fbpx

Završen XX Memorijal Avdo Mujkić

2 min. za čitanje
Spomen ploča

Okrugli sto na temu „Stvaralaštvo Avde Mujkića 20 godina poslije, čiji je moderator bio pisac Mehmed Đedović, na kojem su bili prisutni članovi porodice Avde Mujkića, prof. dr Nedžad Ibrahimović, kao i nastavnici i pedagozi osnovnih i srednjih škola Općine Lukavac. Obilježavanje ovogodišnjeg Memorijala, ispunjeno bogatim kulturnim sadržajem, započelo je u srijedu, 30.03.2011.g. u holu OŠ “Puračić“ u Puračiću, kada je u ime općinskog načelnika Dževada Mujkića, Memorijal otvorila Derva Salihović, pomoćnik načelnika za opću upravu, privredu i društvene djelatnosti.

Odata počast velikom pjesniku

Tom prilikom su prigodan program izvele recitatorska i folklorna sekcija OŠ „Puračić“, a svojim stihovima, se predstavio i gračanički pjesnik Amir Mašić. Prvog dana Memorijala, otkrivena je spomen – ploča pjesniku Avdi Mujkiću, na kojoj su ispisani njegovi stihovi “Nema tebi umrijeti nek je jasno…Nema tebi da govore kako život otkucava…“, a posjećen je i Ljuštak na kojem je sahranjen, kojom prilikom su članovi porodice, Avdini prijatelji i gosti manifestacije, odali dužnu počast i položili cvijeće.

Osnovna škola Puračić

Istog dana, u galeriji Doma kulture u Puračiću, predstavljena je izložba plakata dosadašnjih Memorijala i promovisane tri knjige: „Kako je mali hrčak tražio sreću“ autorice Mevlide Iljazagić iz Puračića, „Upravljanje projektom“ autora prof. dr sc. Rašida H. Hadžića i „Uz malo rime pogodi ime“, autora Amira Mašića. Istog dana su u JU Biblioteka Lukavac, predstavljene još dvije knjige: „2012, Kotač sudbine“, čiji su autori Al-Maida i Izet Bačić i „Fantazmagorija vremena“, autora Kemala Nurkanovića iz Srebrenika.

[nggallery id=142]

(SodaLIVE.ba/Lukavac.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments