predsednika Nadzornog odbora Gikila…

Dragi moji građani posle ovog stručnog obrazloženja , vi ste s vodom završili sve dok se neizgradi fabrika vode koju je Načelnik obećo a biće ko dočeka

Nema on kad od tribina i tuzbi..jbt gradjane..prodisat ce Lukavac…a kad prodise nece imat vode za napit se.

Lafinaš ništa ne radi po pitanju vodosnadbijevanja njemu je vaznije da se fejsbuci i slika i zaposljava svoje Tuzlake.

Polako Marx Karlu…
Prvo ćemo crknut od čistog zraka i obećanja da ćemo prodisat,a onda nas samo mogu gasolit ovom manganskom vodom.
Mislim oboje nam je obećano,ali se nema kad od tribina,optužbi i saopštenja.
Ko preživi,pričat će…ili će biti u Tuzli.

Ma, nejma frke. Imamo mi majstora svih zanata koji sve zna, smije i umije.Ima da se slika sa manganom…

Na našem tlu ima mnogo više mangaša nego mangana.Jedan od NJIHA zna čak i biciklo da vozi…

Sigurno su se zrak i voda zagadili tek sad kad je Delic postao nacelnik. Prije dok su bili Dzevdo i kompanija tad smo zivjeli u izuzetno cistom i zdravom okruzenju. Kako mozete biti tako bezobrazni, ne cisti se zrak i voda za par mjesecu, godine za to trebaju i opet opstina ima milion drugih problema koje covjek pokusava rijesiti. Ako ste imalo svjesni situacije onda cete shvatiti da ukoliko se nacelnik ne izbori sa SDA mafijom onda nece ni moci da cisti zrak ni vodu. Nece moci nista osim gledati kako sve i dalje propada pod njihovom destruktivnom vodjenju opstine. Svi ste se doveli u situaciju da se borite da se svidite toj mafiji pa da kao pojedinci uspijete preko njih dobiti neki jadan posao, a ostale gradjane ko sisa. Popustite malo covjeka, taman da samo crta linije po putu od opstinskih para bolje je od onog do sad sto se desavalo, makar cemo imati te crte po putu, prethodnici nam nisu nista ostavili…

Znao je on kakvoj stanje a Obećavo to se zove Prevara stari a kakoj kreno uspjeh bi bio da nacrta linoje na putevima koje je Dževad napravio i ako može da ofarba stubove od rasvjete.Izgubio je on kompas onog trena kad de zaklamfo za SDP. Od njihove koalicije niko neće imat koristi živi bili pa vidjeli

Ti mi sa tim “kakvoj” i “kakoj” podsjecas na jednog od Turkica samo ne znam kojeg…

Griješiš svi su pod šiframa pa i ja ali nije problem ni otkriti ime i prezime. A ja ovog klauna od načelnika više neću spominjat. Nije on lafinaš on je preambiciozan čovjek koji je izdo sve partije u kojim je bio i kao takav meni nije zanimljiv.To se kod nas seljaka kaže Nesorta , samo bi tužeko zatvaro tumačio zakone …..

Kakoj Haso,morel se disat u Norveškoj???

Niko nije rekao da je Delić kriv za problem zagađenosti, ali moraš priznati da je u predizbornoj kampanji obećavao da će to ekspresno riješiti. Narod mu je zbog toga i dao glas, tako da mi nije jasno zašto vi komunjare kritikujete taj isti narod samo zato što očekuju rješenje tog problema. Niko nije ni očekivao da će se to riješiti tako brzo, ali narod je zbunjen zato što u približno godinu dana veliki vođa nije poduzeo ništa po tom pitanju i za taj problem se nema vremena, ali zato za održavanje raznih tribina, podizanje besmislenih tužbi i glumljenje visokoobrazovanih pravnika (i od strane lafinaša, ali i od zanatlija iz SDP-a) se uvijek ima vremena. Nije mi jasno ko destruktivno vodi opštinu, otpušta i proziva svoje protivnike, blati njihove porodice. Tog nije bilo prije, dok tuzlanski lafinaš nije došao. Prođi jarane kroz mjesne zajednice, pogledaj ima li barem jedan sokak da nije asvaltiran i osvijetljen, prođi malo trotoarima po Poljicu, Puračiću, Dobošnici i drugim, pa ćeš onda i sam vidjeti koliko ti je besmislena izjava da SDA nije ništa ostavila

12 godina= 8 mjeseci. Prosli nacelnik kojeg okivate u zvijezde je u..ro Lukavac, lici nå veliki kontaminirani otpad. A NISTE se bunili, uzivali ste u svojim govnima. Å sada kade je doslo vrijeme za ciscenje, bunite se. Pa dajte i ovome sansu bar 20% od onga sto je prethodnik imao

Halo norvezanin pital te ko sta..sta ti znas ko je bolji i sta tebe briga kome cemo mi sansu dat…

haha, jesi ti meni car, pankeru

Najbolje u cijeloj prici je da se finansiranje projekata kao sto je stanica za preciscavanje vode moze u potpunosti obezbijediti iz EU fondova. Dovoljan je samo projekat i politicka volja, pare se dobiju “dzaba”.

Treba zaista da se problem vodosnabdijevanja stavi na prvo mjesto.
Vidimo da se gradi i radi na sve strane pa ne treba sumnjati da će
opštinska vlast raditi i na ovom problemu.

Vrsite pritisak na vlast makar vi mediji kada mi necemo.

Eto te Djozicu jos malo ko Delic Lafinas, I on nas je prvo sa ekologijom smarao , poslije je tek postao nezavisan da je ovisno od ekoloske situacije potpuno nezavisno izabrao SDP . Cudo nije presao u Savez nezavisnih sicijaldemokrata koliko je to nezavisan insan

SDA je spavao skoro 8 godina a onda dodje Delic i probudi ih:) Pa covjek je popularan nije malo, nema komentara da ga neko ne spomene, sto znaci da ipak uspijeva, zatitrala muda SDA hahah
A da ne bude zabune, i ja sam sam glasao za SDA i za Dzevdu ( koji je bio dobar nacelnik ali ne svih 12 godina mandata) jer nije stvar u tome mrzim li ih ili volim, cinjenica je da su se previse osilili a to narod zna, i ne voli.

Jedini koji se osilio je ovaj profesor načelnik i njegove potrčke preko svojih polumedija.
Gdje god virneš nešto oni komentarišu i pametuju.
Glume kadije.
Ne voli to jednostavan bošnjački insan.
Živi bili pa vidili.