fbpx

Novo gostovanje KUD „PURAČIĆ“ U Turskoj

1 min. za čitanje

Festival će se održati u provinciji Yalova smještenoj na obali Mramornog mora, a traje od 18. do 25. Aprila ove godine.
Na ovom  festivalu KUD „Puračić“ će predstavljati Bosnu i Hercegovinu, a planirano je ukupno 7 nastupa i 4 defilea, kao i jednodnevni izlet i nastup u Bursi.

Na festival putuje 22 djece i 7 odraslih članova KUD-a, sve pripreme za odlazak su izvršene, a KUD „Puračić se ovim putem zahvaljuje i svim donatorima i sponzorima koji su pomogli ovo njihovo gostovanje. Po povratku obećaju detaljan izvještaj o turneji i puno lijepih fotki.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
10 komentara
Subscribe
Notify of
10 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Danas se pofalih mome radnom kolegi ,koji je Turcin,da moji Puracani idu u Tursku na festival folklora.

Rece mi da je to zaista veliki festival i da mu je drago da ce se bosanske narodnje nosnje zaleprsati nad Mramornim morem i da ce bosanski sevdah da se razlegne Yalovom i Bursom.

Ta manifestacija je mnogo vise od folklora i od kulture.
To je,da tako kazem,jedan diplomatski ,multilateralni dogadjaj koji ce ,ionako dobrim odnosima nasih zemalja ,
dati novu dimenziju.

A kultura i folklor,pogotovo kada je mladost predstavlja ,
je najbolji ambasador.

Neka Vam je sretan put i da nam se veseli i zdravi vratite !

Hvala Milenko na lijepim riječima i podršci.
Svi sa nestrpljenjem čekamo polazak, sve je spremno. Svakako ćemo se potruditi da Puračić, Lukavac i Bosnu i Hercegovinu predstavimo u najljepšem svjetlu. Pozdrav za tebe tvoju porodicu i tvog prijatelja Turčina. Mi ćemo, nadamo se uskoro (početkom maja), ugostiti jedan folklorni ansambl iz Turske (iz Edirna), dovesti ih da zajedno zaigramo na našoj lijepoj čaršiji.
Potrudit ćemo se tokom gostovanja da pošaljemo koju fotku kako na portale tako i našu facebook stranicu (KUD PURAČIĆ). Po povratku naravno slijedi detaljan izvještaj sa gostovanja.

sretno

Sretan vam put djeco Čaršije,

Historijske veze – nisu šala ,ljudi to respektuju – karakteri su to .
Potrebno je pri KUD Puračić oformiti neku Historijsku sekciju , koja će isticati bezbroj pozitivnih tekovine Osmanlijskog perioda u BiH ,interesantnih kako Bosancima , tako i Turcima , te će i ova sekcija sigurno biti pozivana u prelijepu Tursku .
Ovo je prilika da još mladih Puračaka izađe i vidi svijeta .
Sretan put .

Milenko – vruća janjetina kod Pupe , na auto putu kod Srpske varoši , u njivi nekad Husejna i Ajše Ćosićkić .Daj navrati ja častim .Veliki pozdrav .

Valja Dilavere ,samo pod jednim uvjetom.Ti jednu a ja jednu, turu.Pupo je vazda imo dobro meso .I to ne sami ,nego da se okupi i drustvo.
Cesto sam kod njega ,bil- vaktile,kupovo sudzuku,drobnu . Najbolje je pasala uz satricu ,vrucu lepinu,Muhamedovu, i hladan dec maksuzije.
Ko mi ne vjeruje ,nek pita Nesku.

Umro je stari Pupo , sad dvije mesare vode njegova dva sina – a janjetina je ostala ista – dobra pravo .
Neško je još živ , a ostala mu braća Baćića su umrla ( Dimšo , Esed , Ešef ) .Umro je skoro sin Rasima Jašara – Basara
, a prije njega Boban ( Sead Šahat -brat Dževde Šahatovića štopera Mladosti ) .Čaršija nije ko prije , al ćemo simulirati – što prije navratiš moći ćeš sresti starih Puračana – ovako , vrijeme čini svoje , dolaze nove generacije , kojima su naši tekstovi strani .
Koga bi ti volio da vidiš od stare raje ?, možda Fatketa invalida da nam zapjeva ili….Napiši mi koje su ti osobe ostale u lijepom sjećanju i gdje sada radiš u inostranstvu.

Sretan put omladino, bogami kako ovaj magistar Osmanović preuze KUD Puračić rad i aktivnost su na prvom redu a ne lična afirmacija ili korist.Polako Puračić preuzima epitet najaktivnijeg društva i preuzima vodeću poziciju od KUD-a ,,Rudar,, koji je nekada harao opštinom , sve najbolje svima koji putuju i sretan povratak…

POZDRAV SVIMA PONOVO IZ BOSNE, SVI ŽIVI ZDRAVI I PONOVO KOD KUĆE, BILO JE PRELIJEPO, ALI O TOME ĆEMO KADA MALO ODMORIMO I SUMIRAMO UTISKE.