fbpx

U srijedu, 23. novembra Promocija knjiga „Prokletstvo bosanske kraljice Katarine“ i „Batonov ustanak“

1 min. za čitanje

Povodom Dana državnosti BiH, Centar za kulturu Lukavac će u srijedu, 23. novembra 2022. upriličiti promociju dva značajna historijska romana, autora Saliha Straševića, koji godinama istražuje bosanskohercegovačku prošlost.

Strašević se od osnovne škole bavi zapisivanjem povjesnih događaja i usmenih predanja od starijih ljudi. Svoj književni put započeo je pisanjem kratkih priča i memoara.

Roman „Prokletstvo bosanske kraljice Katarine“ Salih Strašević je objavio 2019. godine. U ovom djelu napisanom u formi historijskog romana, autor nas provodi kroz događaje koji su obilježili posljednje godine i dane Bosanskog kraljevstva. Strašević nam navodi detalje historijskih dokumenata, stvara sliku stvarnih historijskih ličnosti , gdje god je moguće, ilustrira je njihovim tadašnjim govorom i stavovima, pomažući nam da što bolje i kvalitetnije razumijemo stanje, ambijent, okolnosti, sudionike pa i same postupke i odluke.

Historijska beletristika je dio književnosti koji je izuzetno popularan kod svih generacija, te stoga i novi historijski roman Saliha Straševića „Batonov ustanak“ postaje dio imaginarnog narativa dijelom utemeljenog na historijskim činjenicama.

Organizatori pozivaju sve koji žele naučiti nešto novo iz bosanskohercegovačke historije da im se pridruže u srijedu, 23. novembra u 17:00 sati u Sali biblioteke Centra za kulturu Lukavac.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments