fbpx

XXIII Memorijalna manifestacija Jusuf Begić „Bosno moja zemljo majkovanska“

1 min. za čitanje

Memorijalnom manifestacijom Jusuf Begić „Bosno moja zemljo majkovanska“ koja se organizuje u kontinuitetu 23. put, oživljavamo sjećanje na život i stvaralaštvo našega pjesnika, koji je pisao najčešće rodoljubivu poeziju, ali i prozu.

Jusuf Begić je po završetku studija Srpskohrvatskog jezika i književnosti i bibliotekarstva na Pedagoškoj akademiji u Tuzli radio kao knjižničar u Narodnoj biblioteci u Tuzli. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada. Zastupljen je u više zajedničkih zbirki poezije i proze, a objavio je i samostalne knjige: „Neprijateljstvo s vremenom“, „Ljudima i pticama“, „Čovjek koji je bio umro“, „Ulazak u gradove“ te „Poema Bosni“. Bio je član udruženja književnika BiH, pjesnik, dugogodišnji uposlenik i rukovodilac Biblioteke Lukavac, priznat i poznat književnik.

Ove godine program memorijala obuhvatit će recital Davuda Begića i učenika Osnovne škole „Lukavac Grad“, otvaranje izložbe slikara Enesa Čedića a nakon toga i promociju izuzetno zanimljive knjige „Kako sam autostopom stigao do Ginisa“ popularnog Nišlije Dragana Aranđelovića Arčija. Otvaranje memorijala posvećenog Jusufu Begiću planirano je u Gradskoj galeriji „Almir Biković“ u petak, 5. maja 2023. godine sa početkom u 16:30h.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments