fbpx

Predstava o gorućim problemima mladih “Gidionov čvor”

3 min. za čitanje

Šta znamo i šta mislimo da znamo o našoj djeci? Imamo li vremena da ih pažljivo pogledamo i saslušamo to što nam imaju za reći? Koliko se nastavnici uopšte mogu baviti svakim djetetom pojedinačno?

U Lukavac stiže emocionalna i provokativna drama “Gidionov čvor”, predstava koja se bavi svim navedenim pitanjima i koju preporučujemo svim roditeljima, učiteljima, nastavnicima, profesorima.

Predstava će biti odigrana  u Velikoj sali Centra za kulturu Lukavac 6. marta 2024. godine u 19:30 sati.

Ulaznice po cijeni od 5 KM u prodaji su svakog dana u Biletarnici Centra od 07:00 do 19:00 sati, a zbog važnosti pitanja koje predstava tretira, ulaz za svo zainteresovano nastavno osoblje će biti besplatan.

Potražimo zajedno odgovore na goruća pitanja i probleme koji se tiču školskog sistema, slobode izražavanja, vršnjačkog nasilja, kreativne slobode, utjecaja nastavnika, uloge roditelja, odgovornosti i jednih i drugih.

Režiju potpisuje naša sjajna Selma Alispahić, koja je ujedno, uz talentovanu Helenu Vuković, u naslovnoj ulozi predstave, a za sve posjetitelje najavljujemo i druženje sa glumicama nakon odigrane predstave.

U drami „Gidionov čvor“, rađenoj prema tekstu američke dramatičarke Johnne Adams, Gidionova majka Corryn i njegova profesorica Heather suočavaju se sa svim kompleksnim pitanjima i problemima odrastanja mladih danas. Njihov susret iniciran je Gidionovim činom nakon kojeg povratka nema i stvari nikada više ne mogu biti iste. Baš kao i u stvarnosti u kojoj živimo, traženje odgovora počinje tek nakon što se problemi nagomilaju da tačke kada je na jednostavna pitanja nemoguće ponuditi jednostavne odgovore. Učionica u kojoj se sastaju majka i nastavnica postaje pozornica za suočavanje sa ličnim i sistemskim odgovornostima u procesu odgoja, obrazovanja i sazrijevanja mladih.

Da li traženje odgovora dodatno zapetljava „gordijev čvor“ ili pak vodi ka njegovom raspetljavanju, ostavljeno je gledaocu da odluči. Ono što je sigurno, taj čvor se ne može presjeći nego kao društvo moramo uraditi sve da do njegovog zapetljavanja ne dođe.

Predstava „Gidionov čvor“ je na 63. Internacionalnom festivalu MESS dobila Zlatni lovorov vijenac u sklopu programa Mali Mess.

U produkciji predstave „Gidionov čvor“ učestvovali su Udruženje za promociju kulture -„Intermezzo“ kao nosilac projekta, koproducenti SCENA MESS i Pozorište mladih Sarajevo.

Autorski tim predstave čine: Selma Alispahić – reditelj, glumice Sealma Alispahić i Helena Vuković, Zoran Predin – muzika, Adnan Lugonić – dramaturg i Edna Slipčević – kostimograf i scenograf.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments