fbpx

Najava: Izložba slika Lukavčanke Zehrine Karić u Tuzli

2 min. za čitanje

10325418_646556402091760_4105622972547137606_n

Zehrina Karić, rođena je 1990. godine u Tuzli.

Od ranog djetinjstva pokazivala je afinitete prema umjetnosti, pa je tako i svoje obrazovanje usmjerila u tome pravcu.

Nakon uspješno završene Osnovne škole upisuje Građevinsko- geodetsku školu u Tuzli, smjer Likovni tehničar za primjenjeno slikarstvo. U srednjoj školi je stekla osnove vezane za slikarstvo, fotografiju, izradu mozaika, vitraža, i drugih predmeta koji su bili bitni za njena buduća htijenja.

2008. godine, odmah po završetku srednje škole, upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek nastavnički.

Diplomirala je u prvom roku sa maksimalnom ocjenom. Krajem maja 2014. završila je master studij (Nastavnički/ slikarstvo) sa temom „Razglednice s Marsa – Iskustvo enformela u slikanju kosmičkih pejzaža“, takođe sa maksimalnom ocjenom.

U dosadašnjem studiju pokazala je izuzetne rezultate na svim relevantnim predmetima, sa općim prosjekom ocjena 9, 67.
2012./2013. volontirala je šest mjeseci u osnovnoj školi „Isak Samokovlija“ u Sarajevu, nakon čega je položila Stručni ispit.

Od samog osnivanja aktivan je član Udruženja za kulturno- historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine Transverzalni val (Transvensa ondo), te udruženja Art Centar Lukavac, a 2013. godine postala je i član ULUTK (Udruženje likovnih umjetnika tuzlanskog kantona).

Učestovala je na nekoliko kolektivnih izložbi u Tuzli (BKC), Lukavcu (Dom kulture), Puračiću (Dom kulture) i Sarajevu (Galerija Akademije likovnih umjetnost; Galerija Roman Petrović; Galerija Boris Smoje). Učestovala na više likovnih kolonija.

Trenutno radi kao nastavnik likovne kulture i profesor historije umjetnosti.

Izložba će biti otvorena u utorak 16. decembra u 19.00 sati u galeriji Kristian Kreković u Franjevačkom samostanu Tuzla.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments