fbpx

Održan Drugi memorijal dr. Dešo Mešić

2 min. za čitanje
Foto: Dino Osmanović/SodaLIVE.ba
Foto: Dino Osmanović/SodaLIVE.ba

Pred punom velikom sala Doma kulture Lukavac, publici su se predstavili: Nedžad Salković, Muhamed Mujkanović, Zekija Suman, Esad Kovačević, Džavid Pamuković, Hazim Osmanović, Anis Djedović, Azra Husarkić, Zoran Brkić, Elvis Sivčević, ŽVA “Doboščanke”, Šerif Konjević i orkestar “Riznica Sevdaha” pod vodstvom Abaz Bijedić Abasko.

Rođen je 29.11.1959.godine u Živinicama. Medicinski fakultet završio je u Tuzli, 1983.godine, a nakon završene specijalizacije iz hirurgije u Zagrebu počeo raditi na Klinici za hirurgiju UKC Tuzla. Odbranio je magistarski rad i doktorsku disertaciju, sticao iskustva i nova znanja u svijetskim centrima uz vrhunske stručnjake. Educirao se u SAD-u i Beču, a uz to je bio učesnik niza kongresa i stručnih skupova.

Njegov rad je bio usmjeren na probleme transplantacije, komplikacije u hirurgiji, preventivnu i socijalnu hirurgiju kao i edukaciji u ovoj kompleksnoj nauci. Značajnu preokupaciju u istraživanju posvetio je problemima laparoskopske hirurgije. U novije vrijeme prateći svjetsku hirurgiju prvi je u timu koji je izvršio tranplantaciju jetre na prostoru Bosne i Hercegovine pa i šire. Osim medicine velika ljubav prof. Mešića bile su muzika, posebno sevdalinka i sport.Knjiga žalosti otvorena je od 08 do 19 sati u Urgentnom centru Klinike za hirurgiju (zgrada Gradine) JZU UKC Tuzla.

[scrollGallery id=197]

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments