fbpx

U CZK Lukavac održana radionica Damira Imamovića SevdahLab

1 min. za čitanje

Damir Imamović je, dan nakon koncerta, u Centru za kulturu Lukavac održao svoju radionicu SevdahLab gdje je dugogodišnja istraživanja o historiji i estetici sevdaha prezentovao našim građanima.

Kako je sevdah nastajao, mijenjao se kroz historiju, koji elementi sevdaha su vremenom dodavani ili oduzimani interpretaciji, kada su žene počele pjevati, neka su od pitanja na koja je lukavačka publika dobila odgovore u okviru interaktivnog predavanja SevdahLab.

Damir Imamović je, prezentujući rezultate višegodišnjeg istraživanja, prisutnima govorio o najvažnijem guslaru Evrope, Avdi Međedoviću, koji je znao više od 13 hiljada stihova.

Kroz historiju sevdaha i njegove različite interpretacije, prezentovani su i rijetki zvučni primjeri izvedbe nekih od najznačajnijih interpretatora poput Saliha Kahrimanovića, Bore Janjića Šapčanina, Mijata Mijatovića, Vuke Šeherović, Sofke Nikolić, Rešada Bešlagića, Sulejmana Džakića.

Genealogija istraživanja slijedi velikane ovog žanra sve do najvažnijih zvijezda Radio Sarajeva, Zaima Imamovića i Nade Mamule. U interakciji s publikom u Centru za kulturu Lukavac Imamović je i ovaj put pobudio interes za nastavak istraživanja historije nastanka muzike naših prostora.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments