fbpx

„Vezeni most“ u Lukavcu

2 min. za čitanje

U četvrtak, 5.novembra sa početkom u 11,00 sati u bibliotečkom prostoru  sa osamdeset mališana iz škole „Lukavac Grad“ družili su se pisci nominirani za nagradu „Mali princ“.

Nakon susreta  sa piscima učenici su imali priliku da nastave sa kreativnim programom, tokom kojeg su čitali i slušali priče raznih autora, upoznali se sa radom biblioteke i pogledali izložbu plakata i maketa „Kuća Sjeveroistočne Bosne“.

Istoga dana susreti su upriličeni i u: Banovićima, Gračanici, Gradačcu, Kalesiji, Kladnju, Srebreniku, Živinicama, Lipnici i Tuzli.

Festival „Vezeni most“   jedinstven je u BiH i jedan od najznačajnijih te vrste u regionu. U okviru festivala dodjeljuje se najznačajnija književna nagrada za dječju literaturu u regionu – nagrada “Mali princ”, istoimena nagrada za životno djelo u razvoju književnosti za djecu u BiH, a okupljaju se i nagrađuju najdarovitiji učenici osnovnih škola i studenti likovnih akademija iz ove 4 zemlje u kojima nam ne treba prevodilac. Na konkursima za najbolje literarne radove godišnje učestvuje oko 10.000 osnovaca, a na konkursu za najbolje likovne radove studenata likovnih akademija učestvuju svi studenti likovnih akademija iz Sarajeva, sa Cetinja, iz Zagreba i Beograda.

“Vezeni most” ima za cilj afirmaciju i dalje podsticanje i razvijanje dječije literature u Bosni i Hercegovini, međusobno kulturno povezivanje u regiji, upoznavanje i druženje sa djecom u osnovnim školama, podsticanja navike čitanja, kao jedne od najbitnijih vrijednosti u periodu odrastanja i formiranja mlade ličnosti, podsticanje i razvijanje kreativnih sposobnosti mladih. Knjige i pisci ne poznaju granice, zadaća im je da spajaju ljude, razvijaju prijateljstva, šire ljubav i dobrotu, da uče međusobnom razumijevanju i prihvatanju novog i drugačijeg. Cilj projekta je, svakako, i to da Bosna i Hercegovina ponovno postane centar u kome se dječiji pisci okupljaju sa radošću, kako su to činili i ranije, poručili su organizatori.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments