fbpx

Puračić: Održan 5. Festival folklora [FOTO]

4 min. za čitanje

Organizator i domaćin Festival, koji je i ove godine zadržao međunarodni karakter, bilo je Kulturno umjetničko društvo – „Puračić“.

Na Festivalu je učešće uzelo 10 kulturno umjetničkih društava i folklornih ansambala iz Turske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine:

  • Folklorni ansambl općine Havša- Edirne, Turska
  • Bošnjačko kulturno umjetničko društvo „Ljiljan“ Drenvci – Hrvatska
  • Bošnjačko kulturno umjetničko društvo „Azra“ Rašljani – Brčko distrikt BiH
  • Kulturno umjetničko društvo „Zmaj od Bosne“  – Gradačac
  • Kulturno umjetničko društvo „Krivaja“ – Zavidovići
  • Kulturno umjetničko društvo „14.Maj“ Tojšići –Kalesija
  • Kulturno umjetničko društvo „BUKINJE“-Bukinje
  • Kulturno umjetničko društvo  „DEVETAK“ – Devetak
  • Kulturno umjetničko društvo  „DOBOŠNICA“ – Dobošnica
  • Kulturno umjetničko društvo „PURAČIĆ“ – Puračić

Festival je uz veliko interesovanje i aktivno učešće učesnika započeo sa tematskim okruglim stolom i gastro festivalom. Tema ovogodišnjeg okruglog stola je bila: “Očuvanje izvornosti tradicionalnenarodne muzike kroz folklorne izvedbe ”.

KUD Puračić je, na poziv KUD Bukinje, sa svojim gostima iz Turske u petak 07. augusta uzeo učešće u okviru manifestacije „Ljeto u Tuzli“

Na 5.Gastro festivalu tradicionalnih jela (ovaj puta bosanskih i turskih), koji je i ove godine bio takmičarskog karaktera, stručni žiri je za najprobranija jela proglasio:

U kategoriji slanih jela : Puračka ćaska – Nevzete Handanović iz Puračića
U kategorija slatkih jela: Germuša – Adile Salihović iz Puračića

Za prvoplasirane u obje konkurencije turistička agencija Elketours iz Lukavca obezbijedila je nagradno putovanje, a u priređenim bosanskim i turskim delicijama mogli su da uživaju učesnici okruglog stola i posjetioci.

Subotnje aktivnosti su započele svečanim defileom učesnika ulicama Puračića sa tradicionalnim KOLOM NA ČARŠIJI. Nakon defilea održana je međunarodna smotra folklornog stvaralaštva koja je pokazala raznovrsnost nošnji pjesama, igara i običaja iz BiH, regiona i Turske (koju je predstavljao Folklorni ansambl općine Havsa inače šampioni folklora u Turskoj).

I ovogodišnji Festival obuhvatio je još jednu lijepu manifestaciju, a to je Izbor najljepše djevojke u tradicionalnoj narodnoj nošnji. Djevojke koje su KUD-ovi izabrali kao najljepše prošetale su pozornicom u svojim tradicionalnim nošnjama.

Festivalski žiri je imao veoma težak zadatak da između najljepših izabere najljepšu, i odlučivale su nijanse, na: Lentu MISS 5.Festivala folklora Puračić 2015 ponijela je Minel Erdil članica ansambla iz Turske.

Firma Imel iz Lukavca je i ove godine za Miss festivala obezbijedila tablet, a cvjećara NDN Flor bogate cvijetne aranžmane i bukete za sve djevojke kao i sve predstavnice KUD-ova i gošće.

Po završetku programa priređena je večera i druženje u prostorijama Doma kulture u Puračiću, koje je potrajalo dugo u noć.

Tokom boravka u Puračiću upriličeni su sastanci predstavnika općine Havsa iz Turske u općini Lukavac, firmi SISECAM Soda Lukavac i Mjesnoj zajednici Puračić, kao i izlete i druženja.

Gosti iz Turske su sabom donijeli zvanični poziv načelnika općine Havsa za učešće KUD Puračić  na 15. Festivalu u općini Havsa – Edirne od 2.-7. septembra ove godine.

Iz KUD-a Puračić su izrazili veliku zahvalnost svima koji su na bilo koji način pomogli održavanje ovogodišnjeg Festivala.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments