fbpx

Održana 25. manifestacija posvećena Avdi Mujkiću

2 min. za čitanje

8e0311dd-d47a-43c1-ba69-9592028ef161

U organizaciji JU Javna biblioteka Lukavac održana je manifestacija 25.Pjesnički memorijal Avdo Mujkić. U Puračiću i Lukavcu ovom prigodom okupilo se oko 200 umjetnika i kulturnih radnika iz: Hrvatske, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Na mezarju Ljuštak, na kojem je 1991.godine ukopano tijelo Avde Mujkića, molitvom i minutom ćutanja odata je počast, položeno cvijeće i čitani stihovi.

Manifestaciju je u galerijskom prostoru Javne biblioteke Lukavac otvorenom proglasio Zikrija Isaković, savjetnik načelnika Općine Lukavac, a riječi dobrodošlice u ime organizatora uputila je Nihada Fajić, direktorica ove ustanove.

d9ca6291-46ef-4a8b-9259-633bd8c21177

Postavljena izložba reprodukcija i slika, sa djelima umjetnika iz cijeloga Svijeta, nosila je naziv po djelu Avde Mujkića „I bilo je tako“.

U čitaoničkom prostoru predstavljena su djela: Collection of false memories Ane Jovanovske (Makedonija), Književno Pero Valerija Orlića (Hrvatska), Nebo u zubima nosim Dijane Uherek Stevanović (Srbija), te radovi mladih autora iz Lukavca.

Posebna pažnja je posvećena je promociji knjige „Građanin provincije“, autora Suada Krajinovića iz Gradačca.

Veče posvećeno Avdi Mujkiću i ove je godine dobilo posebnu pažnju učesnika i posjetilaca. O životnom putu i djelima ovog književnika iz Lukavca govorili su Alma Omeragić i Zlatko Dukić, a učenici Gimnazije Lukavac su recitovali njegove stihove.

Najstarija kulturna manifestacija koja se održava u kontinuitetu u Lukavcu, ponovo je bila organizovana na vrhunskom nivou, te opravdala najave i očekivanja umjetnika i ljubitelja kulture iz našeg grada i šire.

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Opet Zlatko Dukić, pa dobro ljudi ima li iko drugi?!?

A djeca mu se sjetise doc. Tugo moja.