fbpx

Uručene povelje i održana promocija knjige Redže Hankića

2 min. za čitanje
Puračić

U Domu kulture u Puračiću, uz prisustvo brojnih poklonika pisane riječi, promoviran roman „Meša i život“, autora Redže Hankića. Nevladina organizacija „Purča bosanski“ iz Puračića, promociju ovog romana je organizirala u okviru manifestacije „Dani Purče bosanskog“, a knjigu su predstavili njeni recenzenti: Amir Hodžić, profesor, Zlatan Imamović, književnik i Mihad Sakić, moderator, koji je prisutnima pročitao i odlomke iz romana. Amir Hodžić je kazao, da je Redžo Hankić ovim djelom sačuvao aspekte starog dijalekta, te da je jezik kojim autor piše, najvrednija strana ovog romana.

Ovo je četvrti roman Redže Hankića, uz tri prethodno objavljena: „Hadžanovi muhadžerluci“, 1999. godina, „Zona smrti“, 2002.g. i „Hladno u paklu“, 2003. godina. Sinoć su uručene i povelje „Purča bosanski“, zaslužnim pojedincima, koji su dali svoj doprinos u različitim aspektima ljudske djelatnosti.

Povelju su dobili: Džezida Teufiković, novinarka Radio Kameleona, Izet Bačić Arslan, vokalni ansambl „Dobošćanke“, ULU TK i akademski slikar Senaid Buljubašić, a uručili su ih Suljo Suljević, predsjedavajuči OV Lukavac, Mihad Sakić, predsjednik organizacionog odbora manifestacije„Purča bosanski“ i Almazaga Ćatović, direktor Turističke zajednice TK. Manifestacija „Purča bosanski“ se tradicionalno organizuje u čast srednjevjekovnog vojvode Purče, čije se ime spominje u povelji bana Matije Ninoslava iz 1249. godine, po kome je i Puračić dobio ime.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Čestitke prof .Mihadu Sakiću – prvom kulturnom stvaraocu
Puračića .