fbpx

NAJAVA: Dado Topić nastupa u Lukavcu!

3 min. za čitanje

Obilježavanje Dana grada Lukavca i ove godine biće obilježeno nizom manifestacija, a koncert Dade Topića će biti “šlag na tortu”.

Dado Topić, nekadašnji frontman Korni grupe i grupe Time i danas, lukavačku publiku će 18. septembra počastiti koncertom u velikoj sali Centra za kulturu Lukavac.

ADOLF TOPIĆ, POZNATIJI KAO DADO TOPIĆ, hrvatski je muzičar, tekstopisac, aranžer, gitarist i rock pjevač. Rođen je 1949. u Novoj Gradiški.  Muzikom se počinje baviti u srednjoj školi, kao član sastava „Đavolji eliksiri“, gdje je pjevao i svirao bas. Svirao je u grupi “Lavine“ i “Dinamiti“.  Godine 1969. postaje član sastava “Korni grupe“. Popularnost stječe sa zagrebačkom grupom “Time“, koju osniva zajedno s Vladimirom Mihaljekom. S grupom “Time“ i “Pop selekcijom“ nastupao je po Berlinu, gdje su dobili nagradu za pjesmu “Berlin“ na Svjetskom festivalu mladih u Berlinu.

Nakon raspada “Timea“, počinje sa svojom samostalnom karijerom. Topić je snimio dupli solistički koncert “Neosedlani“ 1979. godine. U pjesmi “Hej Jugoslaveni“  iskoristio je stihove Exuperyja, Jure Kaštelana i Alekse Šantića. Album “Šaputanje na jastuku“ objavio je 1980. godine. Godine 1984. “Negdje izvan planeta – Princeza“, a “Bolji život“ 1986. godine.  “Call it Love“ objavljuje 1993. godine. Surađivao je s grupom “Smak” na njihovom albumu “Zašto ne volim sneg” iz 1981. godine. Dado je sa spomenutom grupom otpjevao istoimenu pjesmu s albuma.

Topić se okušao i u glumi, te je glumio u “Crnoj kraljici”. Ova je rock opera praizvedbu imala 1995. godine u Lisinskom. Potpisuju ju Ivica Krajač i Zlatko Tanodi. 1998. godine Dado Topić ponovo počinje nastupati s grupom “Time” s kojom je odradio nekoliko koncerata. U to vrijeme je surađivao s grupom “Parni valjak” i “Telephone Blues Band”. Godine 2001. Topić je objavio album “Otok u moru tišine”, a 2004. “Apsolutno sve”.

Na vrh hrvatske muzičke scene vratio se s grupom “Dragonfly” i pjesmom “Vjerujem u ljubav” koja je pobijedila na Dori 2007. godine. S ovom je grupom Topić nastupao kao predgrupa na koncertu Bryan Adamsa u Osijeku. Godine 2008. Topić je sudjelovao na snimanju i promociji studijskog albuma makedonske grupe “Leb i Sol”. Na njihovom albumu “I taka nataka” otpjevao je dvije kompozicije. Godine 2016. objavio je dva albuma: “Dado Topić Live in Kerempuh” i “The Ultimate Collectio. Godine 1994. snimio je duet s Akijem Rahimovskim i njegovim bendom “Parni valjak” za pjesmu “Molitva” za koju je dobio Porin u kategoriji za najbolju vokalnu suradnju. Godine 2006. Topić je dobio “Fender Mega Muzika“ nagradu za najveći utjecaj na rock pjevanje u posljednjih 40 godina, a grupa “Dragonfly” dobila je nagradu za rock singl. Godine 2007. nastupao je na Dori, hrvatskom izboru za pjesmu Eurovizije, s grupom “Dragonfly” i pobijedio s pjesmom “Vjerujem u ljubav”.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Suuuperstar ✌️😎