fbpx

Sutra počinje Međunarodna likovna kolonija “Bistarac 2019”

2 min. za čitanje

Ovogodišnja Međunarodna likovna kolonija “Bistarac 2019”, Lukavac, koja se već tradicionalno održava u organizaciji HKD “Napredak” Lukavac, bogatija je i raznovrsnija po sadržajima koji će privući brojne posjetitelje, zajedno s umjetnicima iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine – saopštili su organizatori.

Priliku da posjete koloniju će imati i građani kojima je bitno očuvanje okoliša i tradicije, a koji su ujedno i društveno odgovorni.

S tim u vezi bit će organiziran okrugli sto vezan uz problematiku izgradnje novog šljačišta koje Termoelektrana Tuzla ima namjeru sagraditi u blizini naselja Šićki Brod, što bi kao negativnu posljedicu moglo imati povećanje postotka kancerogenih oboljenja ili oboljenja respiratornog sistema.

Koliko su značajna stara naselja, historija i tradicija, saznat ćemo iz priče o nestalom i zaboravljenom selu Kalajevo koje se nalazilo na teritoriju općine Lukavac.

– Bistaračka Međunarodna likovna kolonija podsjeća nas koliko je bitna društvena odgovornost i osjetljivost prema marginaliziranim ili osjetljivim skupinama, pa ćemo se u toku njezine implementacije upoznati s radom Udruženja “Mali svijet” u kojem se educiraju mališani sa razvojnim teškoćama, a gdje će ujedno biti predstavljena knjiga autorice Dinke Redžić iz Slovenije koja obrađuje ovu problematiku – ističe se.

U novoformiranoj Galeriji JU Javna biblioteka Lukavac bit će otvorena izložba slika autora Rifata Zahirovića iz Tuzle.

Pripremljena je i večer harfe, prvi i nesvakidašnji događaj ove vrste u Lukavcu.

Također, biće održana i foto radionica, a voditelj radionice je Samir Zahirović.

U sjećanje na rano preminulog multimedijalnog umjetnika Branka Radakovića, sudionika prošlogodišnje Bistaračke likovne kolonije, održat će se večer Jazza u BBCC klubu Lukavac, uz poetski performans.

Nisu zapostavljene ni sportske aktivnosti s obzirom na to da se, već tradicionalno, u okviru kolonije organizira Napretkova biciklijada koja iz godine u godinu billježi sve veći broj sudionika.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments