fbpx

Noć teatra BiH: Noć kad teatar diše za svoju publiku!

2 min. za čitanje

Noć teatra
Ovo jedinstveno jednodnevno događanje posvećeno je scenskim i izvedbenim umjetnostima i održava se na području cijele Bosne i Hercegovine. Program Noći teatra primarno obuhvata pozorišne predstave, a i ostale oblike scenskih umjetnosti (međunarodne koprodukcije i gostovanja, čitanja i uprizorenja tekstova savremenih europskih autora, višejezičnost, okrugle stolove i susrete s direktnim internetskim uključivanjem, koncerte, izložbe, igraonice i radionice za djecu, te prigodnu gastronomsku ponudu).

Osnovna ideja Noći teatra je uživati u osjećaju zajedništva i okupljenosti oko jedinstvene ideje kulturnog zbližavanja, dati posjetiocima priliku upoznavanja pozorišta iz druge vizure, odlaskom iza scene, u prostorije pozorišta u koje publika inače nema pristup, upoznati ih s načinom njegovog funkcionisanja, pozvati ih na otvoreni dijalog, diskusiju, pozvati ih na nove izvedbe i okrugle stolove, te jednostavno otvoriti komunikaciju na svim nivoima. Cilj manifestacije je poboljšavanje međuteatarske saradnje i umrežavanje bosanskohercegovačkih pozorišta.

Bosansko narodno pozorište Zenica u saradnji sa hrvatskim partnerom koordinira programom u Bosni i Hercegovini i time doprinosi međunaradnoj saradnji i promociji multikulturalnosti na bosanskohercegovačkim i regionalnim prostorima.

Na prošlogodišnjoj manifestaciji učestvovala su 32 pozorišta iz 16 bosanskohercegovačkih gradova. Po prvi put u Bosni Hercegovini jedan projekat okupio je zajedno gotovo sva nacionalna, entitetska, kantonalna, regionalna, gradska, općinska, privatna i javna pozorišta/kazališta, centre za kulturu, institute, ustanove, udruženja, muzeje, umjetničke organizacije.

Noć teatra je najveća i najobimnija teatarska i jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini.

Namjera i želja nam je da i ove godine, u subotu, 19.11. zajednički otvorimo sva bosanskohercegovačka pozorišta i scene kao mjesta susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja, čime obogaćujemo redovan program, te zadržavamo naše posjetioce.

Program Noć teatra u Lukavcu održat će se sutra (19.11.) u JU Centar za kulturu Lukavac sa početkom od 12.00 sati, a voditelj programa je mladi lukavački glumac, Aleksandar Popović.

(SodaLIVE.ba)

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
3 komentara
Subscribe
Notify of
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Jakog voditelja….

momak srednja skola predaje mi o teatru i drugim stvarima haha hajd nek se nesto zbiva…

“Noc kad teatar dise za svoju publiku” ! Mozda ovdje nismo razumjeli poruku?Ili se mijenjaju vremenske zone?Ova noc pocinje u podne ! Djeciji program podrzavam i djecije predstave bilo kog pozorista su nesto u cemu i grad i djeca oskudijevaju i bilo bi dobro da djeca odrastaju i uz taj vid kulture.Zanima me sadrzaj i predstave koje su namijenjene za vece,vecernji izlazak.Da li se moze vratiti nekadasnji sjaj pozorista i odabirom predstava dobiti nivo ozbiljnosti koju taj vid kulture i zasluzuje?Definitivno ovom gradu nedostaju kulturna desavanja i svaki pomak u tom pravcu je za pohvalu.Pozorisne predstave,komedije,tragedije,monodrame ili mjuzikli bilo koji nacin glumackog izrazavanja ovdje bi dobrodosao.Imali smo priliku pogledati par komedija u izvodjenju gostujucih pozorisnih drustava,ali sadzaj je diskutabilan.
Svaki pocetak je tezak…a mi se duugo nismo odmakli od pocetka…..