fbpx

XXIV Memorijalna manifestacija Jusuf Begić

2 min. za čitanje

Memorijalnom manifestacijom Jusuf Begić „Bosno moja zemljo majkovanska“ koja se organizuje u kontinuitetu 24. put, još jednom ćemo oživjeti sjećanje na život i stvaralaštvo našega zavičajnog pisca, koji je pisao najčešće rodoljubivu poeziju, ali i prozu.

Jusuf Begić je po završetku studija Srpskohrvatskog jezika i književnosti i bibliotekarstva na Pedagoškoj akademiji u Tuzli radio kao knjižničar u Narodnoj biblioteci u Tuzli. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada. Zastupljen je u više zajedničkih zbirki poezije i proze, a objavio je i samostalne knjige: „Neprijateljstvo s vremenom“, „Ljudima i pticama“, „Čovjek koji je bio umro“, „Ulazak u gradove“ te „Poema Bosni“. Bio je član Udruženja književnika BiH, pjesnik, te dugogodišnji uposlenik i rukovodilac Biblioteke Lukavac.

Ovogodišnji memorijal u čast našem književniku obuhvatit će druženja Jukinih planinara, u nedjelju, 5. maja, na Čika Mišinoj stazi a bogat program priprema se i za utorak, 7. maja u Centru za kulturu Lukavac.

Tom prilikom prisjetit ćemo se crtica iz života i karijere poznatog nam sugrađanina, a stazama poezije Jusufa Begića provest će nas članovi Kluba čitalaca Gradske biblioteke i učenici V, VI i VII razreda Osnovne škole „Lukavac Grad“, pod mentorstvom prof. Ismete Džibrić.  Prigodno će biti otvorena i izložba fotografija „Upoznajmo prirodu i društvo“ autora Marcusa Rudija, nakon čega će biti promovisan roman „Iza rešetaka ljubavi“ bihaćke književnice Kadife Tahirović. Događaj će svojim nastupima upotpuniti Ema Mehmedović i Sajra Ćatić, mlade polaznice Studija violine u klasi profesorice Marije Milenković.

Otvaranje memorijala posvećenog Jusufu Begiću, koji će biti realizovan pod pokroviteljstvom Grada Lukavac, planirano je u Gradskoj galeriji „Almir Biković“ u utorak, 7. maja 2024. godine sa početkom u 16:30 sati.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments