fbpx

AAT: “Neprihvatljivo je orezivanje platana kojim se gubi krošnja”

3 min. za čitanje

Na adresu naše redakcije, stiglo je saopštenje Udruženja za zaštitu prirode i okoline “Aer Aqua Terra”, povodom posljednjih događanja vezanih za orezivanje platana. Saopštenje prenosimo u nastavku:

Poštovani građani,

Udruženje „Aer Aqua Terra“ Lukavac u svojoj misiji zaštite prirode i okoline nastavlja informisati javnost o svim aktivnostima koje su u direktnoj suprotnosti sa osnovnim principima zaštite okoline. Takav slučaj je i sa aktivnostima orezivanja platana u našem gradu.

Odluku da se krene sa orezivanjem smo dočekali sa odobravanjem da bi smo nakon izvršenih radova na nekoliko platana ostali zatečeni metodom kojom se vrši orezivanje.U suštini ono predstavlja dugotrajno oštećenje platana bez mogućnosti kasnijeg formiranja krošnje. Platani u Lukavcu osim što čine prepoznatljivim pojedine ulice, predstavljaju prirodni filter za prašinu. Platan je biljka vrlo otporna na zagađenje zraka i zemljište siromašno nutritivnim elementima. Neshvatljivo je da prirodni filter protiv prašine ostane bez svoje prepoznatljive strukture, a to je krošnja.

Kako se vrši orezivanje platana? Niti jedno orezivanje ne smije se provesti bez pregleda i izrade elaborata. Orezivanje je i u direktnoj zavisnosti od starosti platana. Mlade biljke se mogu orezivati sa potpunim uklanjanjem krošnje, platanima koji su u punom dobu svog životnog ciklusa se krošnja uređuje i oblikuje bez njenog uklanjanja.

Navesti ćemo primjer iz Trebinja: Prije orezivanja izvršeno je dvodnevno ispitivanje stabala koje su obavili stručni timovi njemačke firme „Nirnbeska njega stabala“ i „Gradskog zelenila“ iz Beograda.

Tek nakon izrađenog elaborata i dobivenih smjernica od stručnjaka pristupilo se uklanjanju grana, odnosno formiranja krošnje. U slučaju platana u našem gradu, uzimajući u obzir prisutno zagađenje zraka i starost platana neprihvatljivo je orezivanje kojim se gubi krošnja. U svom životnom ciklusu biljka neće imati vremena formirati novu, u konačnici imati ćemo platan u obliku stuba sa vrlo malo zelenila u vrijeme vegetacionog perioda.

Lukavac: Nestručno orezivanje platana iz 2014. godine. Foto: 2017.
Lukavac: Nestručno orezivanje platana iz 2014. godine. Foto: 2017.

Orezivanje platana podržavamo uz prethodnu izradu elaborata od strane stručnih lica, mišljenja građana i bez potpunog uklanjanja krošnje. Apelujemo na nadležne da odmah zaustave sječu i uništavanje lukavačkih platana.

Podijeli ovaj članak
20 komentara
Subscribe
Notify of
20 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Meni ovo izgleda da je sve spremno za postavku LED rasvjete u centru opštine. Kako dođe ovaj novi načelnik, umjesto krošnji i lišća na drveću, izgleda hoće da reda ”LED prečišćivače”.
Samo to još nauka nije istraživala.
Pitanje je gdje nam odoše krošnje, da i njih nije za Tuzlu naumio?

Ako smijem da dopunim.Nakon montiranja LED rasvjete,slijedi farbanje ostataka stabala – u crveno.Nesto slično kao dio zgrade Općine.To mi,Titine “komunjare”, nismo radili.Ne smijem ni da pomislim da napišem šta je” vođa” sebi umislio…

Zgradu Općine je SDA mogla ofarbati u Zeleno za 12 godina
Većina unutra u Zgradi su Zeleni
U duši ali i po Pameti
Bolje da je isplatio volonterima dug koji je SDA stvorila

kakva struka ko vas sta pita..bitno je da je u tuzli tako…cekamo da sovane slika delica na ogoljenom drvetu kako pravi selfi…….

@ Selfi

Za ne toliko bitne stvari načelnik Delić je pravio tribine građana (npr. podnošenje krivičnih prijava protiv 18 vijećnika) i to je tada kao bilo uredu sazvati 200-300 stanovnika Lukavca. A sada kada je donosio odluku u sječi drveća iz centra grada koje tu živi skoro 50 godina, ni najobičnijim saopštenjem se nije oglasio.

Gdje su sada sastanci građana, gdje su tribine, gdje je struka načelniče Deliću?
Šljive su rodile ko i prošle godine načelniče Delić. Samo načelnik Delić sve više isključuje javnost i u zadnje vrijeme netraži njihovo ikakvo mišljenje. Kako da vas sa takvim potezima ostavimo na mjestu načelnika?

Nemate vi veze.Ovo je jedna od mjera doktora Delića kojom će Lukavac uspješno prodisat.Ova drveća su bile prepreka čitavoj ulici u prodiranju svježe have.Nakon završetka ove akcije potpunog uklanjanja krošnji platana smanjit će se ukupno zagađenje u Lukavcu gradu za nekih 18,7% prema procjeni stručnjaka.
Što će nama eksperti kad lafina i gvozdena vrata otvara.

AAT se, kao i uvijek, oglasi kompetentno i realno, samo što im nedostaje pozicioni partner za dijalog.

Žalosno da žalosnije nemože biti.Buldog Delić i Pit Bul Čačković krenuli u obrezivanje u cilju popravljanja ekološke slike u Lukavcu.Da smo pametni da i mi njih obrežemo i vratmo u Tuzlu obzirom da nisu obrezani u porodilištu u Tuzli jer da jesu ovo nebi radili.LUKAVČANI OVO JE NAŠ GAD NISMO MI KOLONIJA ŠIĆKI BROD.

Gospodo iz SDA što čekate Gospodina Jusupovića ako imate 17 ruku,i sa 16 možete zatražiti OPoziv,ići na glasanje Naroda pokušati podmititi,Ucjeniti,Kupiti,Uvesti desetero staraca,Tjerati Mrtve da glasaju
Mogućnost imate i bez Jusupovića,kako vi kažete imate dovoljno ruku,pa bujrum na Opoziv
Ako budete čekali Nezavisni blok vreba da vam otme Vijećnika

Pa jesi li normalan delicu??? Postoje seljacine i proklete seljacine. Seljacine dodju u grad, adaptiraju se i na kraju zavole taj grad, pa nesto sobro donesu tom gradu. Delic je prokleta seljacina, jer ne zeli da se prilagodi, nego zeli da ga unisti. Tuzla je suvise velika i suvise zrela kao grad da bi ovom pracovjeku dala prostor pa je onda dosao u Lukavac da prosipa svoje papanske fazone.. A raja je pocela da se pali i zari… Fuj delicu, svasta bih ti rekao al ne mogu jer nisam kao ti

Sisa Delic Granje i opet pravi sranje, pocele su da mu smetaju i od platana krosnje jer na OV uvaljuju mu GA redovno- otpadose im mosnje. Tako ti Komunjaro Lafinaska treba jer ides svako malo u Krtovu i na Ozren , jedes krmetinu i sa daljine jos porucujes : Ja sam Komunista – ko Vas ebe lukavacke Bosnje!

Šta ti imaš protiv tog da načelnik obiđe i te MZ u Lukavcu, Lukavac nikad nije bio nacionalistički grad džamijašu jedan smrdljivi iz prvog safa!

Neka obilazi, ko mu brani, dzip je kupio da može svoje ozrence obilaziti. Samo jarane ne može se naderati krmetine, deklarisati se kao ateista a u Prokosoviće otići i klanjati dzenazu.

@ SDPinsider

Mislim da je osnovni red ovog novokomponovanog predsjednika SDP Lukavac (Edin Delić) bar osnovnim stvarima podučiti.
Bez obzira što je on po funkciji političar i što mu baš sve može u torbu stati nije politički a ni ljudski dobro javno podržavati ateizam a u isto vrijeme klanjati po džamijama širom opštine Lukavac. Tim potezima zaista mislim da ima više štete nego koristi. Jednostavno te dvije stvari se nikako ne mogu dovesti pod jedno. Još ako tome dodamo alkohol i svinjetinu, ‘folklor’ je tek onda potpun.
Niko načelniku ne brani niti ga ohrabruje da vjeruje u šta hoće, to je zaista lična stvar svakog pojedinca. Ali brate ići u svašto i dovoditi sve pod jedno (do podne pripadam monoteizmu, a od podne ću biti ateista) nije baš ispravno. I još na sva zvona to promovisati cccc

Za ovo neko mora odgovarati ukooiko se pokaže da je pretjerano! Svoje mišljenje mora dati neki poljoprivreni inžinjer -odsjek voćarstvo ili tako nešto! Ako nam lafinaš uništi i najljepšu ulicu u Lukavcu i da za to ne odgovara, onda smo fkt ovce!

Na adresu naše redakcije, stiglo je saopštenje Udruženja za zaštitu prirode i okoline “Aer Aqua Terra….!!!
Dali ste se Vi zapitali , ko stoji iza toga pisma? Imena? Kvalifikacija?Kako su priznati? da li su stvarno politicki neutralni ili se krije NEKO , ko zeli da ZAVADI pa da ponovo Vlada vasim Lukavcom? Postoji li neki izvor informacija ko je Aer Aqua Terra, sta su to do danas uradili i Koje ciljeve imaju u buducnosti?

Strava u ulici platana….

Mora se nešto učiniti sa tim drvečem,udara korijen u zgrade pored,nakupljaju se biljne vaši na lišču…

Bravo ŽGEMBO od Lafinaša ni govno ne smrdi.Koji si ti debil dragi BOŽE.

Prvo Delić je doktor znanosti i čovjek zna šta je za nas dobro. Kakvi ste to ljudi sad bi radi par stabala skidali glave, a za 10 godina bićete mu zahvalni. Nego na referendum i podržimo ekologa načelnika Hajru Jakuba ekologa Adema pravnika i ine druge.