fbpx

U Centru za kulturu realizovane brojne aktivnosti

3 min. za čitanje

Nakon pet mjeseci rada novog rukovodstva Centra za kulturu Lukavac rezimirani su i javnosti prezentovani rezultati koji svjedoče o novom zamahu na kulturnoj sceni našega grada

U samo pet mjeseci rada Centar za kulturu Lukavac ugostio je brojne muzičare, književnike, likovne stvaraoce, fotografe, glumce, ali i naše sugrađane.

Između ostalog, organizovani su koncerti Gradu s ljubavlju, Amire Medunjanin, Dženane&Dženane, koncert klasične gitare Emira Okanovića, te književne večeri sa Stefanom Simićem, akademikom Lukom Paljetkom i fra Ivanom Kramarom.

Kroz rad Gradske biblioteke promovisano je 13 knjiga različite tematike, od poezije do stručne literature. U izdanju Centra za kulturu Lukavac svjetlo dana ugledala je i zbirka poezije „Bijeg“ naše sugrađanke Dzenite Memić, a organizovano je i nekoliko izložbi slika i fotografija.

Samostalno i u saradnji sa OŠ Lukavac Grad, Mješovitom Srednjom elektro – mašinskom školom i JU za odgoj i obrazovanje djece predškolskog uzrasta Lukavac organizovani su edukativni programi, predavanja, praktična nastava u biblioteci, te obilježeni značajni datumi poput Dana Maternjeg jezika, Međunarodnog Dana dječije knjige, Svjetskog Dana knjige, Međunarodnog Dana djece oboljele od raka.

Uspješno su, uz svesrdnu pomoć Grada Lukavac, Turističke zajednice Grada Lukavac i prijatelja knjige, realizovane tri značajne memorijalne manifestacije: Atif Kujundžić, Avdo Mujkić i Jusuf Begić.

Prvi put je raspisan i konkurs za regionalnu nagradu Avdina okarina, koji je polučio veliki interes o čemu svjedoči činjenica da je na konkurs pristigla 51 zbirka poezije iz naše zemlje, Hrvatske, Srbije i Crne Gire.
Ono na što su u Centru za kulturu Lukavac posebno ponosni jeste pokretanje Centra za zdravo i kreativno odrastanje, u okviru kojeg, pod pokroviteljstvom preduzeća Lukavac cement, gotovo 400 djece svakodnevno stiče znanja i vještine u okviru studija gitare, klavira, violine, slikanja, glume, filma i multimedije, klasičnog plesa, baleta, pjevanja, Engleskog i Njemačkog jezika.

Prvi put je, s velikim uspjehom, realizovan Festival umjetnosti za djecu u okviru kojeg je, kroz četiri dana trajanja, više od 850 mališana uživalo u predstavama: Tobija, Abeceda, Ježeva kućica i Baletni recital.
Ugostili su eminentna pozorišta iz naše zemlje i istovremeno našoj najmlađoj publici ponudili nešto drugačije što će uticati na njihov kreativni razvoj.

Ponosni su i na činjenicu da je u kratkom roku renoviran prostor Foajea Centra za kulturu, zatim galerijski prostor, Multimedijalna i Baletna sala, a sve sa željom da našim sugrađanima i posjetiteljima pruže što ljepši i kvalitetniji ambijent u koji će rado dolaziti.

I u narednom periodu nastavljaju s brojnim aktivnostima među kojima je koncert jednog od najboljih interpretatora i istraživača sevdaha, Damira Imamovića.

U Damirovoj nesvakidašnjoj interpretaciji sevdalinke uživat ćemo 9. juna u 20:00 sati, a naredni dan, 10. juna, sa početkom u 10:00 sati planirano je prezentovanje Imamovićevog istraživačkog projekta SevdahLab.
Predstavnici Centra za kulturu Lukavac izražavaju zahvalnost svima za podršku na njihovom putu ka zacrtanom cilju – da vrate kulturu mjestu kojem pripada!

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Hocemo Lidiju Bacic da nam pjeva