fbpx

Zehrina Karić dobitnica Plakete općine Lukavac za izuzetan doprinos u oblasti kulture

4 min. za čitanje

14397885_10202280558371334_1551118451_nJučer je u sali JU Centar za kulturu Lukavac, održana Svečana akademija povodom obilježavanja 18. septembra – Dana Općine Lukavac. Tom prilikom je zaslužnim pojedincima i kolektivima, dodijeljena najveća općinska priznanja za izuzetan doprinos u odbrani, razvoju privrednih kapaciteta, za vanredno dobre rezultate u oblasti nauke, kulture i sporta, kao i za druge vidove doprinosa.

Zehrina Karić je dobitnica Plakete općine Lukavac za izuzetan doprinos u oblasti kulture.

“Plaketa općine Lukavac za izuzetan doprinos u oblasti kulture mi veoma znači. Sretna sam da je primjetan moj dosadašnji rad u oblasti kulture što mi ujedno daje i podsticaj za dalje stvaranje”- kaže Karić.

Zehrina Karić je rođena 14. 03. 1990. godine u Tuzli. Od ranog djetinjstva pokazivala je afinitet prema umjetnosti, pa je tako i svoje obrazovanje usmjerila u tome pravcu. Završila je Građevinsko- geodetsku školu u Tuzli, smjer Likovni tehničar za primjenjeno slikarstvo. U srednjoj školi je stekla osnove vezane za slikarstvo, fotografiju, izradu mozaika, vitraža, i drugih predmeta koji su bili bitni za njena buduća htijenja. 2008. godine, odmah po završetku srednje škole, upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek nastavnički. Diplomirala je u prvom roku sa maksimalnom ocjenom, u klasi profesora Radoslava Tadića. Krajem maja 2014. završila je master studij (Nastavnički/ slikarstvo) sa temom „Razglednice s Marsa- Iskustvo enformela u slikanju kosmičkih pejzaža“, također sa maksimalnom ocjenom. U toku studija bila je i jako aktivna u okviru fakultativne nastave restauracije i konzervacije. Zahvaljujući projektu „Evropski most za Sarajevo“, gdje je uključeno više međunarodnih institucija, učestovala je u više radionica i projekata čime je stekla sve relevantne uslove za djelovanje na području zaštite kulturne baštine.
U dosadašnjem radu osvojila je nekoliko nagrada: 2009. godine drugu nagradu na konkursu „Plakat Sarajeva“ u organizaciji francuskog udruženja Viva la talent. 2011. godine dobila je nagradu Univerziteta u Sarajevu iz fonda Akademik Edhem Čamo, za djela „Asamblaži“.

14389718_10202280557651316_1492676262_nZa školsku godinu 2012/13. dobila je stipendiju Univerziteta u Sarajevu za izuzetno uspješne i talentovane studente, iz fonda Suada Dilberović. 2013. godine na likovnom konkursu „70 godina Oslobođenja“, sa djelom „Odmor“ osvojila je drugu nagradu.

“Ovu Plaketu poklanjam svojoj mami Begzadi koja danas slavi 47. rođendan. Zahvalna sam jer me prije svega rodila a zatim odgojila i pružala nesebičnu podršku.” – ističe Zehrina.

Zehrina je članica Udruženja građana Art Centar Lukavac, 2013. godine postala je član Udruženje likovnih umjetnika tuzlanskog kantona, od 2015. godine član je Grupe Lucido, a od 2016. godine član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine.

Do sada je imala je četiri samostalne izložbe: u Domu kulture Puračić, Galeriji Kristian Kreković Tuzla, Koncertno- izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti Niš (Srbija), i Galeriji Roman Petrović u Sarajevu, te je učestovala na četrdest i dvije kolektivne izložbe.

Učesnik je i nekoliko likovnih kolonija: „Svatovac“ Lukavac (organizator i učesnik), „Toplice“ Živinice, „Džafići“ Kalesija, „Breške“ Tuzla, „Novi Šeher“, „Boje prijateljstva“ Goražde, „Lipici“ Srebrenik otvoreni grad umjetnosti, Majevica, „Puračić“ (organizator i učesnik), Usora, „Planinski krajolik“ Kiseljak, Bistarac…

Trenutno radi kao profesorica likovne grupe predmeta.

Zehrina kaže da će nastaviti vrijedno raditi, stvarati i predstavljati kako sebe i svoja djela tako i općinu Lukavac u okolini, našoj državi, susjednim zemljama ali i širom svijeta.

Na njenoj Facebook stranici možete pogledati radove ali i ostale aktivnosti: https://www.facebook.com/Zehrina-Kari%C4%87-646553628758704/

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Veoma poštovana gospođo Karić,
izražavam Vam veliko divljenje i iskrene čestitke
kao laureatu koji nesebično i naporno radi na oplemenjivanju
duša i društva u uvjenju da je ljepše i bolje moguće.
Umjetnost nije samo osjećaj i vještina, nego ljubav i hrabrost.