fbpx

AAT Lukavac: U narednom periodu instaliranje senzora za mjerenje kvaliteta zraka

2 min. za čitanje

U Sarajevu  je 19.07.2017. godine u prostorijama Federalnog ministarstva okoliša i turizma održan sastanak sa predstavnicima nevladinih organizacija iz oblasti okoliša, predstavnicima UNEP-a i ambasada SAD-a i Švicarske.

Ispred Udruženja za zaštitu prirode i okoline „Aer Aqua Terra“ aktivno učešće u diskusiji uzeo je dr.sc. Abdel Đozić, vanr.prof.  Razgovaralo se o realizaciji zaključaka sa tematske sjednice o zagađenosti zraka, koja je nedavno održana u Federalnom parlamentu. Ministrica Đapo je predočila i nova zakonska rješenja koja se tiču zaštite okoliša, upravljanja otpadom i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost. Đapo je kazala da je u pripremi Zakon o zaštiti okoliša u kojem će se posebna pažnja posvetiti sistemu okolinskih dozvola kako bi se poboljšala njihova efikasnost.

Jedna od novina u tom zakonskom rješenju je da će doći do olakšavanja i skraćivanja procedure izdavanja okolinskih dozvola sa sadašnjih 120 na 60 dana. Predstavnici nevladinog sektora su podržali skraćivanje tih procedura naglasivši pritom da to ne smije biti na uštrb kvaliteta. Profesor Đozić je posebno istakao loš kvalitet Studija koje prethode izdavanju okolinske dozvole, razgovaralo se o problematici Energy Solution i ekstremno lošem kvalitetu zraka u našem gradu. Predstavnici NVO iz Tuzle iznijeli su ekološke probleme sa kojima se susreću u Tuzlanskom kantonu, posebno ističući problem šljačišta, kako zatvorenog, tako i postojećeg odlagališta pepela iz termoelektrane.

Ministrica je istakla da će poduzeti potrebne aktivnosti u cilju zaštite zdravlja građana i rješavanja ovog problema. Od konkretnih aktivnosti u narednom periodu dogovoreno je instaliranje senzora za mjerenje zagađenosti zraka u Sarajevu, Tuzli, Lukavcu, Kaknju i Zenici preuzeti uzorci će se analizirati i predočiti u studiji. Ovaj projekat podržat će ambasade SAD-a i Švicarske.

Podijeli ovaj članak
5 komentara
Subscribe
Notify of
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Šta će *** Načelnik sad ekolog, dje da on instalira senzore ? Možda na tribine , trebace mu , svakii dan negdje organizira tribinu , morace otvoriti još malo “Tribunal Bundoglav” 🙂

Treba *** opozvat što hitnije, jer bit će kasno kad zasere ko dževdo pritku…

Obzirom da nije bio Lafinaš Delić, da se slika ovo što je bilo u Sarajevu vezano za ekologiju ne važi.Delić će organizovati tribinu i tražiti preispitivanje ovog skupa,a zatim će pozvati SIPU da uhapsi prof.Đozića kako je mogao bez njegovog i Čačkovićevog znanja kao i bez saglasnosti Ekologa iz Lukavca:Bajazita Okića,Jakuba Mahovkića,Zejnila Suljkanovića,Adema Mahovkića,Mine Frljanović i Samele
učestvovati na ovom skupu jer je to RUŠENJE USTAVNOG PORETKA I PRAVNO NASILJE.

I ovog dr.sc.Djozic Abdela babo lijepo smjesti, ne znam gdje je smjestio suprugu taj isti “strucnjak” DjA. Nepotizam kao opste drustveno “dobro” se javljao i javlja kod svih vlastodrzaca, od Univerziteta, Opstine, DZ Lukavac, a u vezi sa DZ Lukavac i sjednicom OV Nedim Kurtic kaze da ce stati iza obespravljenih 27 radnika DZ Lukavac, sta je sa 27 i vise nestranackih lica koji hiljadama dana cekaju na birou. Ko je tu obespravljen? Posten narod zna da su obespravljeni oni cija su imena procitana na zadnjoj sjednici OV kao sto je Basic Amela 7471 dan na birou, Becic Emina 2982 dana na birou itd. Zasto se gospodine Dzevdete i Nedime ne obratite i tim ljudima sa biroa i kazete mi cemo se boriti i za Vas? Ali, davno poznata floskula gdje nema logike ima SDP, SDA, SBIH, SBB, DF NS, HDZ itd.

ne trebaju lukavcu senzori…nego filteri.